Groot-Brittannië: Alonso naar pole in de regen

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Alonso lijkt wel vleugels te hebben gekregen de laatste races. Won hij de race in Valencia onder een loden zon, dan stormde hij zowaar naar de pole op een kletsnat Silverstone. Regen was wel voorspeld, maar die kwam er dan ook met bakken uit de hemel gevallen waardoor de tweede kwalificatie moest onderbroken worden en het duurde meer dan een uur voor de wagens de baan terug opkwamen. Op een natte piste werd voor Q3 op intermediates gereden en het was Alonso die zich de snelste toonde in 1:51.746.
Bij de start van Q1 is de baan nog droog en iedereen haastte zich dan ook de baan op mits er regen werd voorspeld. Na een drukke eerste sessie was de verrassing de uitschakeling van Jenson Button. De Brit sukkelde nog steeds met de afstelling van zijn wagen en het op het laatste moment opleggen van een nieuw setje banden haalde niets uit. Voor Button eindigde samen de beide Caterham’s, HRT’s en Marussia’s de kwalificatie al na Q1. Nico Rosberg stootte op het nippertje door naar Q2, na een 17e tijd.

Voor Q2 begon het hevig te regenen en zelfs op regenbanden waren de wagens niet op de baan te houden; namen als Alonso en Schumacher lieten zich zelfs verrassen. Op aanvraag van de piloten werd de sessie dan ook onderbroken. Na het stoppen van de regen en na meer dan een uur wachten kregen de wagens eindelijk het signaal om de resterende laatste zes minuten van Q2 af te werken. Ondanks dat de baan er nog vochtig bij lag gingen de tijden al snel naar beneden en de laatste ronden werden dus bepalend. Het leverde geen verrassingen op; op Rosberg na, stootten alle favorieten door naar Q3. Daar kon Grosjean ondanks dat zijn tijd snel genoeg was niet aantreden want in zijn laatste ronde van Q2 ging de Fransman van de baan.

In Q3 werd er op intermediates gereden en die banden leken goed te gaan op de Ferrari’s. Op een gegeven moment laen Alonso en Massa zelfs op één en twee, maar dan reed Webber in zijn voorlaatste ronde plots een zeer scherpe tijd die hem op de voorlopige pole zette. Alonso haalde alles uit de kas en ging in zijn laatste ronde nog iets sneller en heroverde alzo definitief de pole-postion. Webber eindigde dus met de tweede tijd voor een uitstekende Schumacher en wereldkampioen Vettel. Met een achtste tijd, die echter uitmondt in een zevende startplaats wegens de straf van Maldonado, ontgoochelde Hamilton, die in zijn thuisland op een betere uitgangspositie had gehoopt.

Uitslag kwalificatie:

01. Fernando Alonso
02. Mark Webber
03. Michael Schumacher
04. Sebastian Vettel
05. Felipe Massa
06. Kimi Räikkönen
07. Pastor Maldonado* (vijf plaatsen achteruit)
08. Lewis Hamilton
09. Nico Hülkenberg
10. Romain Grosjean
11. Paul di Resta
12. Kamui Kobayashi
13. Nico Rosberg
14. Daniel Ricciardo
15. Bruno Senna
16. Jean-Eric Vergne**(tien plaatsen achteruit)
17. Sergio Perez
18. Jenson Button
19. Vitaly Petrov
20. Heikki Kovalainen
21. Timo Glock
22. Pedro de la Rosa
23. Narain Karthikeyan
24. Charles Pic (tijd niet binnen de 107%)

Foto: Pirelli


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 07 juli 2012 om 23:52


Andere publicaties op Racingworld.be...