12H of Abu Dhabi: Dubbel voor Ferrari

United Autosports - Audi R8 LMSUnited Autosports - Audi R8 LMS
De AF Corse Ferrari F458 GT3 van Marco Cioci, Giuseppe Perazzini en Matt Griffin heeft de 12 uren van Abu Dhabi op haar naam geschreven na een spannende strijd met Kessel Racing en United Autosports, die respectievelijk de tweede en de derde plaats pakten. Slechts vijftien wagens namen de start van deze eerste editie van de 12 uren. Het evenement kon aanvankelijk nog de nodige interesse losweken, maar uiteindelijk zorgde een politiek spelletje er mee voor dat het aantal deelnemers beperkt bleef.
Ondanks de magere opkomst blikken de organisatoren tevreden terug op de wedstrijd. Gerenommeerde teams tekende present, de wedstrijd verliep vlekkeloos en de strijd voor de overwinning bleef spannend tot het einde. Een tweede editie van de wedstrijd staat al gepland voor december van dit jaar en United Autosports heeft reeds aangegeven dat het zal terugkeren met twee McLarens. Uniek aan de wedstrijd is zijn verloop in twee manches van zes uren met een pauze van anderhalf uur tussen beide wedstrijden. Bij de start van de tweede race krijgen alle wagens die in dezelfde ronde eindigden na de eerste zes uren dezelfde tijd toegekend, wat de spanning in de wedstrijd houdt. De eerste manche werd gewonnen door de AF Corse Ferrari #3 voor de Kessel Ferrari en de United Autosports Audi R8 LMS, maar aangezien de drie wagens in dezelfde ronde eindigden, maakten ze bij de start van de tweede manche alle drie nog kans op de zege.

Het leek er lang op dat de Audi met de overwinning zou gaan lopen, 40 minuten voor het vallen van de vlag reed Ryan Dalziel nog op kop, tien seconden voor Cioci in de AF Corse Ferrari. Dan veranderde een interventie van de safety car echter alles. Alle wagens sloten achter de safety car aan en de voorsprong van de Audi werd teniet gedaan. Met nog 20 minuten te gaan, werd er herstart; de Ferrari’s waren duidelijk sneller dan de Audi. Eerst ging Cioci de Audi voorbij, later deed Philipp Peter op de Kessel Ferrari hetzelfde. Peter zette nog een eindsprint in, maar strandde uiteindelijk op 10 seconden van de AF Corse wagen. De Audi werd derde terwijl de tweede AF Corse Ferrari de vierde plaats pakte voor de Autorlando Porsche GT3.  

Tien wagens bereikten de eindstreep. De kleine prototypes bleken niet betrouwbaar en moesten op één na allen de race verlaten, zo ook de Wolf die van op de pole vertrok. De overwinning in de klasse ging dan naar de enige overgebleven wagen, de Norma M20F van Ibañez Racing Services die achtste algemeen werd.

Uitslag van de race:
  1. Cioci/Griffin/Perazzini -AF Corse Ferrari F458 GT3
  2. Broniszewski/Coimbra/Peter/Ramos – Kessel Racing Ferrari F458 GT3  +2.636s
  3. Dalziel/Popow/Potolicchio – Unites Autosports Audi R8 LMS  +9.868s
  4. Ardagna/Cadei/Cirò – AF Corse Ferrari F458 GT3
  5. Andreasi/Di Guida/Paladino – AutOrlando Porsche 997 GT3 R
  6. Bender/Lofqvist/Skoog – PFI Racing Porsche 997 GT3 Cup
  7. Caffi/Mamé/Zanardini – Bonaldi Motorsports Lamborghini Gallardo Cup
  8. Macé/Mothe/Yschard – Ibanez Racing Service Norma M20F
  9.  Bossy/Guilvert/Migniac – Renault Mégane Eurocup
  10. Al Mehairi/Al Mutawa/Bin Thani – Aston Martin Vantage GT4

Foto: United Autosports


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op zondag 22 januari 2012 om 00:30


Andere publicaties op Racingworld.be...