Het kampioenschap in 2007

De organisatoren van het FIA GT-kampioenschap hebben een pakket maatregelen voorgesteld voor komend seizoen. Belangrijk is dat het "wereldkampioenschap" vooral een Europees kampioenschap zal worden in 2007. De enige overzeese wedstrijd is die in China. Er is dus niet geopteerd om een race te organiseren in Argentinië en Brazilië. De races zullen overigens worden ingekort tot wedstrijden van 120 minuten; op de Proximus 24 Hours of Spa na. Tijdens elke race zal een wagen ook 2 verplichte pitstops moeten uitvoeren.

Naast de vermindering van de wedstrijdduur, zal ook het aantal dagen in een raceweekend ingekort worden tot twee. Bij elke wedstrijd zullen de trainingssessies en race dus verreden worden over twee dagen, in plaats van de huidige (twee of) drie. Vanzelfsprekend brengt dit, op logistiek vlak, een enorme verbetering voor vele teams.

Opmerkelijk voor de kalender volgend jaar, is dat er twee manches op Belgische bodem verreden zullen worden. Naast de Proximus 24 Hours of Spa, zal ook Circuit Zolder de FIA GT-bolides mogen ontvangen. Het weekend van 20 oktober 2007 belooft er eentje te worden om duimen en vingers bij af te likken. Niet alleen staat de wedstrijd FIA GT dan gepland op Circuit Zolder, ook de Belcar en de BTCS hebben dan manches op de planning geplaatst. We zien in 2007 naar alle waarschijnlijk dus toch Grand Touring- en Touring-wagens, GT1-bolides incluis, in 1 weekend op één en dezelfde omloop...

Eén van de belangrijkste maatregelen met het oog op kostenbesparing, is de beperking op het aantal keramische remmen voor GT1-bolides. De remmen worden voortaan geleverd door één enkele leverancier, gehomologeerd door de internationale automobielfederatie, FIA. Ook zullen de deelnemers een beperkt aantal bandensets per weekend mogen gebruiken en mogen ze slechts met 1 set versnellingsbakverhoudingen rijden gedurende het hele seizoen. Over de bandensets is momenteel echter nog geen compromis bereikt. In december zit de GT-commissie opnieuw samen om een voorstel uit te werken, waarna ze dit zal voorleggen aan de FIA.

De organisatie speelt eveneens met de idee om een "Gentleman Driver Cup" te introduceren, naar analogie met het populaire GT3-kampioenschap. Deze speciale puntentelling zou gelden op alle wedstrijden, buiten de wedstrijden in China en Spa.

Het GT3-kampioenschap bouwt verder op het succes van dit seizoen en zal ook in 2007 deel uitmaken van de wedstrijdweekends. Ook het Britse F3-kampioenschap zal op minstens 3 meetings aanwezig zijn. FIA GT3 zal overigens op 2 en 3 november wel de tocht naar Dubai maken. Het kampioenschap zal daar een manche houden, ter vervanging van de FIA GT-wedstrijd.

Kalender voor 2007
24-25 maartChina (Zhuhai)
5-6 meiGroot-Brittannië (Silverstone)
19-20 meiRoemenië (Boekarest)
23-24 juniItalië (Monza)
7-8 juniDuitsland (Oschersleben)
28-29 juliBelgië (Spa-Francorchamps)
7-8 septemberItalië (Adria)
22-23 septemberTsjechië (Brno)
29-30 september of 6-7 oktoberFrankrijk (Nogaro)
20-21 oktoberBelgië (Zolder)


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in FIA GT
op woensdag 18 oktober 2006 om 18:45


Andere publicaties op Racingworld.be...