Oschersleben: Priaulx wint chaotische wedstrijd - Tarquini leidt het WK

Een onuitgegeven startopstelling leidde in Oschersleben in de eerste chicane meteen tot een massacrash. De WTCC-rijders waren onstuimig en onmiddellijk zagen we een aantal belangrijke rijders het strijdperk verlaten met een kapotte wagen.Grootste slachtoffer is waarschijnlijk Yvan Muller, die na een desastreuze kwalificatie in het strijdgewoel een bandenstapel raakte. Over and out voor de Fransman, terwijl voorin Gabriele Tarquini zijn pole verzilvert. Lang kan Spiderman niet genieten van zijn goede uitgangspositie. Een briljante Andy Priaulx, gestart van op de veertiende plaats, kan zich dankzij een uitmuntende start naar de top-vijf voorvechten, om stelselmatig zich een weg naar voren te banen en uiteindelijk Tarquini te ontfutselen. Derde werd Rickard Rydell, eveneens SEAT, ondanks een lange excursie door het Duitse gras.

Ook schitterend gestart was onze noorderbuur Tom Coronel. De Nederlander kon even op de tweede plaats postvatten met zijn private SEAT, maar moest naarmate de wedstrijd vorderde een aantal merkgenoten laten voorgaan. Coronel kwam als vierde over de streep en pakt daarmee ook de overwinning bij de onafhankelijken. Ook Jaap van Lagen reed een schitterende race in zijn bescheiden LADA. De Nederlander was lange tijd op weg naar een vijfde plaats, tot hij in de laatste bocht brutaal van de baan getikt werd door de Italiaanse Chevrolet-rijder Nicola Larini. Larini kwam op de vijfde plaats postvatten, maar zijn manoeuvre wordt op dit moment wel onderzocht door de Stewards. Van Lagen werd als elfde afgevlagd. Achter Larini was het veld opnieuw gegroepeerd, met Farfus, D'Aste en Engstler op een zakdoek bij elkaar. De drie laatstgenoemden hielden echter het hoofd koel en namen geen onbezonnen risico's. Engstler start straks op pole voor de tweede race.

In de strijd voor het kampioenschap heeft Tarquini een gouden zaak gedaan met zijn tweede plaats. De Italiaan neemt de leiding over in de tussenstand met 85 punten, drie tellers meer van Yvan Muller en zes meer dan Augusto Farfus - die straks van op de tweede rij start.


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Mark Kessen in WTCC op zondag 06 september 2009 om 13:49


Andere publicaties op Racingworld.be...