Monza: Jérôme D'Ambrosio aan de start na startverbod Romain Grosjean?

Jérôme D'Ambrosio - LotusJérôme D'Ambrosio - Lotus
Nadat Jérôme D'Ambrosio een rol als testrijder op vrijdag tijdens de Grote Prijs van België Formule 1 aan zich voorbij liet gaan om reguliere rijders Räikkönen en Grosjean toe te laten het maximale aantal punten te scoren voor het WK, stegen de kansen van onze landgenoot op een Grand Prix start opnieuw op zondagavond. De wedstrijdleiding heeft namelijk geoordeeld dat Romain Grosjean verantwoordelijk was voor de crash bij de start van de GP van België 2012 en bedacht de Fransman met een boete van 50.000 euro en een effectief startverbod voor één race. Lotus heeft al aangegeven niet in beroep te gaan tegen de beslissing en zal daardoor op zoek moeten gaan naar een vervanger.
Jérôme D'Ambrosio opteerde tijdens de winterstop voor de start van dit seizoen om racezitjes bij de staartteams aan zich voorbij te laten gaan en zich te focussen op een rol als testrijder en reservepiloot bij Lotus. Normaliter mocht onze landgenoot testen tijdens de vrije trainigen voor de Grote Prijs van België dit jaar, maar omdat Lotus met Ferrari vecht voor de derde plaats in het WK, werd besloten om D'Ambrosio aan de kant te houden. Nu Romain Grosjean een schorsing van één wedstrijd aan zijn broek heeft en Lotus besloten heeft de straf te aanvaarden, krijgt Jérôme D'Ambrosio normaal gezien de kans om achter het stuur van de Lotus E20 zijn kunnen te bewijzen. De volgende Grote Prijs is die van Italië op de snelle omloop van Monza.

Ook Pastor Maldonado zal de naweeën van de Grote Prijs van vandaag nog navoelen op Italiaanse bodem. De wedstrijdleiding besloot de Venezuelaan namelijk een gridstraf van tien plaatsen op te leggen, nadat hij een jump start maakte en nadien Timo Glock uit de wedstrijd kegelde. Voor die laatste inbreuk krijgt de Williams rijder vijf plaatsen straf op de grid en aangezien de wedstrijdleiding, vanwege een opgave in de vijfde ronde, Maldonado niet meer kon bestraffen voor zijn te snelle start, krijgt hij voor die inbreuk eveneens vijf plaatsen straf op de grid in Monza. Maldonado aanvaardt eveneens de straf en gaf als reden voor de jump nog aan dat "de koppeling uit zijn handen glipte".

Foto: Andrew Ferraro/LAT Photographic


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 02 september 2012 om 18:41


Andere publicaties op Racingworld.be...