Sebastian Vettel (Red Bull) wederom autoritair van start tot finish

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel heeft op de stratenomloop te Valencia onder een stralende zon de Grote Prijs van Europa gewonnen. Vettel reed in een quasi foutloze wedstrijd naar zijn zesde overwinning op acht wedstrijden en loopt in de tussenstand voor het wereldkampionschap uit tot op 77 punten van de eerste achtervolgers. Hoewel Red Bull het ganse weekend snel was, leken de troepen van Stefano Domenicali gedurende de ganse wedstrijd de supprematie van de RB7 te kunnen doorbreken, met als kers op de taart een tweede plaats op naam van Fernando Alonso voor zijn thuispubliek. Mark Webber schuift dankzij opnieuw een podiumplaats wederom op naar een tweede plaats in de tussenstand, een plaats die hij weliswaar moet delen met Jenson Button.
Bij de start zien we een sublieme Felipe Massa die zowel teamgenoot Fernando Alonso als Lewis Hamilton voorbijsnelt. Bij het aanremmen van de eerste bocht neemt Alonso echter de derde plaats terug over nadat hij het laatste remt en buitenom terug aan beide bolides voorbijgaat. Rosberg weet bij de start Button in te halen, maar zodra het DRS ingeschakeld mag worden, schiet de Brit terug voorbij aan het Duitse talent. De Red Bull's, beide de race aangevat vanaf de eerste rij, nemen een propere start en snellen meteen weg van de rest van het veld, al lijkt dat weglopen in Valencia iets minder vlot te gaan dan de voorbije races. Vettel en Webber wisselen de snelste ronden af, maar Alonso blijft aanklampen rond de grens van één seconde, net voldoende om zijn DRS te kunnen activeren.

Die beweegbare achtervleugel kan in Valencia, net als in Montreal, twee keer geactiveerd worden. Wanneer een rijder binnen één seconde van zijn voorligger is net voor het opsturen van de brug, kan hij na de brug zijn DRS twee keer (één keer tussen bocht 10 en 12 en één keer tussen bocht 14 en 17) gebruiken om zo dichterbij te sluipen en eventueel een inhaalbeweging in te zetten. In de paddock rijzen stemmen tegen het gebruik van een "dubbele" DRS-zone, uit vrees dat de tweede zone gebruikt kan worden om, na een inhaalbeweging, afstand te nemen van de net gepasseerde tegenstander. Hierdoor zou DRS net het omgekeerde bewerkstelligen dan waarvoor het ontworpen is, aangezien de bevoordeelde piloot door zijn achtervleugel neer te klappen een extra voorsprong kan nemen, terwijl de gepasseerde rijder DRS niet kan gebruiken, hoewel hij achter de andere wagen rijdt.

Voor de wedstrijd op deze stratenomloop heeft Pirelli overigens de zachte en medium bandensoort, met respectievelijk gele en witte markeringen, meegebracht. Verwacht werd dat een eenstopper mogelijk was, maar het merendeel van de rijders werkte een strategie met twee tot zelfs drie stops af. Alle rijders op de eerste vijf startrijen op de grid zijn overigens gestart op de zachte compound, uitgezonderd Heidfeld en Sutil. Nadat beide heren gisteren geen tijd neerzetten in Q3, hadden zij bijgevolg vrije keuze wat betreft de compound waarop ze de race moesten aanvangen. Nadat Maldonado net na de tiende ronde als eerste de pitstraat opzoekt, duikt vreemd genoeg ook Heidfeld op voor de Renault garage. Enkele ronden later zijn Hamilton en Rosberg de eerste van de koplopers die een setje ander rubber laat monteren; hun voorbeeld wordt een ronde later ook gevolgd door Webber, Vettel en Alonso. Het verschil tussen het oude en nieuwe rubber is overigens verbluffend; Hamilton schiet in geen tijd langs Schumacher om even later met een 1:44.401 ook de snelste ronde in wedstrijd te klokken; zowat twee seconden sneller dan de tijd van raceleider Massa. Als Massa eenmaal de box opzoekt, is Hamilton met een nieuwe snelste tijd genaderd tot op enkele seconden van de Braziliaan; toch wel een strategische blunder van Ferrari, terwijl het verval van de Pirelli's nogmaals benadrukt wordt. Massa kan terug aansluiten als vijfde op meer dan tien seconden van leider Vettel en verspeelt hierdoor mogelijk een duidelijke kans op een podium.

