24H of Dubai: Nabeschouwing VDS Racing Adventures

Voor VDS Racing Adventures was de afspraak met de 24 Uur van Dubai 2012 heel belangrijk. Het was immers de laatste afspraak voor één van de Ford Mustang FR500 GT3 van het Belgische team, meer bepaald de wagen met cassisnummer 002 die richting het museum van het Circuit van Spa-Francorchamps zal vertrekken. Het team van Raphaël van der Straten was vastbesloten in deze race een goed resultaat neer te zetten en de wagen een waardig afscheid te bezorgen.
“Het weekend begon echter niet goed”, legt Raphaël van der Straten uit. “We hadden nog maar net Karim Al-Azhari verwelkomd of er trad tijdens de vrije trainingen al een probleem met een aandrijfriem op, wat dan weer specifieke schade aan de oliepomp veroorzaakte. We hadden voor dat ene stuk echter geen vervangstuk mee. Onze enige uitweg was een telefoontje naar mijn oom Marc van der Straten, die dan weer dat onderdeel op één van zijn wagens heeft gevonden, het demonteerde en het aan een vriend van me gaf, Michel Chapel, die het vliegtuig richting Dubai heeft genomen... We wisten dus meteen dat we de rest van het weekend rustig aan zouden moeten doen om zeker aan de finish te raken en zo mogelijk een podium in de Klasse SP2 te scoren.”

De rode Ford Mustang vertrok als 50ste, maar kende allesbehalve een rustige race. Zo deelde de wedstrijdleiding kwistig straffen uit, waren er twee aanrijdingen zonder erg en op het einde van de race ging de achterbrug tot slot stuk. “We hebben dus jojo gespeeld in het klassement van de SP2, van de eerste plek tot de vijfde plek...”, gaat Raphaël verder. “Onze tegenstanders kenden op het einde van de race echter ook problemen en zo konden we als 24ste algemeen en tweede in de klasse de finish halen. Ik bedank bij deze mijn teamgenoten, want iedereen stond achter hetzelfde doel en heeft schitterend werk geleverd! Eens te meer heeft de Ford Mustang FR500 GT3 een 24-uursrace afgewerkt, met opnieuw een podium als resultaat. De missie is dus meer dan geslaagd.”

Minder euforisch was de rijder-eigenaar van de Mustang over de evolutie van de wedstrijd in Dubai: “De sfeer is hier enorm veranderd en dat op heel korte tijd. We deelden de garage met Gomez Compétition en de sfeer onderling was geweldig. Naast ons stond dan weer een team met Mercedes SLS en van hun kant kwam er geen goede dag, geen hallo, geen goede avond. Er is eenvoudigweg geen enkel contact geweest, op geen enkel moment van het weekend. Bovendien reden de fabrieksrijders heel agressief, met als gevolg heel wat aanrijdingen. Een amateur in een BMW raakte zelfs gewond na een tik van één van de leidende wagens. Onvergefelijk! Ik ga er met de organisatoren over praten, maar ik denk dat zij met hun 80 wagens aan de start gewoon heel tevreden met de evolutie zijn. De winst van Mercedes zal hen ook heel wat aandacht opleveren. Opgepast, de gepassioneerde deelnemers en amateurs maken het gros van dat veld uit en de meeste onder hen vinden zich niet meer in deze race terug. Wij komen volgend jaar terug, we zijn immers al ingeschreven met   VDS Racing Adventures, met de vaste overtuiging om met de opvolger van de Mustang te scoren. Mocht die uitdaging er niet geweest zijn, dan zou ik achter de deelname een groot vraagteken geplaatst hebben.”

De spectaculaire avonturen van de Mustang GT3 komen nu stilaan aan hun einde, maar Raphaël van der Straten is nog zeer actief. Hij richt zijn pijlen nu op de Legend Boucles de Spa, waar hij met zijn Mustang ’67 zal rijden en daarna volgt de Chihuahua Express met de Studebaker uit de Carrera Panamericana. Op het programma dit seizoen staan ook de Belgian Gentlemen Driver’s Club (BGDC), het nationale kampioenschap in Senegal en uiteraard de lancering van de nieuwe wagen, waar binnenkort meer over volgt…

VDS Racing Adventures press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 16 januari 2012 om 08:42


Andere publicaties op Racingworld.be...