ADAC Races Zolder: Mooiste nationaal GT kampioenschap te gast in België

Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
De Belgische racefans die niet in Le Mans waren hadden toch de mogelijkheid om een mooi stukje autosport mee te pikken op de Limburgse omloop van Zolder. Afgelopen weekend vond er een manche van de ADAC race weekends plaats, deze serie omvat races van de ADAC GT Masters serie, de ATS Formule 3 cup, de Procar serie en de ADAC Formel Masters. Racingworld.be ging een kijkje nemen hoe het er in Zolder aan toe ging.
De GT Masters serie wordt dit jaar gezien als het mooiste nationale GT3 kampioenschap dat er in Europa te vinden is. Alle grote GT merken zijn er vertegenwoordigd en met telkens meer dan 30 wagens aan de start overtreft het kampioenschap qua deelnemers het Europese FIA GT3 kampioenschap. In Zolder stonden er 35 wagens aan de start, waaronder een indrukwekkende armada van negen AMG Mercedes’ SLS. Verder enkele Audi’s R8, Lamborghini’s Gallardo, Porsche’s 911 en Corvette’s plus twee Alpina’s B6, een Viper, een Ferrari F458 en een F430. Ook bekende namen achter het stuur, zoals ex F1 rijder Heinz Harald Frenzen, ex DTM ster Alexandros Margaritis, GT1 rijder Peter Kox en oud GT3 kampioenen Christopher Haase en Christopher Mies. Tussen de Duitse teams vinden we ook twee Nederlandse equipes terug, Bleekemolen Racing (S. Bleekemolen/van de Laar) met een Mercedes en Team Brinkmann (van Dongen/van der Zwaan) met een Audi. Noteren we verder de aanwezigheid van enkele beroemde zonen van, Johannes en Ferdinand Stuck alsook Luca Ludwig.

Dat de broertjes Stuck ook de rijdercapaciteiten van hun vader hebben overgeërfd, toonden ze al meteen in de eerste race door van start tot finish aan de leiding te rijden met hun Reiter Lamborghini. Tweede werd de groene Alpina B6 van Dino Lunardi en Alexander Margaritis. Het laagste podiumtrapje kwam in handen van de Abt Audi R8 van Lucas Ludwig en Cristopher Mies. In de tweede race ging het in de eerste ronde al mis in de chicane. Een Gallordo kwam bij het remmen in contact met een Audi en beide wagens werden de vangrail in gekatapulteerd. Brokstukken alom en verscheidene wagens moesten een alternatieve route naast de baan nemen om ze te ontwijken. De race werd gewonnen door Margaritis en Lunardi in hun Alpina, die bij de start nog even een Porsche dienden voor te laten, maar verder onbedreigd naar de zege reden. Op het podium kregen ze gezelschap van Philip Geipel /Albert von Thurn und Taxis (Lamborghini Gallardo) en Robert Renauer/Kenneth Heyer (AMG Mercedes SLS).

De ATS Formule 3 Cup bracht 17 wagens aan de start. Zagen we nog enkele jaren geleden de Belgen Frederic Vervish en Laurens Vanthoor dit kampioenschap winnen dan was er nu, nu het kampioenschap eindelijk Zolder aandoet, geen enkele landgenoot aan de start te bespeuren. Een verrassende gast was de kampioen 2010, Tom Dillmann, die een unieke Arttech bestuurde, de enige niet Dallara wagen in het veld. Dillmann begon ooit zijn carrière in België in de formule Renault 1.6.
De eerste race werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Richie Stanaway, de tweede door Tom Blomqvist.

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op maandag 13 juni 2011 om 20:10