Audi met drie wagens naar Spa als voorbereiding op Le Mans

Na de succesvolle testrace bij de start van de Le Mans Series en een geslaagde 30-urentest in Le Castellet (Frankrijk) staat voor Audi Sport Team Joest nu de generale repetitie voor Le Mans op het programma: Op 9 mei verschijnen drie Audi's R15 TDI aan de start van de 1.000 km van Spa-Francorchamps. "We zullen in Spa in exact dezelfde bezetting aantreden als een maand later bij de 24 Uren van Le Mans", verklaarde Audi Sport-chef dr. Wolfgang Ullrich. "Deze race is voor het team in eerste instantie een algemene repetitie voor Le Mans - maar het is ook een manier om te kijken waar we staan ten opzichte van onze concurrenten."

Voor de 1.000 km van Spa-Francorchamps zijn 52 wagens ingeschreven, waaronder ook vier Peugeots 908. Er wordt met spanning uitgekeken naar de eerste ontmoeting tussen de fabrieksteams van Audi en Peugeot met de wagens voor 2010. Het zou een voorsmaakje kunnen worden van het seizoenshoogtepunt in Le Mans, de race die exact 34 dagen later op het programma staat.

"Er is geen enkel circuit ter wereld waar de race van Le Mans waarheidsgetrouw gesimuleerd kan worden", aldus dr. Wolfgang Ullrich. "Ik ben echter van mening dat Spa goede mogelijkheden biedt om onze vorderingen te evolueren."

De ontwikkeling van de intern 'R15 plus' genoemde dieselracewagen van Audi verloopt tot dusver volgens plan. Midden april voerde Audi Sport Team Joest met succes een 30 uur durende uithoudingstest uit op het hogesnelheidscircuit van Le Castellet.

"Het was al lang geleden dat we nog een zo geslaagde uithoudingstest reden", zegt dr. Wolfgang Ullrich. "Daarmee is de testfase met betrekking tot het uithoudingsvermogen van de wagen afgesloten. In de resterende tijd tot Le Mans kunnen we ons nu volledig op de performantie van de R15 TDI plus en op de rustige voorbereiding van de race concentreren."

Aan de uithoudingstest in Le Castellet namen alle negen Audi-piloten deel die voor de 24 Uren van Le Mans 2010 verwacht worden - inclusief Tom Kristensen, die intussen goed hersteld is van een voetblessure en samen met Dindo Capello en Allan McNish al aan de start verschijnt van de 1.000 km van Spa-Francorchamps.

"Ik heb in Le Castellet veel gereden en ondervond daarbij geen problemen", aldus de recordhouder wat het aantal zeges (8!) in Le Mans betreft. "Enkel bij de rijderswissels had ik nog een beetje last - maar ik ben definitief fit en helemaal klaar voor Spa!"

Capello, Kristensen en McNish zullen de Audi R15 TDI met startnummer 7 bemannen. Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Treluyer (startnummer 8) en Timo Bernhard, Romain Dumas en Mike Rockenfeller (startnummer 9) vormen de beide andere teams. Alle drie de voertuigen worden door Audi Sport Team Joest ingezet, waarbij de R15 TDI met startnummer 9 officieel aantreedt voor Audi Sport North America.

Op vrijdag 7 mei vinden in Spa de vrije trainingen plaats. De start van de 1.000 km-race wordt op zondag (9 mei) om 11.30 uur gegeven. Audi heeft de langeafstandsklassieker in de Belgische Ardennen in 2003 en 2004 al tweemaal gewonnen met de R8. Bij het tot dusver enige optreden van Audi Sport Team Joest in Spa veroverden Alexandre Prémat en Mike Rockenfeller in 2008 de tweede plaats aan het stuur van een Audi R10 TDI.

Audi Belgium press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 06 mei 2010 om 18:41


Andere publicaties op Racingworld.be...