Nieuw Race Position Display op de auto's (+ video)

Supercar Challenge met LED displaySupercar Challenge met LED display
Tijdens de Zolder Superprix en de Gamma Racing Day viel het veel mensen al op dat sommige auto's van de Supercar Challenge uitgerust waren met een LED display op de zijkant van de auto. Dat was niet zonder reden, want het bedrijf SPAA05.COM was in opdracht van de Supercar Challenge bezig met het ontwikkelen van een uniek display, waarop tijdens de race de actuele positie van de desbetreffende auto getoond wordt. Na twee succesvolle testweekenden wordt het systeem dit weekend, tijdens de races van de Super GT-, GT-, en GTB-divisie op Circuit Park Zandvoort, uitgerold op alle bolides.
De races van de Supercar Challenge zitten altijd vol spektakel, maar een vaak gehoorde opmerking is dat de posities van de verschillende auto’s gaandeweg de race voor toeschouwers moeilijk te volgen zijn. Dit komt voornamelijk omdat er tijdens een race van de Supercar Challenge meerdere divisies actief zijn en omdat er in het veld tijdens de pitstops veel positiewisselingen optreden. Om het volgen makkelijker te maken wordt er bij de Supercar Challenge al jaren gebruik gemaakt van aparte startnummers per divisie, zoals 100 tallen voor de Super GT en 200 tallen voor de GTB-divisie. Toch bleef het vaak moeilijk om de race te volgen, vooral als er achterblijvers in een gevecht betrokken raakten.

Race Position Display naast het startnummerRace Position Display naast het startnummer
Eerder dit jaar raakte de organisatie van de Supercar Challenge in gesprek met SPAA05.COM, een bedrijf dat veel ervaring heeft met draadloze datacommunicatie. Zij kwamen met een oplossing, waarbij door middel van een zender eenmaal per ronde de actuele positie op een op de auto gemonteerd LED display wordt vernieuwd. Het bleek bovendien een systeem te zijn dat zonder veel problemen te installeren was in de auto’s. Het display is makkelijk te monteren op de bolides, want de sticker met de LED’s is flexibel waardoor het ook op ronde ondergronden aan te brengen is. Voor het presenteren van de actuele positie wordt het systeem gekoppeld aan de tijdwaarneming op het circuit, waarna een zender deze positie naar de auto’s doorstuurt.

De eerste test met het systeem vond plaats tijdens de Zolder Superprix, waar de displays op vijf auto’s werden getest. Ook tijdens de Gamma Racing Day waren de displays op een aantal auto’s te zien. Deze tests waren allen positief waardoor er voor gekozen is om tijdens het DTM weekend op Zandvoort alle auto’s van de Super GT-, GT-, en GTB-divisie uit te rusten met het systeem. Elke auto krijgt twee displays, één op elke zijde. Om de verdeling per divisie duidelijk te houden wordt er bij elke divisie gebruik gemaakt van een andere kleur LED’s. De blauwe LED’s zijn voor de Super GT-, de rode voor de GT-, en de groene voor de GTB-divisie.De planning is om de displays vanaf seizoen 2013 te integreren in de startschilden van de Supercar Challenge, zodat elke auto op dezelfde plaats de displays heeft zitten.

Supercar Challenge press


   Dit artikel werd gepubliceerd op zaterdag 25 augustus 2012 om 12:52


Andere publicaties op Racingworld.be...