Monza: Beste seizoensprestatie voor Tom Coronel!

Met de tweede plaats in de tweede race van Monza behaalde de Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel zijn tot nu toe beste resultaat van het seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC). "Mijn strategie was, in de eerste race naar voren te rijden en dan in de tweede race een podiumplaats te pakken. Dat is volledig geslaagd," straalde Coronel na afloop van de wedstrijd, waarin hij met zijn SEAT Leon TDI in de kleuren van McGregor en TW Steel opnieuw de best geklasseerde SEAT-coureur was. Eerder was Coronel in de eerste wedstrijd als vijfde geëindigd, waarmee hij in beide races waardevolle punten scoorde. In de tussenstand van het WK na drie weekeinden staat Coronel nu vijfde. "Het volgende evenement is in Zolder in België. Dat beschouw ik als mijn thuisrace en ook daar wil ik weer goed scoren," kondigt hij aan.

Voor het derde raceweekeinde van het jaar toog het WTCC-circus naar Italië, waar het Europese deel van het seizoen begon. "Monza is fantastisch. De hele sfeer, de historie die er hangt: een gedeelte van de ouderwetse kombaan is er nog gewoon, compleet met half verroeste vangrails, waar tot in de jaren zestig geracet werd. De locatie van het circuit in het park met eeuwenoude bomen - gewoon prachtig." Tom Coronel steekt zijn enthousiasme voor het 'Autodromo Nazionale di Monza' niet onder stoelen of banken. "Bovendien is Italië natuurlijk altijd prettig. Heerlijk eten, lekker weer... helemaal goed! Na twee koude raceweekeinden achter elkaar, twee weken geleden tijdens de 1000-kilometer-race van Spa-Francorchamps en vorige week tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring is een beetje zon nu wel weer lekker!"

Snelste SEAT-rijder in testsessie op vrijdag
Omdat het WTCC vorig jaar niet op Monza reed - toen vond de Italiaanse ronde van het kampioenschap plaats op het circuit van Imola - was er ook dit weekeinde een testsessie van een half uur op vrijdagmiddag, wat anders alleen op nieuwe circuits en overzeese banen het geval is. In deze sessie reed Tom Coronel de derde tijd, waarmee hij de best geklasseerde SEAT-rijder was. Met zijn rondetijd van 2:01,992 minuten was de Nederlandse rijder alleszins tevreden. "We zitten er goed bij, de auto voelt goed aan en de afstelling is zeker al voor 95 procent goed. Bovendien zit er voor morgen nog wel wat in," zo liet hij weten.

In de eerste vrije training op zaterdagochtend reed Coronel de negende tijd, maar zijn gezicht stond na afloop wat zorgelijk. "We kregen wat waarschuwingssignalen in verband met een te lage oliedruk in de motor, wat mogelijk op een motorprobleem duidt," verklaarde hij. In de tweede vrije training, waarin Coronel slechts drie ronden reed, werd dit vermoeden bevestigd, waarna in nauw overleg tussen de coureur en het team werd besloten om de motor voorafgaand aan de kwalificatietraining te wisselen. "Op een bepaald moment moet je zo'n beslissing nemen, en we zeiden tegen elkaar: 'Liever nu wisselen dan dat we tijdens de race alsnog problemen krijgen'. Zo moesten de technici even flink aan de slag, maar ze kregen de klus op tijd voor elkaar," aldus Coronel.

Lichte aanloopproblemen met nieuwe motor
Ook met de nieuwe motor bleken er nog wat lichte aanloopproblemen te zijn. Coronel: "In de eerste kwalificatietraining had ik gelijk tijdens mijn eerste ronde een probleem met de elektronica van de sensor van de turbo. Toen ben ik dus weer de pits ingereden, waar het systeem gereset werd. Bij mijn tweede poging, op een set nieuwe banden, deed zich het probleem opnieuw voor. Toen moest ik dus weer naar binnen. Ik had eigenlijk twee runs gepland, maar die waren daarmee dus al verkeken. Uiteindelijk stonden er nog drie minuten op de klok, zodat ik nog één vliegende ronde kon rijden voordat de tijd verstreken was. Daarin reed ik de dertiende tijd. Zeker niet optimaal, maar Monza is wel een circuit waar je goed kunt inhalen, dus ik ben wel optimistisch voor een verbetering tijdens de race." Later won hij nog een plaats, nadat Monteiro in de startopstelling vijf plaatsen werd teruggezet vanwege het herhaaldelijk afsnijden van de chicane.

Flinke progressie in race 1, podium in race 2
Nadat in de warm-up op zondagochtend de afstelling van auto en motor voor de laatste maal was gecheckt, hield Tom Coronel zich in de eerste race aan de strategie die hij zich van tevoren had voorgenomen. In een bizarre race, waarin flink wat deelnemers uitvielen, onder andere als gevolg van problemen met de banden, die bij de hoge temperaturen en hoge snelheden in Monza zwaar werden belast, wist Coronel ten opzichte van zijn startpositie niet minder dan zeven plaatsen goed te maken. Zo kwam hij als vijfde over de eindstreep. "Ik was vrij voorzichtig met de banden, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen," aldus Coronel.

In de tweede race mocht hij, op grond van zijn vijfde plek in de eerste wedstrijd, als vierde vertrekken. In deze race, opnieuw over negen ronden, kon hij in eerste instantie goed zijn vierde plaats verdedigen. Later had hij zicht op een podiumplaats, nadat Gabriele Tarquini uit de kopgroep was weggevallen en in de achtste ronde klom Coronel zelfs op naar de tweede plaats, doordat de Deen Nykjaer uitviel als gevolg van een klapband. Zo eindigde Coronel als tweede, waarmee hij voor de tweede maal dit seizoen na Marrakesj op het podium mocht plaatsnemen. "Van tevoren zei ik al dat een podium hier mogelijk zou zijn en dat is gebleken," zei Coronel na afloop. "Ik ben er nog niet helemaal, want ik heb het gevoel dat er nog drie, vier tienden van een seconde in de auto zit, maar om die eruit te halen, heb ik wat meer ervaring nodig. Het gaat wel steeds beter, ik ben heel tevreden met de score van dit weekeinde."

TC press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 24 mei 2010 om 10:20


Andere publicaties op Racingworld.be...