GT1: Xavier Maassen: "Twee Limburgers op het podium zou geweldig zijn!"

Dit weekend staat de vijfde meeting van het FIA GT World Championship op de kalender. Na de verplaatsingen naar Abu Dhabi, Silverstone, Brno en recent Paul Ricard, zoeken de rijders en de teams van het nagelnieuwe en zeer prestigieuze WK de legendarische omloop van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen op. In Frankrijk, tijdens het laatste FIA GT1-weekend, werd Xavier Maassen voor het eerst enigszins beloond voor zijn schitterende rijden dit seizoen. In Spa wil de Limburger die opgaande lijn verder zetten en daarvoor doet hij beroep op een andere Nederlandse Limburger, Jos Menten. Voor het eerst in de autosportgeschiedenis zien we twee Nederlandse Limburgers samen in een wagen in een officieel autosport-WK. Jos Menten is de uittredende winnaar van de 24 Uur van Spa in een Corvette GT1 en vormt samen met Xavier Maassen een ijzersterk duo.

"Ik ken Jos al jaren, we leven op amper enkele kilometers van elkaar en het is fantastisch dat we eens samen kunnen rijden. Hij is een zeer snelle streekgenoot en hij kent Spa en de Corvette als zijn broekzak. Ik ben er van overtuigd dat het persbericht na de race heel leuk nieuws zal bevatten. Twee Limburgers op een podium van een FIA WK, dat zou toch geweldig zijn", knipoogt de snelle Xavier Maassen tijdens de parade van de wagens in het centrum van het gezellige stadje Spa.

Het FIA GT1 World Championship is halverwege in Spa en de balans is tot dusver dubbel voor Xavier Maassen. "Eerst en vooral een woordje uitleg over het kampioenschap zelf. Het is een nieuw autosport-WK, waarvan er nu vier zijn. Je hebt uiteraard de F1, het WK rally (WRC) en daarnaast is er het WK voor toerwagens (WTCC), wagens met vier deuren zoals je ze vaak in de straat ziet en nu dus ook een WK voor exclusieve GT's zoals onze Corvette, maar ook Maserati, Ford GT, Nissan, Lamborghini en Aston Martin. Het kampioenschap is een succes, zowel qua sportief niveau als qua uitstraling. Ik ben dan ook zeer blij dat ik meedraai in de top van de autosport."

"Sportief was het wat moeilijk, al ben ik vanaf racedag 1 heel snel. Maar de omstandigheden zaten wat tegen en daarom kwamen we tot dusver niet verder dan een vierde plek in Frankrijk. Het potentieel is er wel, maar het zat allemaal wat tegen en dat moet en zal hier in Spa keren. Voor mij is Spa een thuisrace, op amper een dik halfuur van Limburg en dat maakt het toch allemaal wel wat bijzonder, zeker nu ik met een andere Limburger de wagen deel. Jos en ik gaan voor een sterk resultaat in Spa, schrijf dat maar op."

De vrije trainingen op donderdagochtend lieten het beste verhopen voor Maassen en Menten. De Corvette, op oude banden hield vlot voeling met de top. "De wagen is perfect en op nieuwe banden zitten we vooraan", analyseerde Menten de eerste vrije trainingen. "Maar gezien het reglement dat het aantal setjes banden beperkt, is het belangrijk om niet alle banden nu al te gebruiken. Het voornaamste is de kwalificatie vrijdagochtend en de races op vrijdag om 16u30 en de hoofdrace zaterdagmiddag

XM press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 29 juli 2010 om 16:39


Andere publicaties op Racingworld.be...