12U van Spa: de jacht op de pole wordt morgen geopend!

Spanning verzekerd tijdens de 12u BTCSHet uur van de waarheid is geslagen voor de BTCS-teams die deelnemen aan de 12 Uren van Spa : de strijd voor de opvolging van Nef-Lémeret-Bouche kondigt zich warm aan, zowel letterlijk (het gaat eindelijk zomeren), als figuurlijk. Vrijdag wordt de jacht op de pole geopend. Het wordt ongetwijfeld razend spannend in de twee sessies van 90 minuten. Elke pronostiek is een loterij, want er zijn heel wat kanshebbers op de algemene overwinning.

De goed geprepareerde Porsches worden toevertrouwd aan snelle en ervaren teams: Nef-Delcour-Deman, Mathieu-Chouvel-Duez, Bouvy-Loix-Menten, André-Jamar-Lémeret, Vroman-Cracco-Maes-Vanmoerkerke, Chaillet-Haouza, allemaal toppers; Turco-Franchi-De Gastines, Richard-Mélotte-Crefcoeur, De Pauw-Van den Hove-D'Ansembourg, Nelissen Grade-van den Branden en Bargigli-Quartier-Koentges zullen niet moeten toegeven.

BMW kan rekenen op drie ijzersterke M3's, de Silhouettes van Vanbellingen-Fumal-Corthals en Lupant-Slaus-Palttala en de Groep A van Düller Motorsport bestuurd door Quester-Peter-Mollekens. Het Beierse merk wordt verder verdedigd door andere M3's, meer bepaald die van Leyssens-Moonens-Lippens, Baugnée-Haddouche-Baugnée-Zurstrassen, Linnertz-Dallemagne-Haugg, Heck-Vannerum, de Lorenzi-Scionti-Sangiolo, Dumont-Barth-Schmidt en Reynaert-Philippart-Boulanger-Qvick.

Er zijn nog twee andere merken die resoluut voor de overwinning gaan. Bij Jaguar is de herinnering aan de 2003 Miles nog levendig en ze geloven rotsvast in de winstkansen van de X-Types, als die gespaard blijven van pech. Met Thiry-Radermecker-Bouche en van de Poele-Geoffroy-Delhez, zijn de «roofdieren» alvast in goede handen. Deze opmerking geldt ook voor de Audi A4 Silhouet, vanaf deze meeting met een nieuwe en bijzonder geslaagde look, die toevertrouwd zal worden aan de vaste piloten Verbergt en Hemroulle.

Kan een Renault Clio voor de verrassing zorgen?Een (klein) beetje achter de «grote kanonnen» (waarbij we ook de Opel Silhouette, een Toyota, een Nissan en een Seat mogen rekenen), zullen de snelste wagens uit de klasse T3 een spannende strijd uitvechten, die hen heel hoog in het algemeen klassement kunnen brengen. Ook in deze klasse is het koffiedik kijken. De armada Clio's is indrukwekkend, met Verreydt-Luxen-Sevrin-de Wilde, Rosbach-André-Galand, Smits-Kuppens-Verdaesdonck, Sterckx-Pestiaux en De Saeger-Schmitz-De Saeger-Bourgoignie. Vermelden we daar ook de Clio van Racingworld.be bij, een team dat naast de vooraf gemelde piloten Heyman-Vandenbroeck-Seghers ook de ervaren Peter Van Delm aantrok. Dit team is nieuw in het BTCS Kampioenschap, en kan wel eens voor een verrassing zorgen. De deelname van Racingworld.be wordt echter overschaduwd door de slepende ziekte van hun fotograaf Peter Zeelmaekers, en via deze wedstrijd willen ze Peter een hart onder de riem steken. Duimen voor Peter, laten we dat allen doen.

Maar, de Alfa Romeo's van Verbist-Maes-Lottin-Burton en Ugeux-Heurckmans-Colman, de VW van Delannoy-Adrienssens, de Peugeot van Culot-Wiliquet-Monin en de Renault Mégane van Divoy-Asnong-Lefevre, om maar deze teams te noemen, zullen de favorieten ongetwijfeld het vuur aan de schenen leggen.

We kijken ook uit naar de strijd in T2 (Citroën C2 tegen VW Polo, Peugeot 206 en Honda Civic) en in T1 (waar de Toyota Yarissen het onder elkaar zullen uitmaken), maar ook de duels tussen de zes Roadsters, die voor de eerste keer aan de start van een uithoudingsrace komen, zullen we op de voet volgen. De 75 teams van de BTCS worden aangevuld met de tenoren uit het Italiaanse ETCS: BMW, Opel Renault, Alfa, Seat, Audi, een gevarieerd startveld wat interessante vergelijkingen mogelijk zal maken, maar... slechts gedurende 6 uren, want de Italiaanse delegatie zal de arena verlaten om 20h.

IN ENKELE WOORDEN

- De start van de 12 Uren zal een vliegende start zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de BTCS en ETCS wagens op de startgrid.

- De gestrande wagens zullen van het circuit naar de pitlane gesleept worden tot een uur voor de finish, in de mate de toestand van de wagen dit natuurlijk toelaat.

- De teams van de Italiaanse ETCS zullen om 20h afgevlagd worden en ze moeten ALLEMAAL naar het gesloten wagenpark. Ze zullen trouwens niet opgenomen worden in de BTCS-klassementen na 3 en 6 uren wedstrijd, want op die basis worden punten toegekend voor het kampioenschap van de Belgian Touring Car Series.

- 3h10, toegelaten tijd: dit is de maximale tijd die een piloot onafgebroken aan het stuur van de wagen mag blijven, alvorens zich te laten aflossen door een teamgenoot.

- De Dutch Supercar Challenge komt ook naar Francorchamps. De twee races van 60 minuten (vrijdag 18h00, zaterdag 11h15) zullen betwist worden door Marcos LM600 en Mantis, Porsche 996 GT3 RS en GT3 Cup, Ferrari 360, Dodge Viper, BMW M3, Renault Clio en zelfs een Opel Astra ex-DTM.

- De Mini Challenge zal twee manches afwerken op zaterdag (09h25 en 12h40). In deze sprintraces van 20 minuten + 1 ronde zal het spannend worden tussen kleppers als Ugeux, Corthals, Bouvy, Verbist, Kenis, Lottin, Raus, Verdonck en de anderen. We merken nog op dat de kwalificaties van het Frans kampioenschap Caterham zaterdag op het programma staat (10h05). De twee races in deze categorie zijn voorzien op zondag, in het kader van een racedag met verder nog de Porsche Masters GTP, de Castrol Haugg Cup en twee races Formule Vee.

PRC Press/DDS/Eric Faure


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in BTCS op donderdag 16 juni 2005 om 11:28


Andere publicaties op Racingworld.be...