van der Horst

Brazilië: Button wint, maar Vettel is kampioen na thriller van formaat

Jenson Button - McLaren Mercedes
Jenson Button - McLaren Mercedes
Sebastian vettel is dus voor de derde maal op rij wereldkampioen en dat na een race waar de spanning tot op het einde bewaard bleef. Vettel kreeg al in de eerste ronde een tik, zakte weg naar de laatste plaats en was aangewezen op achtervolgen. De Duitser klom nog op naar de zesde plaats, wat voldoende was om de titel veilig te stellen. Alonso deed alles wat mogelijk was om de titel alsnog naar hem toe te trekken, maar een tweede plaats na Jenson Button mocht niet volstaan.
  • Prospeed Competition
Vettel en Red Bull zijn opnieuw de grote overwinnaars, maar het seizoen verliep minder vlot dan voorzien. Vooral in het midden van het seizoen leek het of de Red Bull niet langer over de beste wagen beschikte, maar het kon de situatie op het einde nog rechtzetten en domineerde tot Brazilië de laatste Grote Prijzen. Fernando Alonso en Ferrari hebben dus weerstand geboden tot op de allerlaatste minuten van het seizoen, wat een opmerkelijke prestatie is van de Spanjaard aangezien de Ferrari verre van de beste wagen had. Na de wintertesten sloeg de twijfel zelfs toe en men stond op het punt de F2012 naar de prullenmand te verwijzen; zoveel gebreken vertoonde de wagen. Het is dan ook grotendeels aan een schitterend rijdende Alonso te danken dat Ferrari kon meedingen voor de titel en net daar lijkt het vooralsnog het verschil te schuilen tussen Fernando Alonso en Sebastian Vettel. Waar Vettel onder druk fouten lijkt te maken, oogt Alonso veel eerder beredeneerd. Vettel heeft nu evenveel wereldtitels als rijders met namen als Ayrton Senna, Jackie Stewart of Nelson Piquet, maar toch lijkt de Duitser niet significant boven de andere rijders van zijn generatie te presteren. Dat Vettel talent met hopen heeft, staat buiten kijf, maar de jonge Duitser zal de komende seizoenen nog moeten bewijzen of hij ook in slechtere situaties, met een minder goede wagen zich kan bewijzen. McLaren van haar kant begon aan het seizoen met een mooi ogende en bovendien snelle wagen en met twee toprijders in de rangen startte het als favoriet. Dat Hamilton en Button niet verder kwamen dan de vierde en vijfde plaats in het kampioenschap, mag dan ook als een teleurstelling gelden. Beide rijders lieten enkele mooie kansen liggen en McLaren is dan ook misschien wel de grote verliezer van dit jaar. Een bittere pil daar volgend seizoen zich met het vertrek van Hamilton, een rasecht kind aan huis, veel moeilijker aanbiedt.  

De Grote Prijs van Brazilië zelf was een dolle race, voornamelijk door de regen die op geregelde tijdstippen naar beneden kwam en alzo alle vooraf geplande strategieën in de war gooide. In zulke moeilijke omstandigheden, waar bandenkeuze een bepalende rol speelt, voelt Button zich in zijn sas en ook nu weer wist de Brit het laken naar hem toe te trekken en won zijn derde race van het seizoen. Vettel werd bij de start aangereden door Bruno Senna en moest te strijd achteraan aanbinden in een wagen waarvan de uitlaten licht beschadigd waren. De McLaren’s lagen op kop en ondertussen was Alonso al opgeklommen tot binnen de top vijf. Toen het harder begon te regenen, besloot Button door te rijden op slicks en nam alzo de leiding voor een sublieme Hülkenberg die de zelfde strategie toepaste. Alle andere deelnemers kozen om over te schakelen op intermediates.

Hamilton nam echter terug aan de leiding in de negentiende ronde, maar werd wat later aangereden door de Force India van Hülkenberg en moest opgeven. De Duitser kreeg een drive-through penalty voor zijn actie en Button nam de kop weer over. Op het einde van de race begon het weer harder te regenen waardoor de intermediates weer bovengehaald moesten worden. Button leidde voor Massa en Alonso en zoals verwacht werd, liet de Braziliaan Alonso voorgaan. Echter, de tweede plaats was niet voldoende voor de Spanjaard om de titel de pakken vermits Vettel was opgeklommen tot de zesde plaats en drie punten voorsprong behield in het kampioenschap. De finishvlag werd gegeven nadat de laatste wedstrijdronde uit 2012 werd afgewerkt onder safetycar procedure, vanwege di Resta die met zijn Force India in de voorlaatste ronde in de vangrails knalde. Webber werd vierde, voor Hülkenberg en Michael Schumacher eindigde voor zijn laatste race in de Formule 1 met de zevende plaats nog eens in de punten. De top tien werd vervolledigd door Vergne, Kobayashi en Räikkönen.

Uitslag Grote Prijs Formule 1 van Brazilië 2012

01. Jenson Button (McLaren)
02. Fernando Alonso (Ferrari) op 2.754
03. Felipe Massa (Ferrari) op 3.615
04. Mark Webber (Red Bull) op 4.936
05. Nico Hülkenberg (Force India) op 5.708
06. Sebastian Vettel (Red Bull) op 9.453
07. Michael Schumacher (Mercedes) op 11.907
08. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) op 28.653
09. Kamui Kobayashi (Sauber) op 31.250
10. Kimi Räikkönen (Lotus) op 1 ronde
11. Vitaly Petrov (Caterham) op 1 ronde
12. Charles Pic (Marussia) op 1 ronde
13. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) op 1 ronde
14. Heikki Kovalainen (Caterham) op 1 ronde
15. Nico Rosberg (Mercedes) op 1 ronde
16. Timo Glock (Marussia) op 1 ronde
17. Pedro de la Rosa (HRT) op 2 ronden
18. Narain Karthikeyan (HRT) op 2 ronden
19. Paul Di Resta (Force India) op 3 ronden

Foto: Vodafone McLaren Mercedes



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 25 november 2012.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons