Schubert Motorsport opnieuw winnaar van de 12uur van Hongarije

De tweede Hungaroring 12 hours is opnieuw gewonnen door het Duitse team Schubert Motorsport met hun BMW Z4 M Coupé. Jörg Viebahn, Stian Sorlie en Michael Outzen hadden dit keer aan de finish een voorsprong van 8 ronden op de Brokernet Silversting van het Hongaarse Bovi Motorsport. Op een derde plaats, op slechts 10seconde van de nr. 2, eindigde de Porsche 997 van Hubert Bergh Motorsport uit Zweden.

De tweede editie van de 12 uursrace op de Hungaroring, georganiseerd door het Nederlandse promoter Creventic in samenwerking met de DNRT, is voor de meeste deelnemende teams zonder grote problemen verlopen. Slechts 4 van de 30 deelnemende equipes wist de finish niet te halen; absoluut uniek voor een endurance race. Alhoewel er gedurende het hele evenement regen 'in de lucht hing' had dat pas aan het einde van de race echt invloed. De laatste 7 minuten voor de finishvlag werden verreden onder de paarse vlag van 'Code 60' vanwege een zware regenbui.

Slechts twee equipes hebben op enig moment aan de leiding gelegen. Na de start nam de Porsche-aangedreven Brokernet Silversting de leiding in handen van de snelle Hongaar Istvan Racz. Maar hij en zijn teamgenoten Atilla Barta, Gabor Talmacsi, de bekende MotoGP rijder, en teameigenaar Kalman Bodis zouden later in de race 6 ronden verliezen dankzij een lekkage en moesten daardoor genoegen nemen met een tweede plaats. Vanaf het derde uur was de leiding vast in handen van de Schubert BMW Z4. Derde tot en met vijfde plaats werden door drie Porsches betwist. Hubert Bergh Motorsport zou die onderlinge strijd uiteindelijk winnen dankzij supersnelle pitstops, maar slechts luttele seconden voor de Lechner Racing Porsche. Een vijfde plek (op Toyo banden) was er voor het Nederlandse Lammertink Racing met WTCC troef Tom Coronel in de gelederen. De Jetalliance Porsche die lange tijd 3e overall lag tenslotte, viel uit na 223 ronden met een kapotte versnellingsbak.

Van de overige klassen was de strijd in de lichtste benzine klasse A2 tot het eind bijzonder spannend tussen de Renault Clio van het Deense Entire Racing Team en het Litouwse Ataka Team met hun Honda Civic Type R. In de A3T klasse wist het Hungarian Zengö team eerdere problemen met hun Seat Leon Supercopa te boven te komen ten koste van Tschornia Motorsport met hun Volkswagen Golf R line. De D2 dieselklasse liet opnieuw snelle rondes zien, maar de winnaar van vorige jaar Schubert 2 moest het dit keer afleggen tegen eenzelfde BMW 120D van team Hungary With Efficient Dynamics.

Het eindigde op de Hungaroring allemaal om 10 uur 's avonds met dat opmerkelijke resultaat van 26 van de 30 gestarte auto's aan de finish. De 2e editie van de 12uurs race, die door Michelin ondersteund werd, kan als goed geslaagd evenement beschouwd worden
Teameigenaar Kalman Bodis wist het algemene gevoel goed weer te geven: "Als Hongaren zijn we trots op het internationale karakter van dit evenement en daarnaast vond ik de sfeer geweldig. Wij kijken dan ook al uit naar de 3e editie van deze 12uurs race 8-9 Oktober 2010 waar ik minstens 50 auto's aan de start verwacht!"

Algemeen Klassement Hungaroring 12 hours
1e Schubert Motorsport 1, BMW Z4 M Coupé, 350 laps (Jörg Viebahn, Stian Sorlie, Michael Outzen)
2e Bovi Motorsport, Brokernet Silversting, 342 laps ( Kalman Bodis, Atilla Barta, Istvan Racz, Gabor Talmacsi)
3e Hubert Bergh Motorsport, Porsche 997, 342 laps (Hubert Bergh, Magnus Ohman, Patrick Söderlund, Ian West)

Klasse winnaars:
Klasse A2 (tot 2000cc): Entire Racing, Renault Clio, # 41
Klasse A3T (turbos tot 2500cc): Zengö Motorsport, Seat Leon Supercopa, # 14
Klasse A5 (3000-3500cc): Schubert Motorsport 1, BMW Z4 M Coupé, # 1
Klasse A6 (3500cc-4000cc): Hubert Bergh Motorsport, # 6
Klasse D2 (diesels tot 3000cc) : BMW Team Hungary with Efficient Dynamics, # 33
Klasse SP2 GT3A (specials boven 4000cc): Bovi Motorsport 1, Brokernet Silversting, # 75

Creventic press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2009 om 20:04


Andere publicaties op Racingworld.be...