Eindelijk een overwinning voor Kimi Räikkönen - onwaarschijnlijk podium voor Vettel

Kimi Räikkönen - Lotus F1 TeamKimi Räikkönen - Lotus F1 Team
Kimi Räikkönen is bezig aan een sterk seizoen na zijn comeback in de Formule 1 en de Lotus rijder eindigde tot dusver constant in de punten, enkel een overwinning ontbrak nog. Dat werd vandaag echter rechtgezet nadat de Fin de zege greep na een sensationele GP van Abu Dhabi waarin verschillende incidenten zorgden voor een onverwachte wending. Zo kon Vettel, onder meer dankzij twee safety-car procedures, opklimmen van de laatste startplaats naar het laagste trapje op het podium. Alonso reed een perfecte race, werd tweede en pakt enkele puntjes terug op Vettel, niet voldoende echter om de leiding in het kampioenschap over te nemen.
Lewis Hamilton leek al snel op weg naar de overwinning, maar wanneer de motor van zijn McLaren alle vermogen verloor, kon de Brit niets anders doen dan zijn wagen aan de kant van de baan te zetten en met lede ogen toekijken hoe Kimi Räikkönen de leiding overnam en naar zijn eerste zege van het jaar reed, de negentiende in zijn carrière overigens. Räikkönen had een goede start genomen, daarbij de weer eens slecht weggekomen Webber verschalkt, en kwam na één ronde al als tweede door. De opgave van Hamilton schonk Räikkönen de leiding die de Fin niet meer afstond. Fernando Alonso reed opnieuw een prachtige race, passeerde Maldonado en kwam zo post vatten op de tweede plaats. Meer zat er niet in voor de Spanjaard die op het einde nog naderde op de leidende Lotus en het was dan ook te danken aan twee safety-car procedures en een goede pitstopstrategie dat Vettel kon opklimmen naar de derde plaats en zo de leiding in het WK kan behouden. De Duitser reed eveneens magistraal, klom snel op maar verloor weer wat plaatsen wegens een beschadigde voorvleugel. Het chaotische verloop van de race en goed geplande bandenwissels brachten Vettel naar de top van het veld. In de laatste ronden profiteerde de wereldkampioen van zijn zachte banden om alsnog Button voorbij te gaan en de derde plaats te pakken. Lange tijd was Webber  in de running voor een plaats bij de top vijf maar na een clash met de Ferrari van Massa en een aanrijding met Perez was het over en uit voor de Red Bull rijder. Massa pakte alsnog de zevende plaats.

Een mooie doch wisselvallige race schreef Pastor Maldonado op zijn naam, na de start kwam de Williams rijder als derde door maar naargelang de race vorderde moest de Colombiaan lossen wegens het uitvallen van zijn KERS installatie en zakte terug naar de vijfde plaats. Door al de incidenten eindigde Kobayashi nog onverwacht als zesde en klom Senna, na een incident bij de start nog op naar de achtste plaats. De laatste punten waren voor di Resta en Ricciardo, terwijl een ontgoochelende Schumacher net buiten punten eindigde.

Vele incidenten kleurden de race, al bij de eerste bocht reden beide Force India’s mekaar in de wielen waardoor Hülkenberg rechtdoor schoot en Senna meenam in zijn dolle rit naast de baan. Later reed Rosberg op volle snelheid achterin de HRT van Karthikeyan die plots vertraagde, vloog over de HRT en belandde in de vangrail, een eerste safety-car procedure was het gevolg. Een tweede onderbreking was nodig nadat de duelerende Grosjean, di Resta en Perez die met drie naast elkaar door de bocht probeerden te gaan en Perez en Grosjean mekaar raakten waarna deze laatste dan nog Webber aantikte.

Uitslag GP Abu Dhabi Formule 1 2012

01. Kimi Räikkönen (Lotus)
02. Fernando Alonso (Ferrari) op 0.8
03. Sebastian Vettel (Red Bull) op 4.1
04. Jenson Button (McLaren) op 7.7
05. Pastor Maldonado (Williams) op 13.0
06. Kamui Kobayashi (Sauber) op 20.0
07. Felipe Massa (Ferrari) op 22.8
08. Bruno Senna (Williams) op 23.5
09. Paul di Resta (Force India) op 24.1
10. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) op 27.4
11. Michael Schumacher (Mercedes) op 28.0
12. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) op 34.9
13. Heikki Kovalainen (Caterham) op 47.7
14. Timo Glock (Marussia) op 56.4
15. Sergio Perez (Sauber) op 56.7
16. Vitaly Petrov (Caterham) op 1:04.5
17. Pedro de la Rosa (HRT) op 1:11.7

Stand rijderkampioenschap

01. Sebastian Vettel: 255 punten
02. Fernando Alonso: 245 punten
03. Kimi Räikkönen: 198 punten
04. Mark Webber: 167 punten
05. Lewis Hamilton: 165 punten
06. Jenson Button: 153 punten


Foto: Pirelli


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 04 november 2012 om 17:30


Andere publicaties op Racingworld.be...