Monaco: Webber (Red Bull) van start tot finish

Mark Webber - Red Bull Racing-RenaultMark Webber - Red Bull Racing-Renault
Mark Webber is de zesde verschillende winnaar dit seizoen in evenveel wedstrijden. De Australiër hield bij de start van de Grote Prijs van Monaco het hoofd koel, behield de leiding en stond die, op een korte periode tijdens de pitstops, niet meer af. Nico Rosberg bleef de ganse wedstrijd in het zog van Webber en eindigde tweede, voor Fernando Alonso die dankzij zijn podiumplaats alleen leider in de tussenstand voor het wereldkampioenschap wordt.
Bij de start werd Michael Schumacher gesandwiched tussen de vangrail en Romain Grosjean. De zevenvoudig wereldkampioen kon zijn weg verderzetten, maar voor Grosjean, bij wie een wiel afbrak zat de race er op, nog voor de eerste bocht genomen was. Pastor Maldonado breide een vervolg aan zijn desastreus weekend en moest na een contact ook reeds vroeg in de wedstrijd de handdoek werpen. De openingsfase was tevens het enige moment in de wedstrijd waar de safety car kort op de baan kwam, zodoende konden de baanposten het asfaltlint terug vrijmaken.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Dat inhalen in Monaco quasi onmogelijk is, werd vandaag nogmaals bevestigd. De onderlinge verschillen bleven de hele wedstrijd klein en de staat van de Pirelli's op de verschillende bolides leek de wedstrijd in zijn greep te houden. De heren piloten gingen voorzichtig om met hun banden, waardoor rondetijden met momenten veel schommelden. Alle toppers vertrokken op het zachtste Pirelli rubber; enkel Sebastian Vettel en Jenson Button opteerden voor een alternatieve strategie. De strategie van Vettel liet de wereldkampioen toe om na de pitstops van zijn concurrenten handig gebruik te maken van de vrije baan. Wanneer de Red Bull-rijder in ronde 47 zijn box opzocht, had hij een kleine twintig seconden voorsprong op teamgenoot Webber. Vettel kwam de baan terug op in vierde stelling, net achter Fernando Alonso. De Spanjaard klokte een sublieme inlap en hees zijn Ferrari zo voorbij de McLaren van Lewis Hamilton.

Mark Webber - Red Bull Racing-RenaultMark Webber - Red Bull Racing-Renault
Het vervolg van de wedstrijd was niets meer dan een processie, waarin de zes koplopers zich constant op een zakdoek bevonden. Michael Schumacher moest opgeven met een probleem aan de benzinedruk, waardoor Jean-Eric Vergne zijn Toro Tosso opeens op een knappe zevende plaats aantrof. Die stelling verloor de Fransman toen op het einde van de race enkele regendruppels uit de hemel vielen en de teamleiding haar rijder als enige van het veld naar de box riep voor intermediates. De koplopers moesten dan wel enkele ronden het tempo met een handvol tellen laten zakken, de intensiteit van de regenbui bleek uiteindelijk te laag om regenrubber te rechtvaardigen. Vergne eindigde door de foute beslissing op een teleurstellende twaalfde plaats. Mark Webber behield vooraan het veld strak de leiding en reed in de straten van het Prinsdom als eerste onder de zwart-wit-geblokte vlag.

Voor Jenson button was het al weer een race om snel te vergeten. De Brit vertrok zoals gemeld met een alternatieve strategie, maar kwam na zijn pitstop net achter Heikki Kovalainen de baan op. Button geraakte niet meer voorbij de Caterham en stuurde zijn McLaren op het einde van de wedstrijd nog in de rondte aan het zwembad, waarna de opgave volgde. Kovalainen van zijn kant hield vol en boekte een uitmuntende dertiende plaats aan de meet. Felipe Massa eindigde op een zesde plaats, een fikse verbetering ten opzichte van zijn presetaties in de eerdere GP's dit seizoen. Eveneens een puike prestatie van de beide Force India rijders, met di Resta op een zevende en Hülkenberg op een achtste plaats.

Nico Rosberg - MercedesNico Rosberg - Mercedes
In de tussenstand voor het wereldkampioenschap is het zoals gemeld Fernando Alonso die met 76 punten een marginale voorsprong neemt op Red Bull rijders Sebastian Vettel en Mark Webber; beide heren hebben 73 streepjes achter hun naam. Hamilton staat vierde met 63 punten, terwijl Nico Rosberg als vijfde aansluit met 59 stuks. Jenson Button tuimelt van zijn kant omlaag, naar een zevende plaats, op 31 punten van WK-leider Alonso. Bij de constructeurs leidt Red Bull met 146 punten, 38 meer dan McLaren. Ferrari komt met 86 punten op gelijke hoogte met Lotus.

Uitslag:

Prinses Charlene van Monaco - Prins Albert van Monaco - Mark WebberPrinses Charlene van Monaco - Prins Albert van Monaco - Mark Webber
1. Mark Webber, 78 ronden
2. Nico Rosberg, op 0.643
3. Fernando Alonso, op 0.947
4. Sebastian Vettel, op 1.343
5. Lewis Hamilton, op 4.101
6. Felipe Massa, op 6.195
7. Paul di Resta, op 41.537
8. Nico Hülkenberg, op 42.562
9. Kimi Räikkönen, op 44.036
10. Bruno Senna, op 44.516
11. Sergio Perez, op 1 ronde
12. Jean-Eric Vergne, op 1 ronde
13. Heikki Kovalainen, op 1 ronde
14. Timo Glock, op 1 ronde
15. Narain Karthikeyan, op 2 ronden
16. Jenson Button, op 8 ronden

Foto's: Georges De Coster


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 27 mei 2012 om 20:18


Andere publicaties op Racingworld.be...