Verenigde Staten: Vettel opnieuw op pole

Sebastian Vettel heeft nu ook de pole gepakt voor de GP van de Verenigde Staten die verreden wordt op het nieuwe circuit van Austin. Het is de zesde maal dit jaar dat de Duitser van op de koppositie mag starten. Lewis Hamilton kwam nog dicht bij de tijd van Vettel maar faalde de tijd te evenaren voor een tiende van een seconde. Webber zette de derde tijd neer voor de beide Lotus rijders Grosjean en Räikkönen.
Sebastian Vettel toonde zich al de snelste in alle vrije trainingssessies en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij die prestatie herhaalde bij de kwalificaties. Nochtans voelde hij ditmaal de hete adem van Lewis Hamilton in zijn nek, die in zijn jacht naar de pole slechts een tiende seconde moest toegeven op de tijd van Vettel. Mark Webber bevestigde de goede vorm van de Red bull’s door de derde tijd te rijden maar er loopt nog een onderzoek naar de Australiër die blijkbaar bij het binnenrijden een wegingaanvraag  negeerde. Het verging de Lotussen al heel wat beter dan bij de vrije trainingen en Grosjean reed een mooie vierde tijd net voor zijn ploegmaat Räikkönen. Spijtig heeft de Fransman van versnellingsbak gewisseld voor de kwalificatie en zal dus vijf plaatsen achteruit moeten op de grid.

Michael Schumacher kwam eindelijk nog eens goed voor de dag, haalde Q3 en reed er de zesde tijd en dat terwijl zijn ploegmaat Rosberg door mechanische problemen bleef steken in Q2 en maar als zeventiende zal vertrekken. Teleurstelling bij Ferrari waar Massa de zevende tijd neerzette maar vooral Alonso niet verder kwam dan de negende tijd wat dankzij de penalty van Grosjean nog resulteert in een achtste startplaats. De kansen opde titel voor Alonso slinken wel aanzielijk. De twee overige rijders die Q1 haalden waren Nico Hülkenberg, mooi achtste en Pastor Maldonado die de top tien afsloot. Bruno Senna eindigde Q2 met een goede ronde maar miste net de top 10 en zal als elfde starten één plaats voor Jenson Button die in Q2 zijn wagen zag stil vallen nadat de motor alle vermogen verloor. De Sauber’s presteerden beneden verwachting met een vijftiende en zestiende tijd voor Perez en Kobayashi als resultaat.

Startopstelling GP Verenigde Staten:

01. Sebastian Vettel (Red Bull)
02. Lewis Hamilton (McLaren)
03. Mark Webber (Red Bull)
04. Kimi Räikkönen (Lotus)
05. Michael Schumacher (Mercedes)
06. Felipe Massa (Ferrari)
07. Nico Hülkenberg (Force India)
08. Fernando Alonso (Ferrari)
09. Romain Grosjean (Lotus)
10. Pastor Maldonado (Williams)
11. Bruno Senna (Williams)
12. Jenson Button (McLaren)
13. Paul di Resta (Force India)
14. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
15. Sergio Perez (Sauber)
16. Kamui Kobayashi (Sauber)
17. Nico Rosberg (Mercedes)
18. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
19. Timo Glock (Marussia)
20. Charles Pic (Marussia)
21. Vitaly Petrov (Caterham)
22. Heikki Kovalainen (Caterham)
23. Pedro de la Rosa (HRT)
24. Narain Karthikeyan (HRT)


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 17 november 2012 om 22:53


Andere publicaties op Racingworld.be...