Canada: Hamilton wordt zevende winnaar in zeven races

Martin Whitmarsh en Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)Martin Whitmarsh en Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
Lewis Hamilton heeft dankzij een goede bandenstrategie de Grote Prijs van Canada gewonnen. De Brit kwam tweemaal binnen en kon alzo Alonso en Vettel verschalken die op het einde door hun banden heen waren. Het podium werd vervolledigd door Romain Grosjean en Sergio Perez. Hamilton wordt ook de nieuwe leider in het wereldkampioenschap.
De start van de race verliep vlekkeloos en vooraan behield iedereen zijn startposities met Vettel voor Hamilton en Alonso. De enige die in de beginfase van de race voor enige animo zorgde, was Felipe Massa die een stevig robbertje uitvocht met de Mercedes van Rosberg. Nadat Massa de overhand had genomen, ging hij echter in de fout. Hij zette zijn wagen achterstevoren met het verlies van verscheidene plaatsen als gevolg, een achterstand die de Braziliaan niet kon goedmaken.

De race zou beslist worden door de bandenstrategie en bij de leiders was het McLaren die de juiste keuze maakte. Na zijn tweede stop kwam Hamilton als derde de baan op na Alonso en Vettel, maar op zijn nieuwe banden kon de Brit zijn tegenstanders gemakkelijk inhalen en de overwinning pakken, zijn eerste dit jaar. De tweede plaats ging naar Romain Grosjean die slechts één stop maakte, maar de Fransman wachtte 50 ronden alvorens zijn zachte banden te vervangen en op verser rubber kon hij eveneens voorbij Alonso en Vettel gaan.  Sergio Perez koos voor dezelfde strategie van één late pitstop en werd beloond met het laatste trapje op het podium.

Vettel, die volledig door zijn banden zat, besloot op het einde van de race toch nog van banden te wisselen en kon alsnog voorbij een kwakkelende Alonso geraken, maar het podium zat er niet meer in. Alonso werd nog vijfde met een opzittende Rosberg in de uitlaten van zijn Ferrari. Webber wisselde ook tweemaal van banden, maar reed een eerder anonieme wedstrijd om uiteindelijk als zevende te finishen; één plaats voor Räikkonen, die in het begin van de race buiten de top tien lag, maar met een enkele stop toch nog in de punten geraakte. De laatste punten waren voor Kobayashi en de ongelukkige Massa. Een catastrofale race werd het weer voor Jenson Button die nergens meer staat en het gevoel over zijn wagen kwijt lijkt te zijn. De Brit sleepte zijn wagen als zestiende over de streep. Ook voor Schumacher gaat het niet beter met een derde opgave in evenveel races , ditmaal wegens een defect DRS systeem.

Uitslag Grote Prijs van Canada 2012 Formule 1
01. Lewis Hamilton (McLaren)
02. Romain Grosjean (Lotus) +2.513
03. Sergio Perez (Sauber) +5.260
04. Sebastian Vettel (Red Bull) +7.295
05. Fernando Alonso (Ferrari)+13.411
06. Nico Rosberg (Mercedes) +13.842
07. Mark Webber (Red Bull) +15.085
08. Kimi Raikkonen (Lotus) +15.567
09. Kamui Kobayashi (Sauber) +24.432
10. Felipe Massa (Ferrari) 25.272
11. Paul di Resta (Force India) +37.693
12. Nico Hülkenberg (Force India) +46.236
13. Pastor Maldonado (Williams) +47.052
14. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) +1:04.475
15. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) op1 ronde
16. Jenson Button (McLaren) op1 ronde
17. Bruno Senna (Williams) op1 ronde
18. Heikki Kovalainen (Caterham) op1 ronde
19. Vitaly Petrov (Caterham) op1 ronde
20. Charles Pic (Marussia) op 3 ronden

Foto: Vodafone McLaren Mercedes


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 10 juni 2012 om 23:10


Andere publicaties op Racingworld.be...