Ferrari P4/5 Competizione: het monster van de Eifel? (+ Video)

Ferrari P4/5 CompetizioneDe jaren 60 waren de hoogtijdagen van de Endurance racerij en het duel Ferrari / Ford geldt nog altijd als één van de top duels uit de autosport geschiedenis. Volgens velen is de Ferrari P4, die in 1967 deelnam aan Le Mans, de mooiste auto ooit gemaakt. Die mening deelt ook de schatrijke Amerikaanse investeerder James Glickenhaus en prompt liet hij zich een kopie van de wagen bouwen door Pininfarina. Deze wagen, gebaseerd op het onderstel en de motor van een Ferrari Enzo, werd in 2006 aan het publiek voorgesteld.

Glickenhaus kwam echter met het waanzinnige idee om deze wagen ook te laten racen en liefst, zoals de oorspronkelijke P4, in lange afstand races. Onmogelijk om naar Le Mans te gaan wegens het ontbreken van de nodige homologaties, dus werd het de 24 uren van de Nurburgring. Echter een carbon chassis is niet toegelaten en het plan om dit jaar mee te doen werd noodgedwongen opgeborgen.

Ferrari P4/5 CompetizioneGlickenhaus geeft zijn droom echter niet zo maar op en voor volgend jaar plant hij een nieuwe deelname met een sterk gewijzigde P4/5, ditmaal gebaseerd op het chassis van een Ferrari 430 Scuderia. De ophanging en andere mechanische onderdelen komen dan weer van een F430 GT2. De keuze van het standaard chassis is ingegeven door het feit dat Glickenhaus zo later ook een straatversie van de wagen zou kunnen maken. Met de bouw van deze wagen werd gedurende de zomer begonnen. Ondertussen is de bouw al goed gevorderd en de eerste proefrit is voorzien voor begin 2011. De constructie van de wagen kan trouwens gevolgd worden via facebook.

Dat Glickenhaus ambitie en geld heeft, bewijst het rijders quatuor dat hij reeds heeft aangetrokken om de wagen te besturen, Mika Salo, Nicola Larini, Fabrizio Giovanardi en Luca Cappellari. In juni zal de wagen het op het Eifel circuit moeten opnemen tegen semiofficiële teams van Mercedes, BMW, Porsche en Audi. Het belooft al een grandioze editie van de 24 uren te worden.

Hier op Racingworld.be houden we jullie op de hoogte over de verdere ontwikkeling van dit opmerkelijke project!   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op vrijdag 31 december 2010 om 13:07


Andere publicaties op Racingworld.be...