Zuid-Korea: Red Bull Racing monopoliseert eerste startrij - Alonso vierde

Mark Webber - Red Bull RacingMark Webber - Red Bull Racing
Red Bull Racing is na de bemoedigende zege in Suzuka vorige week duidelijk voluit op jacht naar de titel bij de rijders. Sebastian Vettel heeft slechts een kloof van vier punten meer en het lijkt slechts een formaliteit voor de Duitser de intrinsiek trager ogende Ferrari van WK-leider Alonso achter zicht te laten in de tussenstand. Toch moest de wereldkampioen vandaag zijn teamgenoot voor zich dulden, terwijl Hamilton en Alonso de tweede rij bezetten.
Sebastian Vettel leek opnieuw op weg naar een pole, maar teamgenoot Mark Webber verblufte vriend en vijand door de Duitser te counteren en motorleverancier Renault haar 200e pole in de F1 te schenken. Vettel kon vervolgens in zijn laatste run niet meer onder de chrono van de Australiër en parkeert daardoor zijn RB8 op plaats twee. Op rij twee vinden we Lewis Hamilton en Fernando Alonso terug, al heeft het voor beide heren niet veel gescheeld of het noodlot sloeg toe in Q1 nadat ze net buiten de knock-out zone bengelden. Alonso werkte tijdens de eerste kwalificatie twee stints af op het superzachte rubber, terwijl Hamilton in de pits toekeek hoe Bruno Senna zijn Williams net niet binnen de top 17 stuurde en daarmee zijn Britse hachje gered zag.

Kimi Räikkönen profiteerde van de Lotus, die steeds competitiever voor de dag lijkt te komen, om de vijfde chrono te klokken, voor Felipe Massa en teamgenoot Romain Grosjean. De vier volgende plaatsen op de grid waren allemaal voor Mercedes-aangedreven bolides met Nico Hülkenberg die in zijn Force India verrassend Mercedes rijders Nico Rosberg en Michael Schumacher achter zich liet. Jenson Button geraakte niet door Q2 en start als elfde. Sauber stelde ietwat teleur, met een twaalfde en dertiende chrono.

Daniel Ricciardo kreeg af te rekenen met versnellingsbakproblemen en geraakte niet verder dan de zestiende startplaats, net voor teamgenoot Vergne. Narain Karthikeyan zette van zijn kant geen tijd neer, nadat hij met remproblemen spinde. HRT zal dus moeten rekenen op een derogatie van de koersdirectie. Charles Pic diende de krachtbron in zijn Marussia te laten vervangen en zal morgen helemaal achteraan starten nadat hij tijdens de kwalificaties zich zowaar de betere toonde van Timo Glock. 

Foto: Mark Thompson/Getty Images


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zaterdag 13 oktober 2012 om 11:22


Andere publicaties op Racingworld.be...