Duitsland: Alonso wint weer - Vettel verliest fel bevochten tweede plaats na straf

Sebastian Vettel en Fernando AlonsoSebastian Vettel en Fernando Alonso
Alonso vertrok van op de pole, reed gans de wedstrijd aan de leiding en won uiteindelijk voor Vettel en Button, maar een gemakkelijke wedstrijd was het niet voor de Spanjaard. Alonso werd heel de wedstrijd opgejaagd maar kon zowel Vettel als Button afhouden. De Duitser passeerde Button voor de tweede plaats in de voorlaatste ronde maar deed dit buiten de baan, waarna hij 20 seconden straftijd kreeg en afzakte naar de vijfde plaats. Button kreeg zijn tweede plaats terug terwijl Räikkönen de derde plaats overnam. Hamilton was na een lekke band de enige opgever.
Alonso had een zeer goede start, bleef op kop en sloeg onmiddellijk een kloof op zijn achtervolgers Vettel, Schumacher en Hülkenberg. Button kwam goed weg en lag vijfde en dat in tegenstelling tot Hamilton die terugviel achter Webber. Massa mispakte zich bij het aanremmen van de eerste bocht en tikte het achterwiel van een Toro Rosso aan waarna de Ferrari zijn voorvleugel verloor en binnen moest komen voor een nieuwe neuspartij. Ook Grosjean kwam binnen voor een nieuwe voorvleugel, de Fransman die achteraan in het veld was gestart, begon toen aan een zwakke race. Hij bleek weer eens erg nerveus en maakte nog verscheidene fouten en belandde regelmatig naast de baan. De brokstukken van de vleugel van Massa lagen waarschijnlijk aan de basis van de lekke band op de McLaren van Hamilton, al vroeg in de race moest de Brit dus binnen en wou er zelfs de brui aan geven maar het team stuurde hem terug de baan op. Hamilton klaagde echter over een onstabiele wegligging achteraan en zou uiteindelijk opgeven.

Button leek wel herboren en reed een knappe wedstrijd, de Brit ging Hülkenberg en Schumacher voorbij en pakte de derde plaats. De drie koplopers wachtten lang alvorens van banden te wisselen, Alonso behield de leiding voor Vettel. Vierde was nu Räikkönen die Schumacher wist te verschalken. Wat verder zorgden beide Saubers en Force India’s voor spektakel met onderlinge duels, Kobayashi en Perez zouden oprukken naar de vijfde en zesde plaats, terwijl de Force India’s geleidelijk terrein verloren. Ondertussen zag Alonso Vettel naderen, terwijl ook Button wat van zijn achterstand goed maakte, maar de Spanjaard kan dankzij een hoge topsnelheid de kop behouden.

McLaren zorgde voor een supersnelle tweede pitstop waardoor Button als tweede terug de baan opkwam, de Brit was tevens de snelste op de baan en liep in op Alonso. Maar tot een aanval op de leider kwam het niet, Button kon nooit een inhaalpoging aanvatten en viel op het einde van de wedstrijd zelfs wat terug. Alonso liep weer wat weg en Vettel rook zijn kans bij het zien van de zwalpende McLaren die ver door zijn banden zat. In de voorlaatste ronde kwam de aanval. Vettel ging buitenom, maar Button verdedigde zijn plaats. De Red Bull ging met zijn vier wielen over de witte lijn die de piste afbankent, vond daar meer grip en schoot de McLaren buiten de piste voorbij. Dit ongeoorloofde manoeuvre was ook de McLaren crew niet ontgaan die direct om uitleg vroegen bij de officials. Meer dan twee uur na de wedstrijd viel het verdict, Vettel kreeg 20 seconden straftijd aangesmeerd en zakt zo terug naar de vijfde plaats.  Räikkönen krijgt zo de derde plaats cadeau. Beide Sauber’s eindigden na een mooie wedstrijd vierde (Kobayashi) en zesde (Perez). Schumacher die driemaal banden wisselde kwam op het einde van de race nog terug op Perez maar strandde op e zevende plaats voor Webber die een kleurloze race reed.

Uitslag GP van Duitsland F1 2012:

01. Fernando Alonso (Ferrari) 67 ronden
02. Jenson Button (McLaren) op 6.949
03. Kimi Räikkönen (Lotus) op 16.409
04. Kamui Kobayashi (Sauber) op 21.925
05. Sebastian Vettel (Red Bull) op 23.732 met 20 seconden straftijd
06. Sergio Perez (Sauber) op 27.826
07. Michael Schumacher (Mercedes) op 28.970
08. Mark Webber (Red Bull) op 46.941
09. Nico Hülkenberg (Force India) op 48.162
10. Nico Rosberg (Mercedes) op 48.889
11. Paul di Resta (Force India) op 59.227
12. Felipe Massa (Ferrari) op 1:11.428
13. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) op 1:16.829
14. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) op 1:16.965
15. Pastor Maldonado (Williams) op 1 ronde
16. Vitaly Petrov (Caterham) op 1 ronde
17. Bruno Senna (Williams) op 1 ronde
18. Romain Grosjean (Lotus) op 1 ronde
19. Heikki Kovalainen (Caterham) op 2 ronden
20. Charles Pic (Marussia) op 2 ronden
21. Pedro de la Rosa (HRT) op 3 ronden
22. Timo Glock (Marussia) op 3 ronden
23. Narain Karthikeyan (HRT) op 3 ronden

Foto: Pirelli


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 22 juli 2012 om 22:49


Andere publicaties op Racingworld.be...