Definitief einde voor de HPD ARX-01e?

Highcroft Racing - HPD ARX-01eHighcroft Racing - HPD ARX-01e
Nadat u reeds eerder deze week op deze site kon lezen dat de Lola-Aston van Kronos/Marc VDS aan de 24h du Mans zal deelnemen, ten koste van het Amerikaanse Highcroft, is bekend geraakt dat de HPD ARX-01e waarschijnlijk nooit meer in actie zal komen. Zonde, want de wagen toonde meteen groot potentieel tijdens de 12 uren van Sebring, nota bene haar eerste(!) wedstrijd.
Wie de 12 uren van Sebring heeft gevolgd, kon eerst en vooral genieten van een prachtige wedstrijd, maar wie de Highcroft HPD ARX-01e van naderbij bekeek, zag dat de wagen maar mager bestickerd was (lees weinig sponsors had). Een slecht voorteken zo blijkt achteraf, het eens zo goed gefinancierde Highcroft is het vertrek van hoofdsponsor 'Patron' (een tequila producent) niet meer te boven gekomen. Het was dan ook vooral met de steun van Michelin en Honda (HPD) zelf dat de gloednieuwe wagen aan de start verscheen. In het communique van het Amerikaans team staat duidelijk te lezen dat aardbeving en bijhorende tsunamie er meer dan waarschijnlijk voor gezorgd hebben dat HPD de stekker uit het project trok. Honda zag dan ook zijn kwartaalwinst met maar liefst 52% de dieperik in duiken.

De nieuwe HPD ARX-01e leek na zijn eerste optreden alvast dé uitdager van de diesels te gaan worden in Le Mans. Maar het mocht niet zijn... Nick Wirth, hoofd van Wirth Research dat het chassis heeft ontworpen, vertelde aan onze collega's van mulsannescorner het volgende: "Highcrofts's ARX-01e is eigendom van HPD (tevens eigenaar van het ontwerp van de HPD ARX-01e) en zal onmiddellijk naar hen terugkeren. Iedereen bij Wirth Research is diep teleurgesteld om een wagen die we specifiek hebben ontworpen voor optimale prestaties op Le Mans niet te zien deelnemen. Met pijn in het hart moeten we ook onze goede samenwerking met het winnende Highcroft Racing stopzetten."

Een eventuele samenwerking met een andere motorleverancier (bijv. Judd) lijkt dus zo goed als uitgesloten, net omdat Honda de rechten op het ontwerp van de wagen op zak heeft. De HPD ARX-01e, een wagen die out-of-the-box vriend en vijand wist te verassen door meteen een pracht prestatie neer te zetten, zal tot spijt van menig racefan meteen weer van het toneel verdwijnen.

Foto: Highcroft Racing


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in LMS op donderdag 19 mei 2011 om 07:05


Andere publicaties op Racingworld.be...