Star Festival: Dubbel voor Dermont-Sougnez en TBER

Dubbel voor de Mazda RX8 SilhouetteDit is het soort weekend waar elk team van droomt: Thierry Boutsen Energy Racing (TBER) scoorde een verpletterende dubbel in het Gordon Zolder Star Festival. David Dermont en Ludovic Sougnez wonnen de twee races met de Mazda RX8 Silhouette voor duizenden toeschouwers, die duidelijk erg enthousiast waren over de formule en de aangeboden attracties. Frédéric Bouvy en Christian Kelders, 2de en daarna 3de, deden een goede zaak voor het kampioenschap, een opmerking die ook geldt voor Steve Vanbellingen en Ruben Maes, die eveneens twee keer op het podium mochten.

Vanaf de ochtend regent het in Limburg. De wedstrijdleiding besluit daarom de race op gang te brengen met een vliegende start. Ludovic Sougnez neemt meteen de leiding met zijn Mazda RX8 Silhouette, waarmee hij de pole position klokte. Maar, Frédéric Bouvy laat niet begaan en neemt even het commando over in de remzone voor de Villeneuve chicane, terwijl Steve Vanbellingen een schuiver maakt in de chicane. Patrick Snijers, erg goed gestart met de SEAT Leon die hij deelt met Pierre-Yves Corthals, moet helaas al vroeg de handdoek in de ring gooien, na een aanrijding gevolgd door benzinepech.

Ludovic Sougnez voelt zich uitstekend op de natte omloop en neemt weer de maat van de titelverdediger. Per ronde neemt hij 2 tot 3 seconden voorsprong. Achter de twee leiders maakt Maxime Soulet indruk met zijn Touring Cup, maar hij verspeelt de bonus van zijn sterke start wanneer hij een drive-through krijgt wegens een verboden manoeuvre onder gele vlag.

In de 20ste ronde heeft Ludovic Sougnez (Mazda) 40 seconden voorsprong op Frédéric Bouvy (Renault), terwijl Steve Vanbellingen (BMW) al op 1′20″ volgt. De piloot van KS Motorsport wordt gevolgd door Grégory Servais (Touring Cup), die uitstekend in vorm is en ondertussen het commando heeft genomen in de klasse S2, waarin altijd fel gestreden wordt. In T3 zijn de SEAT's van Christophe Geoffroy en Philippe Capocci voorin te vinden, na de opgave van de BMW van Eric Qvick, die in de chicane zwaar in de muur knalt. De Alfa Romeo van Guy Katsers rijdt aan de leiding in T2 voor de Renault van Christian Franck, die goed op dreef is.

Na de pilotenwissels zit David Dermont in een ideale uitgangspositie om de Mazda een eerste zege te schenken. De piloot van Thierry Boutsen Energy Racing vervult zijn contract met verve en wint met meer dan 50 seconden voorsprong: "Ludovic had fantastisch werk geleverd en ik moest gewoon foutloos de race uitrijden. Dat was niet zo evident, want de piste lag er verraderlijk bij. Ik werd even opgeschrikt door een kortsluiting, maar die bleef gelukkig zonder gevolgen. De eerste zege voor de Mazda kwam niet meer in gevaar. Dit is een prachtige beloning voor het volledige team."

Christian Kelders stelt wijselijk de 2de plaats veilig en kostbare punten voor het kampioenschap, terwijl Ruben Maes (BMW), na een ultieme eindsprint, de bronzen medaille pakt voor Loïc Fontaine (Touring Cup), de winnaar in S2 voor Ronnie Latinne. Verder volgen Philippe Stéveny (KIA Pro_Cee'd Silhouette), Armand Fumal (Touring Cup), Julien Schroyen (Audi A4 Silhouette), Laurent Richard (Touring Cup) en Pierre-Yves Rosoux (SEAT), winnaar in T3. Michel Plennevaux (Alfa Romeo), 14de in de algemene rangschikking, behaalt de zege in T2... ondanks een indrukwekkende 720 graden in de remzone voor de eerste linkse.

