Groot-BrittanniŽ: Mark Webber snoept zege af van Fernando Alonso

Mark Webber - Red Bull Racing-RenaultMark Webber - Red Bull Racing-Renault
Mark Webber heeft zijn tweede zege van het seizoen 2012 beet. De AustraliŽr behield bij de start zijn tweede plaats, nadat Alonso zijn pole agressief verdedigde en was gedurende de ganse race nooit uit de buurt van de Ferrari-rijder te slaan. Alonso leek de wedstrijd te kunnen controleren, maar bleek in de laatste tien ronden van de race weer maar eens door zijn banden te zakken. Sebastian Vettel ging in de eerste reeks pitstops voorbij aan Felipe Massa; beide heren finishten ook in die volgorde als derde en vierde. Voor McLaren werd het een thuiswedstrijd om snel te vergeten, terwijl Lotus haar goede vorm nogmaals bevestigde.
Na een uitgeregende kwalificatiesessie op zaterdag werd de Grote Prijs van Groot-BrittanniŽ verreden op een droge baan. Hierdoor hadden de heren piloten een vrije keuze van bandencompounds en net die keuze bleek een grote smaakmaker tijdens de wedstrijd. Waar quasi alle rijders op de zachtste bandensoort vertrokken, monteerde de Scuderia bij Alonso's wagen de hardere soort. De Spanjaard kon gedurende de eerste wedstrijdhelft een knappe voorsprong van een vijftal tellen uitbouwen, terwijl ook teamgenoot Felipe Massa zijn snelheid liet blijken, maar tot net voor de eerste pitstop vast zat achter Michael Schumacher. Net het tijdsverlies dat de Braziliaan daar opliep, kostte hem mogelijk de laatste trede op het podium. Vettel, gebeten nadat Massa hem passeerde bij de start, profiteerde van het duel door iets eerder te pitten en zo opnieuw voorbij te gaan aan Massa om uiteindelijk op het podium te eindigen.

Webber werkte zijn laatste stint op de harde bandensoort af, terwijl Alonso nog een run moest doen op de zachtere bandensoort. De voorsprong van de Spanjaard smolt weg als sneeuw voor de zon en Webber kende in ronde 48, gesteund door DRS en KERS, weinig moeite met de Ferrari-rijder uit te remmen in Brooklands. Alonso kon Vettel op het einde van de wedstrijd nog afhouden, maar de wedstrijd had voor de Ferraristi geen vijf ronden langer hoeven te duren. Wederom hadden de Pirelli's dus een dikke vinger in de pap te brokken, al gaat Ferrari (weer maar eens) niet geheel vrijuit... Alonso kon aan het einde van zijn eerste stint nog een gedegen tempo afwerken, maar toch riep het team de wagen naar de box. Had Alonso daar twee tot drie ronden langer kunnen buiten blijven, en mogelijk ook de middelste stint ietwat kunnen verlengen, dan was hij misschien wel de eerste drievoudig winnaar geworden in 2012. Vijgen na Pasen en eigenlijk doet het er weinig toe; Ferrari heeft nog steeds niet de intrinsiek snelste wagen, maar plaatst wel haar beide wagens in de top vier en staat ook nog bovenaan in de tussenstand voor het WK.

Lotus bleek opnieuw bloedsnel, al leken alle puzzelstukjes ditmaal niet volledig in elkaar te passen. Zowel RšikkŲnen als Grosjean klokten tijdens de wedstrijd snelste rondetijden, waarbij de Fin zelfs de absoluut snelste rondetijd (1:34.661) op zijn naam schreef. In de laatste ronden kwam RšikkŲnen nog fel opzetten bij Massa, maar een klein foutje zette hem opnieuw op achterstand waardoor hij als vijfde over de meet kwam, voor teamgenoot Grosjean. De bolides met een Mercedes-krachtbron zakten volledig door het ijs. Michael Schumacher eindigde als zevende, zonder fouten van andere rijders misschien wel het hoogst haalbare voor de Mercedes deze wedstrijd. Hamilton sloot aan als achtste, voor Senna en teamgenoot Button, terwijl Nico Rosberg een trage pitstop kende en buiten de punten landde.

Pastor Maldonado was weer maar eens een hoofdspeler bij een incident, ditmaal was Sergio Perez de geslagen hond. Maldonado kon de pits nog bereiken en eindigde als 16e. Voor Sauber bleek het helemaal een rampweekend te worden, nadat Kamui Kobayashi tijdens zijn laatste pitstop het linkervoorwiel blokkeerde en in een poging te corrigeren enkele teamleden omver kegelde, al bij al zonder veel erg. De Japanner zou net buiten de punten eindigen, op de elfde plaats, nadat Nico Hulkenberg in de eindfase nog breed ging in Copse en zo ťťn punt door zijn vingers zag glippen.

In de tussenstand voor het wereldkampioenschap knaagt Mark Webber zeven punten af van de achterstand op Fernando Alonso. De Italiaan leidt zoals gezegd nog, zijn score van 129 punten is 13 stuks beter dan Webber en 29 dan Sebastian Vettel, welke de derde plaats in de stand overneemt van Lewis Hamilton. Bij de constructeurs leidt Red Bull Racing vanzelfsprekend nog steeds. De volgende wedstrijd is de Grote Prijs van Duitsland te Hockenheim over veertien dagen.

Foto: Mark Thompson/Getty Images


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 08 juli 2012 om 16:14


Andere publicaties op Racingworld.be...