Prachtige Mustang GT3 voor Lémeret - van der Straten (VDS Racing)

De prachtige Mustang GT3 in actie in het Europees GT3 kampioenschapHun historiek gaat tot november 1964 terug : het Racing Team VDS van Graaf Rodolphe van der Straten Ponthoz, Serge Trosch en Lionel Wallman, al snel één van de meest prestigieuze renstallen van het Belgische autosportlandschap. De 24 Uur van Spa, het Europees toerismekampioenschap, sportscars, de 24 Uur van Le Mans, CanAm en Cart ; op het Curriculum Vitae van het team met de rode wagens met blauwe streep ontbreekt werkelijk niets. Rijders van dienst waren Teddy Pilette, maar ook Peter Gethin, Geoff Brabham, John Andretti, Teo Fabi en zelfs Didier Theys!

Raphaël van der Straten, één van de telgen van de familie, heeft steeds een passie voor de autosport gekoesterd. En om de familietraditie hoog te houden, creëerde hij in 2006 zijn eigen renstal: VDS Racing Adventures. Maar ook daarvoor was hij reeds in de autosport actief, hetzij met Evolution Motorsport, daarna met verscheidene types BMW, van een M3 in de Belgian Touring Car Series en GDC, tot een M5 waarmee hij tweemaal aan de 24 Uur van Dubai deelgenomen heeft.

Na een tweede deelname met de good old BMW M5 aan de race in de Emiraten, besliste het team VDS Racing Adventures om de wagen op stal te laten en aan een nieuw avontuur te beginnen. Ditmaal koos men voor een moderne en krachtige wagen, de Ford Mustang FR500C GT4 van Europees GT4-kampioen Eric De Doncker. "Ik heb met deze wagen aan de GT4 European Cup deelgenomen, maar dat soort wedstrijden lag me niet echt goed. Ofwel zat ik in het verkeerde peloton, ofwel raakte ik in één of andere aanrijding betrokken", legt Raphaël van der Straten uit.

Raphaël van der Straten nam ook aan de 24 Uur van Zolder deel, in het gezelschap van Christian Deridder en Jacques Morlet. Het resultaat was een mooie 17de plaats en "een fantastisch avontuur", blikt Raphaël nog steeds wat geëmotioneerd terug. "Het was bovendien de eerste maal dat een Mustang van dat type een race over 24 uur beëindigde. Ik heb zelfs felicitaties van de tuner uit de VS, Roush & Yates, ontvangen."

In de loop van januari 2009 ging VDS Racing Adventures dan richting Dubai, voor een volgende editie van de 24 uur aldaar, met een nieuwe Mustang FR500 GT4, vers uit de VS aangekomen. De racende journalist Stéphane Lémeret vervoegde het trio van Zolder en in een veld van meer dan 80 wagens was een 18de plaats algemeen en een podium in de klasse SP2 een zeer knap resultaat. Opnieuw was ook de sfeer van de partij, met vanaf nu Dany Delvaux in de rol van teammanager.

En Raphaël kreeg er niet genoeg van. Op aangeven van Stéphane Lémeret kocht hij een nieuwe Mustang, maar ditmaal een FR500 GT3 uit de ateliers van Matech Racing! Zo zal VDS Racing Adventures naar de GT3 opschuiven. "En ik heb er niet één, maar twee gekocht, eventueel met het oog op wisselstukken. Samen met Stéphane start ik dan ook in het Belgian GT Championship Division 1."

Dit weekend wordt de wagen tijdens de International Racing Show Liège voorgesteld en hij zal er stralen naast de GT4-versie van de Mustang. "Vergis je niet, het objectief van VDS Racing Adventures blijft hetzelfde. We willen alles serieus aanpakken, in een aangename sfeer. Ik ben er van overtuigd dat de resultaten dan ook volgen. We moeten de wagen nog wat lichter maken, zo'n 40 à 50 kilo's en dan denk ik dat we de top-10 mogen viseren. Stéphane is overigens dezelfde mening toegedaan. We willen deze Mustang FR500 GT3 ook tijdens de 12 Uur van Budapest en misschien zelfs tijdens de 24 Uur van Spa inzetten."

Voor de liefhebbers, er staat dus nog een tweede Mustang FR500 GT3 voor de Belgian GT klaar. Wie er meer over wil weten kan met Raphaël van der Straten contact opnemen tijdens de International Racing Show Liège, vrijdag 30 januari van 16u00 tot 20u00 en zondag 1 februari van 13u00 tot 19u00. Alle voorstellen zijn welkom.

Moge het avontuur starten en de legende voortleven...

VDS press - Foto: Jaques Letihon


   



Dit artikel werd gepubliceerd op vrijdag 30 januari 2009 om 03:25


Andere publicaties op Racingworld.be...