België: Jenson Button van start tot finish - WK-leider Alonso haalt nulscore

Jenson Button - McLaren MercedesJenson Button - McLaren Mercedes
Jenson Button heeft van op de pole positie de Grote Prijs van België Formule 1 gewonnen. De Brit hield bij de start het hoofd koel, reed een zeer constante wedstrijd en kwam als eerste onder de finishvlag door. De leider in de tussenstand voor het wereldkampioenschap, Fernando Alonso, verging het minder goed. De Spanjaard werd geëlimineerd nog voor de wedstrijd één bocht ver was. Sebastian Vettel kende een knappe inhaalrace en eindigde als tweede, voor Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen - Lotus-RenaultKimi Räikkönen - Lotus-Renault
Nadat Jenson Button gisteren zijn eerste pole behaalde sinds zijn periode bij Brawn GP, lag er een grote druk op de schouders van de Brit. De wereldkampioen uit 2009 werkte zijn GP van België 2012 echter subliem af en mocht aan het einde op het hoogste schavotje plaatsnemen. Een drama werd de wedstrijd echter voor Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sergio Perez en Romain Grosjean. Laatsgenoemde ging iets te enthousiast van start, tikte Hamilton achteraan aan in de aanloop naar La Source, waardoor beide wagens de bolides van Alonso en Perez elimineerden. Ook de tweede Sauber en de Williams van Pastor Maldonado waren betrokken bij het incident waar mogelijk nog een staartje aan zal komen voor Grosjean, de Fransman crashte ondertussen maar liefst zeven keer in de eerste ronde van twaalf wedstrijden dit seizoen. Ook de wedstrijd van Pastor Maldonado werd helaas wederom gekenmerkt door incidenten. Na een jump-start aan het begin van de race, kegelde hij bij de herstart, na de neutralisatie omwille van het startincident met Grosjean, ook de Marussia van Timo Glock uit de wedstrijd.

Kamui Kobayashi - SauberKamui Kobayashi - Sauber
Kamui Kobayashi raakte bij zijn start vanop de eerste rij maar traag weg en werd zoals vermeld betrokken bij het incident veroorzaakt door Grosjean. De Japanner kon meteen een kruis maken over zijn wedstrijd en zou roemloos als dertiende geklasseerd worden. Het startincident had echter ook goed nieuws in petto voor enkele rijders. Na wedstrijdleider Button sloten namelijk Räikkönen, de beide Force India's, Michael Schumacher en de beide Toro Rosso's aan. De Finse ex-wereldkampioen kon het tempo echter niet volgen en werd voorbijgegaan door zowel Hulkenberg als Schumacher. Lotus riep Räikkönen al vroeg in de wedstrijd binnen en de Fin kon iets terrein terugwinnen, maar Jenson Button hield als een van de weinige rijders vast aan een eenstopstrategie. Dat bleek de juiste gok en uiteindelijk hield Button aan de meet meer dan tien seconden voorsprong over. Sebastian Vettel herstelde zich van zijn slechte kwalificatie van gisteren en haalde een tweede plaats uit de brand, een podium welke hem broodnodig punten geeft om terug in te lopen op Alonso. Kimi Räikkönen sloot de wedstrijd als derde af, nadat hij een knappe strijd uitvocht met zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, die in Spa zijn 300e wedstrijd afwerkte. Schumacher gokte eveneens op een strategie met één stop, maar moest hier op een tiental ronden van het einde op terugkomen en een extra keer pitten.

Nico Hulkenberg - Force IndiaNico Hulkenberg - Force India
Nico Hulkenberg rondde zijn knappe wedstrijd af net buiten het podium en net voor Felipe Massa. Mark Webber, Michael Schumacher, Jean-Eric Vergne, Daniel Ricciardo en Paul di Resta grepen eveneens punten. Rosberg en Senna dienden op het einde van de race een extra keer te pitten en tuimelden daardoor buiten de punten.

Ondanks zijn maagdelijke score vandaag, blijft Alonso wel op kop in de tussenstand voor het wereldkampioenschap. De Spanjaard ziet zijn marge op eerste achtervolger Vettel echter teruggebracht worden tot minder dan één zege; Alonso leidt met 164 punten, 24 meer dan Vettel, 32 stuks meer dan Webber en 33 streepjes extra ten opzichte van Räikkönen. Bij de teams leidt Red Bull Racing vanzelfsprekend nog steeds, voor McLaren, terwijl Lotus zich naar plaats 3 heist.

Update 18:45
Romain Grosjean is door de wedstrijdleiding veroordeeld tot een geldboete van vijftigduizend euro en een effectieve schorsing van één wedstrijd en ook Pastor Maldonado vliegt op startgrid van de volgende Grote Prijs tien plaatsen achteruit wegens een dubbele straf.

Foto's: Pirelli & Vincent Wouters


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 02 september 2012 om 16:37


Andere publicaties op Racingworld.be...