12H of Hungary: Volledige eerste startrij voor Belgen - Pole voor VDS Racing Mustang

VDS Racing AdventuresVDS Racing Adventures
Het VDS Racing Adventures-team zette met de Ford Mustang de snelste rondetijd in de kwalificatie en start daarmee deze zondag vanaf de pole-position voor de vierde editie van de 12H of Hungary. Op de uitdagende Hungaroring zette Benjamin Bailly tijdens de 75 minuten durende kwalificatie de snelste tijd van 1:57,119 minuten (134,663 km/u) neer met de VDS-Mustang, die hij deelt met zijn Belgische landgenoten Julien Schroyen en teameigenaar Raphaël Van der Straten. Het evenement, georganiseerd door het Nederlandse bureau CREVENTIC in samenwerking met het DNRT startte onder uitstekende omstandigheden, wat mede te danken is aan een verschuiving van het evenement van de oorspronkelijk geplande datum in de herfst. De eerste startrij van de race is volledig in Belgische handen, want de tweede tijd algemeen werd neergezet met de Porsche 997 van het Speedlover-team. De Red Camel-Jordans.nl-Audi R8 vertrekt als derde.
De temperaturen waren nog steeds prettig (24° Celsius) toen de kwalificatie voor de 12-uursrace voor GT’s, toerwagens en endurance specials om 19.30 uur van start ging. James Emmet was met de Speedlover-Porsche van André van Hoof de eerste rijder die met 1:58,170 minuten een snelle tijd neerzette, waarmee het team voor het merendeel van de kwalificatie bovenaan de ranglijst bleef. Aan het eind van de sessie was met echter de VDS Racing-Mustang met de jonge Belgische coureur Benjamin Bailly aan het stuur die met 1:57,119 minuten de pole-position veroverde. Bailly: “We waren heel tevreden met de auto en ook wel met de tweede plaats in de kwalificatie, maar ik had het gevoel dat er op z’n minst nog een seconde in de auto zat. Teameigenaar Raphaël Van der Straten gaf me daarop de opdracht, nog een keer naar buiten te gaan om een poging te wagen, en een paar seconde voor het einde lukte het me!”

De Saker-sportwagen van het Nederlandse team Jordans.nl was het snelst in de zwaar bevochten klasse A3T met een tijd van 2:01,726 minuten, gevolgd door de Povey Motorsport-BMW M3 E46 (2:02,292 minuten) en de Monlau Competición-SEAT Leon Supercopa (2:02,473 minuten). De Saker met dieselmotor leidde het merendeel van de tijd in zijn klasse, waarbij Ton Verkoelen de snelste tijd zette: “Mijn teamgenoten Henk Thijssen en Monny Krant hebben de afstelling voor hun rekening genomen, maar ik zette van ons de snelste ronde. We waren niet zo snel als onze tijd van vorig jaar, maar we hebben nog niet op nieuwe banden gereden.”

De snelste tijd in de derde klasse voor deze race (A2) werd neergezet door Martin Sally in de Renault Cup Clio van het Deense team Sally Racing, die hij deelt met Martin Gotche, Peter Obel en Andreas Schroder. Dezelfde auto zorgde vorig jaar tijdens de 12H of Hungary voor een onderbreking van de kwalificatie na een crash, maar reed nu de hele dag zonder problemen. Martin Sally: “De baan was wat glad, maar in de kwalificatie reden we niettemin 0,3 seconde sneller dan vorig jaar.”

De 12H of Hungary start zondagochtend om 10.00 uur.


   



Dit artikel werd gepubliceerd op zondag 22 mei 2011 om 03:36


Andere publicaties op Racingworld.be...