24H of Spa: De organisatoren blikken vooruit op de editie 2011

2011 kondigt zich voor de legendarische Total 24 Hours of Spa aan als een klapper, en zelfs een dubbele klapper! Het was al bekend dat 12 constructeurs het tegen elkaar zullen opnemen en heel wat onder hen willen de legendarische Belgische trofee mee naar huis nemen, om die een ereplaatsje in de fabriek te geven. Maar het komt ook tot een duel tussen racefilosofieën, want diezelfde teams zullen het ook tegen enkele Gentlemen Drivers moeten opnemen… En tijdens de Belgische klassieker is het bij die confrontatie al meer dan eens tot een herhaling van het scenario van de Schildpad en de Haas gekomen!
De Blancpain Endurance Series, door Stéphane Ratel rond de Total 24 Hours of Spa opgebouwd, kreeg in Monza een succesvolle start, met 35 wagens op de grid. De verwachtingen werden ook tijdens de drie uur durende uithoudingsrace ingelost, want de wedstrijd kende een bewogen en onderhoudend verloop.

De karavaan heeft ondertussen zijn tenten opgeslagen in Navarra, voor de tweede race op de kalender. Bovenaan de tussenstand prijkt de Porsche 997 GT3R AutOrlando Sport van Ruberti, Roda en Gianmaria. Aston Martin, Audi, BMW, Ferrari, Ford, Ginetta, Lamborghini, Lotus, Maserati, Nissan hebben echter allemaal bewezen dat ook zij voor de zege kunnen gaan.

Met de 24 Uur in het achterhoofd

In afwachting wordt er binnen de SRO Groep hard gewerkt om de Total 24 Hours of Spa, hoogtepunt van de Blancpain Endurance Series, degelijk voor te bereiden. De inschrijvingslijst geldt ondertussen als een ware referentie en de kaap van 60 deelnemers is al bereikt. Zowat 250 rijders zullen aan het stuur van een Aston Martin, Audi, BMW, Dodge, Ferrari, Ford, Lamborghini, Lotus, McLaren, Mercedes, Nissan en Porsche de beroemde Ardense etmaalrace betwisten!

Hoewel nog niet alle teams vastliggen weten we nu al dat het kruim van de Belgische rijders het zal opnemen tegen de beste internationale GT-racers, waaronder ook een aantal ex-F1-rijders. En dan hebben we het uiteraard ook over het Amerikaanse team United Autosports van Zak Brown en Richard Dean. Hun Audi’s R8 LMS worden getemd door Johnny Herbert, Stefan Johansson, Mark Blundell en Eddie Cheever. Een indrukwekkende lijst waar ook nog de Nederlander Arie Luyendyk, tweevoudig winnaar van de 500 Mijl van Indianapolis, werd aan toegevoegd.

Audi wordt verder vertegenwoordigd door het team van Vincent Vosse, WRT - Belgian Audi Club, met de Zweed Mattias Ekström, DTM-icoon, de Portugees Filipe Albuquerque, meest recente winnaar van de Race of Champions, Bert Longin, Greg Franchi die recent nog schitterde in het Europees kampioenschap FIA GT3, Andrea Piccini, leider in het huidige wereldkampioenschap FIA GT1, Stéphane Ortelli en Marcel Fässler… Ook Audi Sport Team Phoenix zet twee R8 LMS in.

Indrukwekkende Ferrari 458 Italia armada

Tegenover de Audi’s staan onder andere de Ferrari’s en het grote Duitse team Vita4One met onder andere Michael Bartels, Frank Kechele en Nico Verdonck, Sofrev ASP met ondermeer Jérôme Policand, Patrice Goueslard en Julien Jousse, het Britse Scuderia Vittoria met Giacomo Petrobelli, Carlos Iaconelli en Matteo Bobbi. Allemaal renstallen die beroep doen op de nieuwe Ferrari 458 Italia, een te duchten bolide.

Ook Aston Martin is sterk aanwezig, met Team Hexis AMR, leider in het wereldkampioenschap FIA GT1, die onder andere Frédéric Makowiecki en Yann Clairay laten rijden. Barwell Motorsport is van de partij met Tim Verbergt, Jeffrey Van Hooydonk en Tom Kimber-Smith, en dan is er nog het beroemde Ecurie Ecosse, na lange tijd terug op het hoogste niveau.

BMW kan rekenen op twee teams: Faster Racing by DB Mortorsport en Need For Speed by Schubert Motorsport. De officiële rijders van het merk zouden met de te duchten Z4 GT3 voorin moeten kunnen strijden.

