Suzuka: Winst voor Button, maar wereldkampioenschap voor Vettel

Jenson Button - McLaren MercedesJenson Button - McLaren Mercedes
Sebastian Vettel is met zijn 24 jaar de jongste tweevoudige wereldkampioen geworden vandaag. Op het legendarische circuit van Suzuka, waar in het verleden al talrijke legenden tot kampioen werden gekroond, was het vandaag de beurt aan Vettel. De enige die nog roet in het eten kon gooien, was Jenson Button. De Brit, die aan een sterk seizoen bezig, is kon niet meer doen dan de wedstrijd winnen en hopen dat Vettel niet in de punten zou eindigen. Tevergeefs, want na een conservatieve wedstrijd kon Vettel uiteindelijk nog beslag leggen op de derde en laatste podiumplaats.
Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Startend van op pole behield Vettel met een discutabel manoeuvre, waarbij hij Button klem zette, de leiding. Deze kon hij vasthouden tot aan de tweede serie van pitstops waar hij als eerste van de top binnenkwam. Button, die de laatste aantal races consistent op het podium is geëindigd, zag zijn kans en nam door een ronde langer buiten te blijven de leiding over om deze vervolgens niet meer af te staan. Tegen het einde van de race voelde hij nog wel de hete adem van Alonso en Vettel in zijn nek, maar de jagers kwamen uiteindelijk net een paar ronden te kort. In zijn tweede thuisrace van het seizoen behaalde Button dus de overwinning, terwijl Vettel sterk onder de indruk zijn tweede wereldtitel vierde.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Zoals reeds aangehaald deelde Vettel zijn race conservatief in waardoor zowel Button als Alonso hem konden voorgaan in de einduitslag. De jonge Duitser nam minder risico's en kwam telkens als één van de eerste een bezoek brengen aan zijn pitcrew. Voornamelijk Alonso (derde) kon profiteren van Vettel's vroege stop voor de hardere rubbersoort. Mark Webber en Lewis Hamilton kenden allebei maar een matige wedstrijd en werden uiteindelijk vierde en vijfde. Wat opviel, is dat Hamilton niet meer zijn eigen oude zelf is; zijn vechtlust is wat weggeëbd en hij oogt meer problemen te hebben met het gedrag van de wagen dan zijn teamgenoot. Bovendien kwam het deze race wederom tot een treffen tussen hem en Felipe Massa die hij zogezegd niet had zien aankomen, de schade bleef weliswaar beperkt tot een minimum.

Michael Schumacher lijkt met de race steeds meer competitiviteit in hemzelf en zijn Mercedes te vinden. Na een degelijke wedstrijd waarin hij foutloos bleef en voor het eerst sinds lang nog eens het veld aanvoerde voor een aantal ronden, werd hij uiteindelijk zesde. Daarmee ging hij Massa vooraf die steeds meer de bal moet lossen en zijn positie binnen het Ferrari team stilaan precair ziet worden. Thuisheld Kamui Kobayashi (P13) kende een slechte start waardoor hij zowat heel de race in het verkeer opgesloten zat, teamgenoot Perez sprokkelde met zijn achtste plaats toch nog wat punten voor het team van Peter Sauber.

In het achterveld werkte Jérôme D'Ambrosio een knappe race af. Het merendeel van de wedstrijd kon hij Timo Glock net achter zich houden, maar bij de laatste pitstop kwam zijn Duitse ploegmaat echter net voor hem de baan op. Onze landgenoot bleef niet bij de pakken zitten en naderde nog enkele keren tot onder de achtervleugel van zijn meer ervaren collega. In een wedstrijd met uiteindelijk maar één uitvaller (Buemi) werd D'Ambrosio 21ste, een goede seconde achter Glock en voor beide HRT's.

Uitslag Grote Prijs Japan:
01. Jenson Button (McLaren) 53 ronden
02. Fernando Alonso (Ferrari) +1.160s
03. Sebastian Vettel (Red Bull) +2.006s
04. Mark Webber (Red Bull) +8.071s
05. Lewis Hamilton (McLaren) +24.268s
06. Michael Schumacher (Mercedes) +27.120s
07. Felipe Massa (Ferrari) +28.240s
08. Sergio Perez (Sauber) +39.377s
09. Vitaly Petrov (Renault) +42.607s
10. Nico Rosberg (Mercedes) +44.377s
11. Adrian Sutil (Force India) +54.447s
12. Paul Di Resta (Force India) +1:02.326
13. Kamui Kobayashi (Sauber) +1:03.705
14. Pastor Maldonado (Williams) +1:04.194
15. Jaime Alguersuari (Toro Rosso) +1:06.623
16. Bruno Senna (Renault) +1:12.628
17. Rubens Barrichello (Williams) +1:14.191
18. Heikki Kovalainen (Lotus) +1:27.824
19. Jarno Trulli (Lotus) +1:36.140
20. Timo Glock (Virgin) +2 ronden
21. Jérôme D’Ambrosio (Virgin) +2 ronden
22. Daniel Ricciardo (HRT) +2 ronden
23. Tonio Liuzzi (HRT) +2 ronden
Opgaves:
Sebastien Buemi (Toro Rosso)


Foto's: RIP/PHOTO4


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Formule 1 op zondag 09 oktober 2011 om 10:30


Andere publicaties op Racingworld.be...