Xavier Maassen met ambitie naar 77ste 24 uur van Le Mans

'Debuteren en presteren', dat zijn de kernwoorden van de eerste deelname aan de 24 Uur van Le Mans van Xavier Maassen. De beloftevolle GT-rijder staat op dit ogenblik derde in het FIA GT-kampioenschap en start nu ook voor het eerst in de grootste autorace ter wereld, de legendarische dubbel race rond de klok in Le Mans. Vanzelfsprekend start Xavier Maassen er met zijn FIA GT-team Luc Alphand Aventures en dat in de vertrouwde Corvette C6.R, die hij voor de gelegenheid met de Fransen Yann Clairay en Julien Jousse deelt. Zijn ambtie? "Wel die is duidelijk, de derde plaats achter de beide officiële Corvette van Pratt & Miller is, zonder pech van hun kant, het hoogst haalbare, maar die plaats wil ik wel. Een podium in Le Mans is toch wel een bijzonder objectief!"

De Belgische Nederlander Xavier Maassen is volop aan zijn voorbereiding voor Le Mans bezig "en ik kijk er iedere dag meer naar uit", vertelt hij na een loopsessie van anderhalf uur. "Mijn fysieke voorbereiding verloopt prima, met mountainbiketrainingen in de Eifel, duurlopen en fitness. Ook zijn we met het hele team al gaan testen, afgelopen week in Dijon, om elkaar beter te leren kennen en te focussen op een week samen. Want Le Mans is uiteraard meer dan een gewone race, dat merkte ik afgelopen jaar al. Ik bezocht er Pratt & Miller tijdens de kwalificaties en dan raak je toch wel onder de indruk."

Xavier Maassen: "Na mijn deelname aan de GP van Monaco met de Formula Renault 3.5 is Le Mans eigenlijk mijn tweede hoogtepunt in mijn carrière. Monaco, Le Mans en de Indy 500 zijn meer dan autoraces, het zijn wereldvermaarde evenementen met een geweldige impact op het publiek, in de pers en op de autosportwereld in het algemeen. Kijk maar naar de aanwezigheid van fabrieken als Audi, Corvette, Peugeot en Aston Martin."

Over zijn ambitie is Xavier Maassen duidelijk. "Kijk, met de deelname van de beide officiële Corvette C6.R weet je gewoon dat winnen een moeilijke opdracht is. Dat team heeft een streepje op al de rest voor en won niet voor niets vijf van acht laatste edities van de race in de klasse GT1. Maar wij willen resoluut voor het podium gaan en dus is de derde plek ons objectief. Alles wat meer is, is uiteraard mooi meegenomen. De grootste concurrenten zijn eigenlijk onze eigen teammaten bij Alphand: Luc Alphand, Patrice Goueslard en Stéphane Grégoire. Zij zijn misschien iets minder snel, maar hebben wel tonnen ervaring..."

Xavier Maassen is niet de enige Nederlander die in Le Mans start. "Neen", dat klopt. Wat een extra dimensie aan een sterke prestatie kan geven, is de aanwezigheid van heel wat Nederlandse toppers aan de start van de race: Christian Albers, Jos Verstappen, Charles Zwolsman, Jeroen Bleekemolen, Peter Kox en Tom Coronel. Dat is een bijzonder sterke afvaardiging, enkel Jan Lammers ontbreekt dit jaar."

De teammaten van Xavier Maassen zijn de jonge Fransen Julien Jousse (23) en Yann Clairay (25). Tegen Julien Jousse streed Xavier nog in de Formula Renault 3.5 en de jonge Fransman rijdt nu in de nieuwe F2-klasse, terwijl Yann Clairay net als Xavier van de eenzitterij naar de GT-racerij is overgestapt en voor Alphand de Le Mans Series betwist.

XM press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 04 juni 2009 om 20:23


Andere publicaties op Racingworld.be...