Titelverdediger Porsche wordt vertegenwoordigd door AutOrlando en Prospeed Competition, en ook daar worden grote namen aan het stuur verwacht.

Marc VDS Racing rijdt thuiswedstrijd

Het Marc VDS Racing Team uit Charleroi laat uiteraard zijn Ford GT’s rijden, met Markus Palttala, Bas Leinders en Maxime Martin op de topwagen.

Mercedes maakt zijn terugkeer in Spa en pakt via Black Falcon en MS Racing, goed voor meerdere SLS AMG, meteen zwaar uit.

Lamborghini en de performante Gallardo LP600 worden vertegenwoordigd door Reiter/Blancpain en Rhino’s Leipert Motorsport.


Skyline en MP4-12C van de partij

De nieuwe Nissan Skyline GT3 en McLaren MP4-12C worden de grote attractiepolen van de Total 24 Hours of Spa, want die bolides zullen tijdens deze wedstrijd voor het eerst in actie komen! Binnen CRS Racing is men volop bezig met de ontwikkeling van de meest recente McLaren en nu al is geweten dat de rijders die zich van die taak kwijten Alvaro Parente, Oliver Turvey en Andrew Kirkaldy zijn. Dat belooft…

Opgelet voor de Pro-Am

Tegenover die teams die quasi uitsluitend beroep doen op professionele rijders vormen de deelnemers van de categorieën Pro-Am, Gentlemen Trophy en GT4 Cup ontegensprekelijk die ziel van de Total 24 Hours of Spa. Voor deze teams is dit een waar avontuur en ze willen maar één ding: winnen.

Het symbool bij uitstek voor deze instelling is zonder twijfel Marc A. Hayek. De ‘boss’ van Blancpain is niet alleen de partner van de Total 24 Hours of Spa, tellend voor de Blancpain Endurance Series, maar ook een meer dan verdienstelijk gentleman-driver. Als groot autosportliefhebber heeft hij dan ook zijn hart verloren aan de Ardense etmaalrace.

Binnen de Pro-Am categorie rijden ook AF Corse, GPR AMR en Eddy Renard, Gulf Team First, Reiter-Blancpain, Vita4One, Rhino’s Leipert Motorsport, De Lorenzi Racing, Sofrev ASP, Kessel Racing, DB Motorsport, Sport Garage, maar ook Graff Racing met Olivier Panis en de Mercedes SLS AMG. Een lijst waar ook nog Haribo Team Manthey, Preci Spark, Guy Clairay Racing, Lotus Italia, RJN, Mülhner Motorsport, RMS, Freeman Gepa en Signa Sport worden aan toegevoegd.

Sterke amateurs

Net omdat er heel wat categorieën zijn kunnen heel wat teams bestaande uit ware autoliefhebbers mee deel uitmaken van het grote feest. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Signa Racing. Het team uit Nijvel, onder leiding van Patrick Chaillet, is blij opnieuw van de partij te zijn: “Sinds twee jaar wilden we onze Viper laten evolueren om haar niet alleen sneller, maar vooral betrouwbaarder te maken. Door de reglementen van de Gentlemen Trophy zijn is die reddende update nu ook toegelaten. Ons doel is dan ook duidelijk: we willen de klasse winnen!”

Het team van Olivier Muytjens en Ralph Fraipont, Level Racing, is een andere vaste waarde van de Total 24 Hours of Spa: “Onze Porsche 911 GT3 Cup blijft een te duchten wapen voor deze etmaalrace. Dat we aan deze grootse en mooie wedstrijd in Francorchamps kunnen deelnemen levert ons heel wat plezier op en we wilden dat grote autosportfeest dan ook onder geen beding missen!”

In welke categorie ze ook uitkomen, rijders die het over de Total 24 Hours of Spa hebben doen dan steeds met moeilijk te verhullen passie in de ogen. Ze hebben het over prestaties, maar ook over strategie, menselijke strijd, het verleggen van de limieten. Het gevecht tussen de verschillende merken en binnen de verschillende categorieën zal dus verschrikkelijk zijn! Dit schitterende feest belooft heel boeiend te worden, met tentoonstellingen, animaties en het grote concert van Bob Sinclar… Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om er een onvergetelijke editie van de Total 24 Hours of Spa/Blancpain Endurance Series van te maken.

24 Hours of Spa press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 23 mei 2011 om 22:41


Andere publicaties op Racingworld.be...