We nemen dezelfde en...

Ruben Maes, op de pole position voor de tweede race, maakt geen geheim van zijn ambitie. Bij de start neemt hij meteen de leiding met de BMW M3 Silhouette van KS Motorsport, voor de rest van de meute aangevoerd door Jérôme Thiry met de Jaguar X-Type Silhouette van MI. Koen Wauters (KIA Pro_Cee'd Silhouette), even op de derde plaats, moet het strijdperk al in de vierde ronde verlaten met een defect differentieel. De zanger van Clouseau kan vroeger dan gepland vertrekken naar hoofdstad voor het eerste... van twee concerten die hij deze avond nog op zijn programma heeft staan.

De fakkel van KIA wordt overgenomen door Philippe Stéveny, die echter op Julien Schroyen (Audi A4 Silhouette) stuit. Die is vastbesloten om zijn huid duur te verkopen in de strijd voor de derde plaats. De twee kleppers vechten een verbeten duel uit, dat eindigt... bij de terugkeer in de pitlane voor de pilotenwissel. De Mazda die de eerste manche won, volgt op de 6de plaats, nadat David Dermont te kampen had met hinderlijke en onverklaarbaar weer opgeloste elektrische problemen.

De situatie verandert amper tot een derde van de race, wanneer de motor van de Jaguar het voor bekeken houdt. De Audi A4 maakt een plaats goed, maar hij wordt nog steeds als een schaduw gevolgd door de KIA. Hun achterstand op de leidende BMW bedraagt een twintigtal seconden wanneer de pitlane geopend wordt voor de pilotenwissels. David Dermont en Christian Kelders komen als eersten binnen, meteen gevolgd door Julien Schroyen. Philippe Stéveny wacht tot de 30ste ronde en Ruben Maes blijft nog twee ronden langer op de piste alvorens het stuur door te geven aan Steve Vanbellingen.

Die laatste komt als leider weer op het circuit, maar zijn voorsprong op Ludovic Sougnez, die erg snel de maat heeft genomen van Nicolas De Crem, bedraagt minder dan 4 seconden. De kloof wordt snel kleiner en de piloot van de Mazda neemt in de 35ste ronde de leiding. De hiërarchie vooraan wijzigt enkele minuten later, wanneer de Audi A4 naar de pits komt met een indrukwekkende rookwolk. Tot grote ontgoocheling van zijn twee piloten, volgt even later de opgave.

Vanaf dat moment is de race beslist. De Mazda RX8 realiseert een prachtige dubbel. Het is feest bij het team, dat eindelijk alle hoop in resultaten omgezet ziet. Ludovic Sougnez, de held van de dag, ontvangt de felicitaties opvallend rustig: "Afgezien van enkele elektrische storingen, waarmee ook David kampte, kende ik slechts één ander probleem: de verschrikkelijke hitte in de cockpit. Natuurlijk ben ik enorm blij dat ik heb kunnen bijdragen tot de twee successen van Mazda. Deze overwinningen deel ik graag met het team en met David, want zij hebben me dit weekend met open armen ontvangen."

Steve Vanbellingen doet met een zilveren medaille een uitstekende zaak in het kampioenschap, net als Frédéric Bouvy, die met ongeduld uitkijkt naar de 12 Uren van Spa. Verder volgen Iain Dockerill en de tenoren in de klasse S2, waarin Arnaud Gomez en Michael Schmetz het deze keer halen van Grégory Servais en Loïc Fontaine. Eric Qvick en Frédérique Jonckhere nemen revanche op de pech van de eerste race en winnen met hun BMW in T3, terwijl Michel Plennevaux en Guy Katsers hun zegereeks verder zetten in T2.

PRC press Foto: PRC


   



Dit artikel werd gepubliceerd op zondag 17 mei 2009 om 20:41


Andere publicaties op Racingworld.be...