Monza: Reacties na de race

België boven, letterlijk en figuurlijk, tijdens de openingsmeeting van het seizoen 2012 van de Blancpain Endurance Series te Monza. Racingworld.be bundelt zoals gewoonlijk de reacties uit de verschillende Belgische kampen.
Bas Leinders (Marc VDS Racing BMW Z4 GT3 #3): “Een schitterend resultaat en een beetje onverwacht ook: onze BMW kan in Monza nooit de snelste wagen zijn. Maar de regen was een geschenk uit de hemel en het team nam dat cadeautje op een perfecte manier aan en maakte er ten volle gebruik van. De voorbereiding, strategie en pitstops waren allemaal perfect. Er werden geen fouten gemaakt, de pitstops waren ongelooflijk. Ook de jongens van de #4 kweten zich uitstekend van hun taak en na een moeilijke kwalificatiesessie scoorden ze een mooi resultaat. Deze race stond voor teamwork en een eerste en zevende plaats vormen een uitstekend begin voor onze campagne in het teamskampioenschap. Ik moet Marc van der Straten en alle teamleden uit de grond van mijn hart bedanken – dit is een fantastische beloning na een heel moeilijke winter.”

Maxime Martin (Marc VDS Racing BMW Z4 GT3 #3): “Dit is fantastisch voor het hele team. We hebben de hele winter hard gewerkt, maar dat heeft geloond: de eerste race is voor ons. Het team werkte perfect – ik kan het niet genoeg in de verf zetten. De pitstops verliepen meer dan uitstekend en dat gaf me de gelegenheid om alles uit de auto te halen. Een auto die het in deze omstandigheden fantastisch deed. Indien het niet had geregend dan hadden we het heel wat moeilijker gehad, maar ik was heel blij dat er druppels uit de lucht vielen! Eigenlijk ben ik maar een beetje verrast. Ik wist dat indien het nat zou liggen, we kans maakten op een goed resultaat. Dat bleek dan ook. Ik ben heel, heel gelukkig.”

Bert Longin (Marc VDS Racing BMW Z4 GT3 #4): “Ik ben enorm tevreden, echt heel tevreden. Dit resultaat is heel sterk, als je het hele verhaal van het weekend kent. Bovendien bewijst dit dat we een sterk team hebben en ik ben er van overtuigd dat als we alles op een rijtje hebben, we nog van ons zullen doen spreken!”

Koen Wauters (KRK Racing Mercedes SLS AMG GT3 #13): “Ik ben fier op wat dit kleine team gepresteerd heeft en ik ben ook fier op mezelf. De jongens in de pits hebben het ongelofelijk goed gedaan. De stops waren perfect! In het begin viel het wat tegen want het was niet de bedoeling dat Karl maar een half uur echt zou racen. Ik nam over en na drie ronden, toen de banden op temperatuur raakten, vond ik een goed ritme en hield ik er een strak tempo op na. Ik had totaal geen benul over positie en ronde na ronde zocht ik in de spray het pitbord bij het passeren aan de start/finish. Na 10 ronden had ik eindelijk het bord gevonden en zag ik P3. Dat was een enorme motivatie. Na 35 minuten hadden mijn banden hun beste tijd gehad en de laatste drie vier ronden was het echt heel moeilijk. Maar ik ben super tevreden met deze prestatie. Drie Belgische teams op het podium en vijf rijders daarvan zijn Belgen. Het zegt veel over het niveau van de vergane Belcar.”

Anthony Kumpen (KRK Racing Mercedes SLS AMG GT3 #13): “Dit moet zowat de moeilijkste race uit mijn carričre zijn geweest. Ja, zelfs moeilijker dan destijds met de Corvette in Oschersleben en dan heb ik het niet zo zeer over de omstandigheden, wel over de wagen. Dit is de eerste keer dat we met deze wagen op Monza in de regen aan de bak moesten. We hadden geen data en eigenlijk hadden we geen regenafstelling. Maar wat een wedstrijd dat we alle drie gereden hebben. Koen pakt bij zijn internationaal debuut meteen het podium en met hem het KRK team. Geloof me, dat kunnen er weinig zeggen. De jongens in de pits hebben een groot aandeel in deze derde plaats. De stops waren uitstekend! Naar het einde van de wedstrijd toe heb ik wel risico’s genomen. Ik wou die derde plaats niet meer afgeven. Ik heb enkele keren geflirt met de zandbak  maar ik wou absoluut op het podium eindigen. Er op of er af … dat flitste enkele keren door mijn hoofd. De jongens en teams die op de eerste en tweede plaats eindigen reden vorig jaar dit kampioenschap en waren vooraan verwacht. Niemand die KRK op de derde plaats verwacht had. Verrassen is toch fijn hč! Vooraf vertelde ik dat we voor het kampioenschap gaan. Na de prestatie van vandaag ben ik daar nog meer van overtuigd.”

Raf Vanthoor (KRK Racing Mercedes SLS AMG GT3 #14): “Wij hadden een probleem met de knop van de rembalans waardoor die rembalans totaal verkeerd was. We hebben er het beste van gemaakt maar meer zat er helaas niet in. Maar sta me toe om positief te eindigen. KRK maakt een Europees debuut in stijl! Dit is een superprestatie!”

Greg Franchi (Vita4One Racing Team BMW Z4 GT3 #66): “Het was de eerste maal dat het team met de BMW Z4 in de regen moest rijden en wat voor regen dan nog. Zonder testen ook geen afstelling... We zijn met een geďmproviseerde set-up vertrokken, die in het begin zeker niet slecht was, maar naar het einde toe echt te wensen overliet. Yelmer (Buurman nvdr.) en Frank (Kechele nvdr.) hebben echter een schitterende race gereden, in bijzonder zware omstandigheden en konden naar een achtste plek algemeen rijden. Ik heb dan enkele ronden nodig gehad om me aan de wagen in de regen aan te passen en ik heb mijn plek in de top-10 net niet kunnen handhaven. De wagen was op gebruikte regenbanden echt bijzonder verraderlijk en het resultaat was niet helemaal naar mijn wens. We pakken de punten van de achtste plaats in de Pro-Cup, wat beter is dan afgelopen jaar, waar ik een nulscore haalde. Ik had er meer van verwacht, maar ben vol vertrouwen voor de toekomst, want ik heb een team gezien dat bijzonder professioneel en efficiënt werkt. Ik kijk vooral naar de 24 Uur van Spa uit. Laat met toe om de winnende Belgen te feliciteren, net als de andere landgenoten op het podium. BMW won hier de race, wat ook een positief punt is. We moeten nu de wagen leren kennen en groeien. We dienen ook nog bijkomend te testen, wat na de WK GT1-manche volgende week in Zolder zal gebeuren.”


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 16 april 2012 om 00:00


Andere publicaties op Racingworld.be...