24H Zolder: Dubbelinterview Anthony Kumpen en Bert Longin

Anthony Kumpen vs. Bert LonginAnthony Kumpen vs. Bert Longin
De één is er 46 en komt als outsider aan de start met een Porsche, de ander is er 33 en is met zijn Audi één van de favorieten voor de eindzege. Maar beiden hebben ze al vijf overwinningen in de 24 Uur van Zolder op hun naam staan. En willen ze er doodgraag een zesde bij. Een dubbelgesprek met Bert Longin en Anthony Kumpen, gezworen kameraden.
Denken jullie eigenlijk elk kans te maken op die zesde zege?
Bert Longin: “We beschikken niet over de snelste auto, maar toch wil ik niets uitsluiten. Ik heb al zoveel meegemaakt in de 24 Uur van Zolder. Alles is daar mogelijk. Ooit kwam ik amper 30 seconden te kort om te winnen, en nochtans waren we toen onderweg met het kleinste Porscheke van het hele startveld en moesten we het opnemen tegen veel krachtiger machines. Wie foutloos rijdt, maakt altijd een kans.”
Anthony Kumpen: “Klopt, dat is de sleutel voor een goed resultaat in Zolder. Wij starten met een heel goede configuratie, maar je moet nog altijd de wedstrijd weten uit te rijden. Ik ga echter voluit voor de zege, anders was ik zelfs niet aan de start gekomen. Ik rij altijd om te winnen.”
 
Het is echter niet zo dat jullie de enige kandidaten voor de zege zouden zijn…
BL: “Neen, inderdaad. Voor mij steken er drie auto’s bovenuit. Die van Anthony, maar ook de BMW van Marc VDS en de Porsche van Prospeed. En op die laatste rijdt Marc Goossens. Als die wint, komt hij ook op vijf overwinningen. Dat kan interessant worden…”
AK: “En niemand weet eigenlijk tot wat de proto’s in staat zijn of hoe lang die het zullen volhouden. Ze zijn soms even snel als de GT’s, maar verbruiken minder. Toch denk ik dat in een technisch zware wedstrijd als de 24 Uur van Zolder de GT’s betrouwbaarder zullen blijken. En dan zijn de wagens die Bert opnoemde inderdaad serieuze kandidaten voor de overwinning. En zijn Porsche natuurlijk ook.”
 
Jullie zijn wel vriendelijk voor elkaar. Denken jullie nu echt dat de ander een zesde keer kan winnen?
AK (grijnst): “Tuurlijk niet! Bert is verdorie al pensioengerechtigd, hij kon mijn vader zijn. En zelfs al wint hij een zesde keer, dan heb ik nog 40 jaar om dat ook te doen.”
BL (gespeeld kwaad): “Ha ja? Gij zijt nog veel te jong en veel te zot, gij! Eén keer heb je zonder mij kunnen winnen, daarna had je mij altijd nodig. Als ik er niet bij ben, dan rij je veel te wild om een koers als de 24 uur te kunnen winnen.”
 
Jullie hebben inderdaad al vier keer samen de 24 Uur van Zolder gewonnen. Wat vonden jullie de mooiste van dat kwartet?
BL: “De laatste met de Viper (2004, red.) was wel bijzonder. Anthony, Mike Hezemans, Pedro Lamy en ikzelf, dat was gewoon een uitzonderlijk topteam. We hadden aan het eind dan ook 28 ronden voorsprong.”
AK: “De meest recente, in 2010 met de Porsche van First Motorsport, was natuurlijk ook mooi. Teambaas Jo Jamers was al zo lang naar een zege aan het vissen en we hadden toen ook maar op het laatste nippertje besloten om met elkaar te rijden. Maar de mooiste? Dat was misschien wel onze eerste samen, met de Viper in 2002. Ik had al eens met een Viper gewonnen, maar iedereen bleef maar beweren dat we tegenover de Porsches teveel tijd zouden verliezen, zeker bij het tanken aan de pomp. We wonnen met twaalf ronden voorsprong…”
 
Laatste vraag: stel dat de ander dit jaar voor een zesde keer wint, gaan jullie er dan volgend jaar alles aan doen om opnieuw op gelijke hoogte te komen?
BL: “Absoluut! Dat zegerecord maakt de 24 Uur van Zolder voor mij extra interessant. Geen sprake van dat Anthony daarmee kan gaan lopen.”
AK: “Gezien de gevorderde leeftijd van mijn concurrenten (krijgt een welgemikte por tussen de ribben) stop ik niet voor ik tien overwinningen heb behaald. Dat kunnen zij toch nooit meer behalen.”
 
Heren, veel plezier volgend weekend.
BL en AK, in koor: “Dat zal zeker lukken!”

Tekst & foto: Bert Longin press


   Dit artikel werd gepubliceerd op woensdag 05 september 2012 om 06:30


Andere publicaties op Racingworld.be...