Singapore: Hamilton geeft zekere overwinning uit handen, Vettel profiteert

Sebastian Vettel - Red Bull Racing-RenaultSebastian Vettel - Red Bull Racing-Renault
Lewis Hamilton had vandaag vanop pole positie slechts één opdracht in de Grote Prijs van Singapore: de achterstand op WK-leider Alonso verkleinen. De Brit startte de wedstrijd goed en leek op weg naar een zekere overwinning tot zijn McLaren plots de geest gaf. Vettel profiteerde optimaal van de opgave van Hamilton en ging met de overwinning lopen alhoewel de wereldkampioen goed wegkwam met een discutabel manoeuvre achter de safety-car. Jenson Button werd tweede en Alonso deed na de opgave van Hamilton met zijn derde plaats weer een goede zaak in het kampioenschap. Michael Schumacher crashte hard in op de Toro Rosso van Vergne en verliest bij de volgende race tien plaatsen op de grid als straf voor het incident.
Lewis Hamilton leek na een degelijke start goed op weg naar de overwinning in de GP van Singapore tot een versnellingsbak probleem roet in het eten kwam gooien. De opgave van de McLaren schonk Vettel de overwinning die na zijn opgave in Monza weer de volle punten kon pakken. Jenson Button redde de eer van McLaren door tweede te worden, de Brit kende even een warm moment toen bij de safety-car procedure Vettel plotseling remde en hij bijna op de Red Bull knalde. Vettel kreeg voor zijn onvoorzichtig manoeuvre een waarschuwing van de officials, maar ontsnapte aan een straf. Fernando Alonso kon profiteren van de opgave van Maldonado en schoof op naar de derde plaats wat hem weer heel wat punten opleverde en dat op een circuit dat de Ferrari niet goed lag.

Paul di Resta was de hele race vooraan te vinden en behaalde met een vierde plaats de mooiste score uit zijn formule 1 carrière. Rosberg kende een tumultueuze start ging zelfs heel wijd door de eerste bocht, maar kende verder een rustige race en werd vijfde voor de beide Lotus van Räikkönen en Grosjean. Felipe Massa gokte op een strategie van drie stops na een lekke band in de openingsronde en kwam bovendien nog in aanrijding met Senna, maar werkte zich op het einde nog voorbij Ricciardo naar de achtste plaats. Ook Webber worstelde met de bandenstrategie en moest zich tevreden stellen met een tiende plaats, na de race kreeg de Australiër echter een tijdstraf van 20 seconden wegens het inhalen buiten de piste en zo viel het laatste puntje in handen van Sergio Perez.

De race werd tweemaal onderbroken door een safety-car procedure, eerst omdat de HRT van Karthikeyan op de piste stond na een incident met de muur, daarna wegens de aanrijding van Vergne door Schumacher. Schumacher beweerde technische problemen te kennen met zijn wagen waardoor zijn wagen niet normaal kon remmen en alzo de Toro Rosso torpedeerde. De Duitser die Vergne op die manier een mooi resultaat ontzag wordt wel tien plaatsen teruggezet op de grid bij de volgende race. Door de lange onderbrekingen werd de race niet uitgereden, maar gestopt na twee uren nadat 59 van de voorziene 61 ronden waren afgelegd. Timo Glock behaalde een knappe twaalfde plaats met zijn Marussia, dat met dit resultaat nu aan Caterham voorbij gaat in het kampioenschap. Caterham dat alle hoop op een mooi resultaat verloren zag gaan nadat zijn beide rijders mekaar in de wielen reden.

Uitslag Grote Prijs van Singapore Formule 1 2012

01. Sebastian Vettel, 59 ronden
02. Jenson Button
03. Fernando Alonso
04. Paul di Resta
05. Nico Rosberg
06. Kimi Räikkönen
07. Romain Grosjean
08. Felipe Massa
09. Daniel Ricciardo
10. Sergio Perez
11. Marc Webber
12. Timo Glock
13. Kamui Kobayashi
14. Nico Hülkenberg
15. Heikki Kovalainen
16. Charles Pic
17. Pedro de la Rosa
18. Bruno Senna
19. Vitaly Petrov

Foto: Mark Thompson/Getty Images


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 23 september 2012 om 22:54


Andere publicaties op Racingworld.be...