van der Horst

Monza: Marc VDS wint seizoensopener - Belgen heersen in Monza

24134eefcceb90227d5446e0f1704d740926c610.jpg
De equipe rond Graaf Marc van der Straten-Ponthoz heeft op een indrukwekkende wijze de eerste wedstrijd van de tweede jaargang van de Blancpain Endurance Series gewonnen. De BMW Z4 was dit weekend de underdog bij uitstek, de Beierse GT beschikt immers maar over een klein motorblok en dat speelt in het nadeel op een snelle omloop als Monza. De overvloedige regen nivelleerde het veld echter en daar profiteerden Markus Palttala, Bas Leinders en Maxim Martin maximaal van om hun derde opeenvolgende zege in de BES binnen te halen. De rest van het podium werd daarenboven ook nog eens ingenomen door WRT en KRK en bijgevolg was het Belgische feest compleet.
  • Hamofa Performance
5124021db62b3a44c58b5d2e229e323cb18e901c.jpg
Men kan er niet om heen, de Belgen domineerden deze openingsmanche van start tot finish. Nadat de safety car na een half uur eindelijk het veld losliet op het klets natte Monza schoot Marc Goossens meteen naar de kop van het veld. De Gelenaar bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit om na een goed uur zijn wagen door te geven aan Xavier Maassen. Ook Christopher Mies in de WRT Audi #1, Karl Wendlinger in de KRK Racing Mercedes SLS #13 en Maxime Soulet in de tweede Prospeed Porsche voelden zich als een vis in het water en gaven hun wagen in respectievelijk de vierde, vijfde en zevende positie door aan hun teamgenoten. Marco Bonanomi bracht de tweede WRT Audi inmiddels al in zestiende stelling na te zijn vertrokken vanaf P37. Een andere opvallende prestatie kwam er van Dennis Retera, de snelle Nederlander loodste de tweede KRK Mercedes de top tien binnen, de #14 zou vervolgens echter niet meer in het verhaal voorkomen.

f1cf8512c5ecfeec0dd9871ab0bf2d79b8b4e170.jpg
Xavier Maassen sloeg er vervolgens in om tijdens het tweede wedstrijduur de door Marc Goossens opgebouwde voorsprong min of meer te consolideren. Achter hem was inmiddels Christopher Haase komen postvatten in de WRT Audi #1. Zijn teamgenoot Edward Sandström in de #2 werkte zowaar de meeste indrukwekkende stint af in het tweede uur, de Zweed bereikte in geen tijd het podium. Een andere wagen die inmiddels in de voorste gelederen kwam opduiken was de Marc VDS BMW met achter het stuur Bas Leinders. Koen Wauters mocht bij zijn Europees debuut de tweede stint afwerken in de zijn KRK Mercedes, de bekende Vlaming presteerde knap, kon het verlies zoveel mogelijk beperken en toerde lange tijd rond in derde stelling vooraleer zijn wagen door te geven aan Anthony Kumpen.
 
530ae51146f9e43ac98cc05b147998fe6173841d.jpg
Wanneer bij het ingaan van het laatste wedstrijduur Christopher Haase zijn WRT Audi binnen bracht liep het mis voor de #1, een nukkig wiel linksachter zorgde voor vertraging in de pits waardoor Stéphane Ortelli uiteindelijk maar een zevende plek uit de brand kon slepen. De andere mat-zwarte Audi was inmiddels in de handen van Laurens Vanthoor beland en de jonge Limburger spreidde na zijn schitterende debuut in het WK GT1 afgelopen weekend, nog maar eens zijn talent tentoon. Er was echter nog één iemand sneller op de baan, Maxime Martin, zo mogelijk een van de beste GT-rijders op deze aardkloot op dit moment. Aan het stuur van zijn Marc VDS BMW rukte hij in geen tijd op naar de kop van het veld om er meteen een grote kloof te slaan en nooit meer achterom te kijken. Achter hem voelde Laurens Vanthoor in de slotminuten ondertussen de hete adem van Anthony Kumpen die in de Mercedes van het team van vader Vanthoor sterk kwam opzetten. Kumpen kwam echter een ronde te kort en strandde uiteindelijk op een tweetal seconden van Vanthoor. Grote teleurstelling was er in het laatste uur bij de troepen van Rudi Penders, nadat de #75 tweederde van de wedstrijd aan de leiding had gereden viel de Porsche in de handen van Marc Hennerici snel terug. De Duitser kon haast niets meer zien door de voorruit en de wagen kwam na drie uur slechts als vijfde over de streep. De tweede Prospeed Porsche die uitkomt in Pro-Am werd uiteindelijk nog knap tiende, één plaatsje voor de tweede Marc VDS wagen van Longin/Moser/Hezemans. Greg Franchi bracht de Vita4One BMW in twaalfde stelling binnen.
 
De volgende manche van de Belgian Endurance Series, excuseer de Blancpain Endurance Series, vindt plaats op het circuit van Silverstone over goed anderhalve maand.

Foto's: SRO/Berns



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op zondag 15 april 2012.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons