12H of Hungary: Belgische 1-2 voor VDS Racing Adventures en Speedlover

Het Belgische VDS Racing Adventures van teameigenaar/rijder Raphaël van der Straten behaalde een overtuigende overwinning in de 4e editie van de 12 hours of Hungary, afgelopen zondag. De Ford Mustang GT3 die hij deelde met zijn jonge landgenoten Julien Schroyen and Benjamin Bailly had aan de finish een ruime voorsprong op het (eveneens Belgische) Team Speedlover met rijders James Emmet and Jean Michel Gerome in hun Porsche 997. Een verrassende derde plaats algemeen was er voor het Spaanse Team Monlau Competición met rijders Javier Hernández Rosada, Jaime Manuez Hernández Rosada and Pepus Alonso Prieto in hun Seat Leon Supercopa.
De vierde editie van de Hungary 12H voor GT’s, toerwagens and endurance specials werd opnieuw georganiseerd door het Nederlands Creventic en werd verreden onder ideale weersomstandigheden (ongeveer 28° Celsius in de middag). Dat kwam mede doordat het evenement enkele maanden eerder gehouden werd dan in vorige jaren.

Teameigenaar Raphaël van der Straten had een tweetal jonge Belgische ‘piloten’ uitgenodigd, om samen met hem de race te rijden in de relatief zware Ford Mustang. Die keuze pakte goed uit, want beide rijders bleken snel en betrouwbaar. Benjamin Bailly, die tijdens het evenement zijn 21e verjaardag vierde startte de race vanaf pole position nadat hij op zaterdagavond de snelste kwalificatietijd had neergezet. Direct na de start wist hij een voorsprong te nemen en die met ongeveer een seconde per ronde uit te bouwen. Teamgenoot Julien Schroyen wist die voorsprong in de tweede stint nog verder uit te bouwen. VDS Racing Adventures verloor de leiding in de wedstrijd alleen kort aan Andre van Hoof’s Speedlover Porsche toen de Mustang vier minuten verloor in de pits met een kleine reparatie ter voorkoming van een brandstoftoevoer probleem. De race werd voortijdig beslist toen het Speedlover Team zo’n 15 minuten nodig had voor het wisselen van remblokken, hetgeen bij de Mustang niet nodig was. Raphaël van der Straten was een gelukkig mens: “Deelnemen met de twee snelle jonge rijders pakte heel goed uit. Het was voor mij zelf vooral in de laatste raceronde een absoluut feest: alle marshalls stonden langs de baan en juichten ons toe.”

Het Spaanse Seat Team met hun Leon Supercopa wist in deze 12 hours of Hungary een verrassende 3e plaats algemeen te behalen en werd winnaar in de klasse A3T. Het grootste deel van de race was het team in gevecht met het Britse Povey Motorsport met rijders Guy Povey, Geoff Kimber Smith and Clint Bardwell in hun BMW M3. Maar ondanks een late reparatie aan de linker achterwielophanging van de Leon wist het Monlau team de leiding in hun klasse te behouden. Winnaar in de categorie A2 was het Deense Team Sally Racing met rijders Martin Sally, Martin Gotche, Peter Obel and Andreas Schroder in hun Renault Clio 3 RS.

De volgende race op de Creventic kalendar is de 24hours of Barcelona (23-25 september) and the 24h Dubai (12-14 januari 2012)

Creventic


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 23 mei 2011 om 06:00


Andere publicaties op Racingworld.be...