12H of Spa: Voorbeschouwing van de organisatoren

Na de eerste twee wedstrijden in Zolder, trekt het Belcar Endurance Championship dit weekend naar het mythische circuit van Spa-Francorchamps. Op het menu staat een wedstrijd van drie uur, de derde dus al van het seizoen. Voor de gelegenheid krijgen de vaste teams van het kampioenschap het gezelschap van enkele buitenlandse topformaties die zich op de 24 Uur van Spa, eind juli, komen voorbereiden.
Na meer dan een maand wachten, kunnen de fans van, maar evenzeer de deelnemers aan het Belgische uithoudingskampioenschap voor GT en toerwagens zich opmaken voor de eerste race van het seizoen in Spa-Francorchamps. Vrijdag en zaterdag komen de deelnemers van het Belcar-kampionschap in actie in het kader van de 12 Uur van Spa BTCS.

Prospeed Competition – dat de prijs van beste technische team in Le Mans kreeg - en Marc Goossens zijn maar net uit Le Mans terug en moeten amper zes dagen later alweer het veld in om hun leidersplaats in het Belcar-kampioenschap te verdedigen. Uiteraard wordt Marc Goossens in de Porsche 911 GT3-R door Maxime Soulet bijgestaan.

Naast de vicekampioenen van 2010 die in Zolder de openingsrace wonnen, toonden Anthony Kumpen en Koen Wauters reeds hun mogelijkheden met een zege in de tweede race in Zolder, aan het stuur van de gloednieuwe Mercedes SLS GT3 van KRK. De titel is ook voor hen de ambitie. De Mercedes maakt overigens zijn debuut in Spa en iedereen is benieuwd naar de mogelijkheden van de Duitse machine.

Andere kanshebbers zijn zonder twijfel de beide WRT Audi R8 LMS van Bert Longin – Xavier Maassen en François Verbist - Enzo Ide. Maassen en Longin scoorden al twee podiumplekken en staan zo tweede in de tussenstand van het kampioenschap. Het spreekt voor zich dat na een tweede en een derde plek, het Nederlands-Belgische duo zeker eens op het hoogste schavotje zal willen staan. Francochamps is daar een ideale plek voor... Verbist en Ide zijn dan weer gebrand op revanche na een moeilijk begin van het seizoen.

Op een omloop waar power wel eens een stevige rol zou kunnen spelen, moeten we enorm rekening houden met de beide Aston Martin DBRS9 van respectievelijk Barwell (Tim Verbergt - Jeffrey Van Hooydonk) en GPR (Henri Moser - Michael Schmetz). Hetzelfde kan gelden voor de Corvette Z06 van Delahaye Racing, waarin Fred Bouvy en Damien Coens het gezelschap krijgen van Christian Kelders in hun voorbereiding op de 24 Uur van Spa.

Vijf weken voor de 24 Uur van Spa, die uiteraard niet meetellen voor het Belcar Endurance Championship, maar wel voor de Blancpain Endurance Series, is deze uithoudingswedstrijd op 18 juni een perfecte voorbereiding op de GT-race van eind juli. Uiteraard geldt dat voor heel wat Belgische teams die onze kleuren zullen verdedigen, zoals WRT, Prospeed, GPR, Delahaye, Level Racing of Speedlover, maar ook voor enkele buitenlandse formaties.

We gaan inderdaad enkele gasten op de startgrid verwelkomen en niet de minste. Zo is er uit Nederland Faster Racing by DB Motorsport met twee BMW Z4 GT3, de wagens die eerder deze maand in Silverstone aan de winnende hand waren. Jeroen Den Boer en Simon Knapp en Hoevert Vos en Harrie Kolen waren toen de rijders van dienst. Nog van bij onze Noorderburen is er MS Racing, dat ook aan de voorbereiding van Spa werkt. Het team zet één Mercedes SLS in voor niemand minder dan de ex-winnaar van de 24 Uur van Spa en de 24 Uur van Zolder, Mike Hezemans. Hij deelt het stuur met heel adellijk bloed, met name dat van Bernhard Van Oranje Nassau en diens vaste compagnon Marius Ritskes.

Last but not least is er Vita4One Ferrari, het team van de oh zo succesvolle Duitse rijder-teammanager Michael Bartels. Het team zet twee gloednieuwe Ferrari 458 in en komt zeker niet om te figureren, getuige de winst in de Blancpain Endurance Series in Navarra van onze landgenoot Nico Verdonck, de ex-WK GT1-winnaar Frank Kechele en mister Bartels himself.

Nog uit de Blancpain Endurance Series is er de Reiter Lamborghini van de Nederlander Peter Kox en de Zwitser Marc Hayek.

Met Porsche, Audi, BMW, Mercedes, Ferrari en Aston Martin (we betreuren de afwezigheid van de Ford GT van Pertti Kuismanen), starten er zaterdag om 9u40 zes merken die voor de zege kunnen gaan. Exact drie uur later, om 12u40, weten we wie er de winst mee naar huis mag nemen. De nieuwkomers scoren daarbij ook punten, want zij komen uiteraard in de klasse GT3 uit en daar moeten de vaste tenoren zeker rekening mee houden.

In de categorie GTO zien we negen wagens aan de start verschijnen, met de BMW V8 GT3 van de Brit Dave Shelton als gast, maar ook een GT4, met name de Ginetta van Guess Racing Europe. In deze klasse is de Porsche Supercup van Belgium Racing, met achter het stuur vader en zoon Derdaele de te kloppen wagen. BMW, Dodge Viper en andere Porsche zullen hun huid echter duur verkopen.

De Ardennen zijn altijd een schitterende achtergrond voor een race en met het weer dat zich wisselvallig aankondigt, wordt deze derde race van het Belcar Endurance Championship zeker een topper, één waar u overigens gratis kan bij zijn!

Speedworld promotion press


   



Dit artikel werd gepubliceerd in Belcar op donderdag 16 juni 2011 om 08:49


Andere publicaties op Racingworld.be...