24 Hours of Dubai: Opweg naar de vijfde editie

Van over de hele wereld zijn auto's en materiaal gearriveerd en vanaf vandaag zijn teams bezig met de opbouw op het Dubai Autodrome, dat deze week (14 t/m 16 januari) gastheer is voor de jubileumrace, de vijfde editie van de Dunlop 24H of Dubai. Met 20 verschillende automerken en circa 80 teams uit 21 landen in het startveld belooft de vijfde editie van de 24-uursrace voor GT- en toerwagens en 24h-specials, georganiseerd door het Nederlandse bureau CREVENTIC BV, een echte thriller te worden.

Het zal geen verrassing zijn dat BMW en Porsche in het veld het best vertegenwoordigd zijn, met 20 BMW's en 15 Porsches op de inschrijflijst. Porsche versus BMW of Land Motorsport versus Al Faisal Racing was ook de strijd om de overwinning in de slotfase van de 24H of Dubai van vorig jaar. Uiteindelijk zegevierde de Land Motorsport-Porsche, waardoor teambaas Wolfgang Land zijn eerste zege bij een 24-uursrace binnenhaalde. Dit jaar zijn de twee teams die voor deze spannende eindstrijd zorgden weer van de partij, maar zij zijn geenszins de enige kanshebbers voor een goede klassering in de race. De andere podiumfinishers van vorig jaar, het Duitse Besaplast Racing-team met oud-DTM-coureurs Kurt Thiim en Roland Asch zijn erop gebrand, dit jaar nog hoger te eindigen. Een andere sterke Porsche-inschrijving komt van het Franse IMSA Performance MATMUT-team, dat over een rijke ervaring in de klassieke 24-uursrace van Le Mans beschikt, terwijl bijvoorbeeld de Porsches van de Auto Racing Club Bratislava, het Oostenrijkse Jetalliance Racing Team, het Duitse Hermes Attempto Racing en het Zweedse team met de toepasselijke naam Need for Speed het volgens verwachting ook goed zullen doen.

Tot de BMW-fractie behoren twee Z4 Coupés van het Japanse Petronas Syntium-team en het Duitse Black Falcon-team, dat de afgelopen twee jaar op rij kampioen werd in het Duitse lange-afstandskampioenschap op de Nürburgring-Nordschleife. Een andere interessante inschrijving is de Ferrari F430 van het Italiaanse team AF Corse, één van de drie Ferrari's in het veld. De rijdersbezetting op deze auto omvat twee coureurs uit de Amerikaanse NASCAR Sprint Cup: Michael Waltrip en Marcos Ambrose.

Een ander sportwagenmerk met een sterke vertegenwoordiging is Aston Martin, waarvan er maar liefst negen op de inschrijflijst van de Dunlop 24H of Dubai van dit jaar staan. Tot de andere, wat meer exotische sportwagenmerken in het veld behoren Ginetta, Mosler, Ascari, Brokernet, Saker en de Nederlandse Donkervoort, die voor het eerst aan een 24-uursrace zal deelnemen met een team dat onder anderen oud-Le Mans-klassewinnaar Peter Kox omvat.

Niet elke auto behoeft echter een sportwagen te zijn om te kunnen meedoen aan de Dunlop 24H of Dubai. Het concept van het evenement met verschillende klassen zorgt ervoor dat er ook voldoende andere auto's op de grid staan, van compacte auto's als de Renault Clio's en auto's uit merkencups als de SEAT Leon Supercopa tot silhouette-auto's als de Franse Solution-F-bolides en een dikke Ford Mustang. De spectaculaire 'International Superkarts' zijn de officiële supportklasse van de Dunlop 24H of Dubai. De Superkarts zullen drie races afwerken en regerend Europees kampioen Gavin Bennett maakt deel uit van het startveld. De Nederlandse routinier Cor Euser start zowel in de Superkarts als in de 24-uursrace zelf.

De Dunlop 24H of Dubai start op vrijdag 15 januari om 14:00 uur met als beschermheer de kroonprins van Dubai, sjeik Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid al Maktoum.

Creventic Press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op dinsdag 12 januari 2010 om 18:31


Andere publicaties op Racingworld.be...