Singapore: Hamilton verslaat Vettel voor de pole

Nadat Sebastian Vettel opnieuw de snelste tijd neerzette bij de derde vrije training kwam hij als grote favoriet voor de pole aan de start van de kwalificatie. Het was echter Lewis Hamilton die met de prijs ging lopen nadat de Red Bull van Vettel zich in de kaatste kwalificatiesessie plots minder competitief toonde. Vettel moest ook nog een verrassend snelle Maldonado voor zich dulden en vertrekt morgen dus uit derde stelling. Button en Alonso reden respectievelijk de vierde en de vijfde tijd.
Vettel die alle vrije trainingen domineerde vertrok als favoriet voor de pole en scheen zijn favorietenrol ook te kunnen waarmaken. De Duitser was de snelste in zowel Q1 als Q2 maar zag in Q3 een ontketende Hamilton, die zich al gans het weekend had opgeworpen als de voornaamste rivaal voor Vettel, onder zijn tijd duiken. Tot overmaat van ramp ging ook Maldonado sneller dan de Duitser en moest een ontgoochelde Vettel zich tevreden stellen met de derde tijd. Lewis Hamilton behaalde zo zijn derde opeenvolgende pole in een tijd van 1:48.362. Button zette de tweede McLaren op de tweede lijn naast Vettel terwijl de leider in het kampioenschap, Fernando Alonso, zich als vijfde kwalificeerde.

Di Resta zal morgen als zevende starten voor de Red Bull van Vettel en de Lotus van Grosjean. Grosjean die na zijn schorsing zijn heroptreden maakt, ging in het begin van Q2 van de baan maar kon zich herpakken door op het einde nog de derde tijd van de sessie neer te zetten.  Zijn teammaat Raïkkönen geraakte niet voorbij Q2 en strandde op de twaalfde plaats. Beide Mercedes geraakten tot in Q3 maar Rosberg en Schumacher besloten na één ronde op harde banden er de brui aan te geven en zullen de starten van P9 en P10. Hulkenberd werd elfde en Massa slechts veertiende net voor Perez. Voor Sauber was het een tegenvallende sessie want Kobayashi stond bij Q1 op het kritieke moment stil in de pits en zag de twee Toro Rosso’s onder zijn tijd gaan. Gevolg, achttiende tijd en geen Q2 voor de Japanner. Ook Senna maakte geen goede beurt, die Braziliaan flirtte herhaaldelijk met de muur alvorens definitief zijn wagen in de vernieling te rijden. 

Startgrid:

01. Lewis Hamilton (McLaren)
02. Pastor Maldonado (Williams)
03. Sebastian Vettel (Red Bull)
04. Jenson Button (McLaren)
05. Fernando Alonso (Ferrari)
06. Paul di Resta (Force India)
07. Mark Webber (Red Bull)
08. Romain Grosjean (Lotus)
09. Michael Schumacher (Mercedes)
10. Nico Rosberg (Mercedes)
11. Nico Hülkenberg (Force India)
12. Kimi Räikkönen (Lotus)
13. Felipe Massa (Ferrari)
14. Sergio Perez (Sauber)
15. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
16. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
17. Bruno Senna (Williams)
18. Kamui Kobayashi (Sauber)
19. Vitaly Petrov (Caterham)
20. Heikki Kovalainen (Caterham)
21. Timo Glock (Marussia)
22. Charles Pic (Marussia)
23. Narain Karthikeyan (HRT)
24. Pedro de la Rosa (HRT)


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 22 september 2012 om 18:30


Andere publicaties op Racingworld.be...