Veiligheidsdiensten DTM opgepakt door de Belgische Politie

Alsof er zich nog niet genoeg problemen manifesteerden rondom de DTM manche te Spa (O.a. staking van de standcommissarissen), hebben de DTM veiligheidsdiensten gisteren de spanning ten top gevoerd. Na herhaaldelijk gebruik van zowel verbaal als fysiek geweld, gebruik van verboden wapens (pepperspray) en smaad aan het openbaar gezag, vond de nationale politie het welletjes. Gisteren werd dan ook het volledige 'veiligheidscircus' van de DTM opgepakt en opgesloten in de cel te Verviers...

Het begon allemaal reeds donderdagochtend. Een werknemer van de Intercommunale, die instaat voor het onderhoud en beheer van de omloop te Spa-Francorchamps, was bezig met herstellingswerkzaamheden uit te voeren aan de vangrails, toen hij door de DTM veiligheidsdiensten hardhandig werd aangepakt. De man voerde gewoon zijn job uit, in opdracht van zijn werkgever, om de veiligheid van rijders en toeschouwers op en rondom het circuit te kunnen garanderen.

Het hele machtsvertoon escaleerde toen de veiligheidsdiensten weigerden toegang te verschaffen aan de brandweerlui en ambulancediensten, die eveneens op donderdag post kwamen vatten. Aangezien ze volgens de 'bulldogs' niet over een geldig toegangsbewijs beschikten, werden ze de deur gewezen. Toen één van de brandweerlui erop aandrong om zijn job uit te oefenen, werd ook deze met harde hand terecht gewezen. En enkele vrouwelijke baancommissarissen, die gebruik wensten te maken van de sanitaire voorzieningen in de paddock, werden op vrijdag met veel verbaal geweld de deur gewezen.

Nadat het logischerwijze al klachten had geregend bij de Politie, besloot een hoger geplaatst politie-ambtenaar een kijkje te gaan nemen in Spa. Maar ja hoor... Ook hij werd de toegang geweigerd. Toen hij duidelijk maakte wie hij was, werd hij bedreigd met pepperspray. De DTM veiligheidsdiensten vertelden hem dat hij niks te zoeken had daar, want dat zij 'de politie van de DTM' waren. En die druppel liet natuurlijk de emmer overlopen. Enkele minuten later kwam er versterking aan van de nationale politie en werd het hele zootje DTM bulldogs opgepakt en overgebracht naar de cel in Verviers. Verboden wapendracht, gebruik van deze verboden wapens en het vormen van een privé-militie zijn enkele van de klachten dewelke hen ten laste worden gelegd.

Sommigen werden ondertussen reeds terug op vrije voeten gesteld, maar een groot deel van hen blijft voorlopig aangehouden. Het tweetal dat de ingang van het mediacenter moet 'bewaken', heeft het alvast gesnapt: zij staan vandaag in burger, en hebben hun militair imago achter gelaten. Opvallend is het feit, dat zowat alle problemen die zich rondom de DTM in Spa voordoen rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met de veiligheid van piloten en toeschouwers. Is het mediacircus van de DTM dan echt uit op TV reportages, en willen ze op die manier de toeschouwers van het circuit weghouden? Gisteren zijn ze er alvast zeer goed in geslaagd, want de publieke opkomst was zowat NUL !


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in DTM op zondag 15 mei 2005 om 10:12


Andere publicaties op Racingworld.be...