Racing Festival: Nabeschouwing van de eerste dag

Kwalificaties Formula Renault 1.6: Grootse Grandsire: De jonge Fransman Jean-Philippe Grandsire verraste iedereen, zijn Luxemburgse ploegmaat Gary Hauser inbegrepen, door bij de tweede kwalificatiesessie met meer dan een seconde voorsprong de pole te veroveren. Op de startgrid van de eerste wedstrijd zullen achter de twee bolides van Racing Expérience de TBR-wagen van de Roemeen Sechelariu en de Delahaye Racing Team-auto van David De Saeger plaats nemen. De jonge Brusselaar gaat als eerste Belg de twee belangrijkste titelkandidaten vooraf, de Letse Karline Stala en Antwerpenaar Niels Cox, die in de tussenstand door 12 punten worden gescheiden, in het voordeel van onze landgenoot. "Ik neem geen enkel risico", legt Cox uit. "Ik word voortdurend op de vingers gekeken en zal me beperken tot het volgen van Karline." De jonge blonde beweerde "er nog in te geloven. In autosport is alles mogelijk tot het vallen van de finishvlag."

Race 1 Lotus Trophy: Gezondheidswandeling voor Randall: Polesitter Chris Randall liet al bij de start iedereen ter plaatse en sloot de eerste ronde af met vijf seconden voorsprong. Niets of niemand kon hem nog bedreigen. De strijd moest achter de leider worden gezocht, waar Williams en Kell de hele wedstrijd lang in elkaars buurt bleven, om uiteindelijk de twee resterende podiumtrapjes te bezetten. In het peloton zette ex-F1-rijder Martin Donnelly een mooie inhaalrace neer, waardoor hij als elfde algemeen en eerste in zijn categorie finishte.

Race 2 Caterham: Spannend tot het eind: Een indrukwekkend peloton van 64 wagens stonden er aan de start van deze eerste manche en in de eerste ronde werden bijna evenveel inhaalmanoeuvres genoteerd. Aan het stuur van strikt identieke wagens was het aan de rijders om het verschil te maken. Na enkele ronden wisten Jackson en Ellwood een kloofje te creëren naar hun onmiddellijke achtervolgers, waardoor hun duel de lauweren zou verdelen. Het duo gaf elkaar geen duimbreed toe en wisselde voortdurend van positie, zeker bij het dubbelen van de achterliggers. Uiteindelijk bleek Ellwood de snelste, zij het nipt: op de streep had de Brit amper 53 duizendsten van een seconde voorsprong op landgenoot Jackson. Schitterend!

Race 3 GTP Groep C: Back to the future: Bij de start van de derde wedstrijd van de dag hadden we even de indruk 20 jaar in de tijd te zijn teruggekeerd, naar een 1000 kilometer van Spa uit de jaren '80. Een vijftiental bolides uit die hoogdagen van de endurance tekenden present, bij de start verraste de Jaguar van Law (vertrokken van op de tweede rij) alles en iedereen en kwam hij als eerste uit de Source, voor de Porsche 962 van polesitter Sumpter. Na amper twee ronden, na een aanrijding met de Intrepid van de Amerikaan Brian De Vries, kon de Brit Sumpter echter de leiding opnieuw in handen nemen en reed zo naar de zege, voor de Silk Cut Jaguar van Law. De Spice van David Mercer vervolledigde het podium van deze door nostalgici fel geapprecieerde wedstrijd.

Race 4 Dutch Supercar Challenge: De Audi van Grimm, ondanks straf: Bij een heel bewogen start van deze race over een uur werd de Mosler van Riley-Flux gesandwicht tussen de twee Audi's TTR DTM die van op de eerste rij vertrokken waren. De Britse GT keerde danig gehavend terug naar de pits, waardoor de Audi TT van Elmar Grimm het voortouw kon nemen voor de Marcos van Euser-Bermudez De Castro en de Mosler van Mecke-Rehfeld. De twee Viper SRT10 raakten onmiddellijk in de problemen, wat de comeback van de tweede Audi, bestuurd door polesitters Van der Hoek-Van der Zwaan, iets makkelijker maakt. Die was in de eerste ronde wat onzacht aan de kant gezet, maar na zes ronden bezette de bolide alweer de tweede plaats, voor de overgebleven Mosler, de Marcos en de Passat V8Star van Meindert Van Buuren, de organisator van de ChampCar in Zolder. Iets voor het openen van het pitstop-window staakt de laatste Mosler de strijd in de dubbele linkse. Door het spel van de ravitailleringen wint Meindert Van Buuren drie plaatsen, waardoor hij onder de achtervleugel van de Audi van Grimm komt post vatten. Iedereen denkt dat de einduitslag vast ligt, maar dat is zonder een laatste verrassing gerekend. De leider krijgt nog een drive through aan de broek, maar met een ex-DTM bolide, die heel wat efficiënter bleek dan zijn naaste concurrent, wist Elmar Grimm uiteindelijk toch de zege te veroveren, met de tweede Audi DTM van Van Hoek-Van der Zwaan op het derde podiumtrapje.

Race 5 EuroSeries F3000: Ricci klopt Rigon in de sprint: De wedstrijd van de EuroSeries F3000, aangekondigd als hét spektakelstuk van deze eerste dag, loste al zijn verwachtingen in. Gedurende tien ronden leverden de Italianen Davide Rigon en Giacomo Ricci een duel op het scherp van de snee. Al in de eerste ronde liet polesitter en leider in het kampioenschap Davide Rigon zich verrassen door de Minardi-rijder en ondanks talrijke aanvallen slaagde hij er niet meer in de eerste plaats te heroveren. Ricci haalde het uiteindelijk met vier tienden van een seconde voorsprong. Debutant Kasper Andersen, afkomstig uit de International Formula Masters en vertrokken van op de vijfde plaats, legde bij zijn eerste wedstrijd beslag op het derde podiumtrapje.

Racing Festival press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op zondag 14 oktober 2007 om 09:36


Andere publicaties op Racingworld.be...