Teamgenoot Alonso daarentegen kan de aansluiting met Webber behouden en lijkt zich voor het thuispubliek als een vis in het water te voelen. De Spanjaard lijkt perfect met zijn banden om te springen en klokt daarbij zelfs snelste wedstrijdronden waardoor hij nadert op Webber. Wanneer Alonso zijn Ferrari tot minder dan één seconde van de Red Bull stuurt, lijkt de jacht geopend. Bij zijn derde poging verovert Alonso onder luid gejuich van het publiek aan het einde van de DRS-zone de tweede plaats in de wedstrijd. Webber kan slechts vaststellen hoe de Ferrari zijn Red Bull langs de binnenkant uitremt. Alonso lijkt echter het beste van zijn banden gevergd te hebben en slaagt er, ondanks het gat van slechts enkele seconden, niet in leider Vettel te remonteren.

Bij McLaren lijkt men gemerkt te hebben dat een vroege pitstop voordelen kan opleveren. De Britse stal roept eind ronde 23 dan ook Hamilton als eerste van de koplopers binnen voor nogmaals een setje zachte Pirelli's te laten monteren. De gok van McLaren lijkt echter niet geheel cash uit te betalen; met een zesde positie op 8 seconden van teamgenoot Button en op meer dan een halve minuut van leiders klokt Hamilton tijden die slechts een halve tot een kleine seconde sneller zijn dan koplopers Vettel en Alonso. Op de koop toe vertelt het team de Brit vervolgens om zijn banden te sparen, waardoor het voordeel helemaal lijkt weg te smelten. Niettemin klokt Hamilton agressief de ene na de andere snelste wedstrijdronde, waarna de teamleiding de Brit nogmaals waarschuwt dat zijn achterbanden te warm worden... Enkele ronden na Hamilton's stop, roepen Red Bull en Ferrari respectievelijk Webber en Alonso binnen voor een nieuw setje rubber. Beide heren spelen haasje over en sluiten terug aan als derde en vierde in wedstrijd. Wanneer leider Vettel één ronde later ook zijn tweede stop afwerkt, komt de Duitser de baan op net voor Massa. Massa kan, op oude banden, echter geen verhaal maken tegen een aanstormende Webber en Alonso en moet beide piloten al snel laten passeren. De Braziliaan lijkt opnieuw een rotrace door te maken, want wanneer hij aan het einde van de ronde zijn stop afwerkt, verliest hij bijna tien seconden met een nukkige wielmoer op het linkerachterwiel en ziet hij vervolgens Hamilton aan zich voorbijgaan... Ook Button, klagend over een niet-functionerend KERS, is ondertussen genaderd tot op een drietal seconden van de kleine Braziliaan.

Na afloop van de tweede reeks pitstops, blijven de koplopers binnen enkele seconden van elkaar. De laatste reeks pitstops, waar de hardere bandensoort gemonteerd moet worden, lijken beslissend te gaan worden. Het wordt een waar pokerspel voor de teams, aangezien het belissende moment om over te schakelen op de hardere compound van kapitaal belang kan zijn voor de rondetijden. Red Bull haalt Webber als eerste naar binnen eind ronde 41, terwijl McLaren Hamilton naar de box roept, in een poging een naderende Felipe Massa voor te blijven. Webber vervoegt de wedstrijd opnieuw in derde stelling, net voor Massa, terwijl Hamilton als zesde terug de baan op komt. Enkele ronden later slaagt Alonso erin voorbij te gaan aan Webber, wanneer hij na zijn pitstop de baan opkomt voor de Australier, die wat tijd leek te hebben verloren in het verkeer. Daarnaast zijn de "medium" banden uit de laatste stop blijkbaar gewoon trager dan zachte banden aan het einde van de derde stint. Wanneer Vettel na zijn stop met tien seconden marge als leider terug op de piste verschijnt, kan de Duitser zich opmaken om zijn zegegebaar voor de tweede keer dit jaar te tonen op Spaanse bodem. Van inhouden is er voor Vettel echter geen sprake; de man uit Hessen klokt zowaar de snelste chrono's uit de wedstrijd tijdens de laatste ronden van de race. Aan de meet houdt Vettel een comfortabele voorsprong over van een dikke 10 seconden op een uitmuntende Fernando Alonso. Mark Webber moest in de laatste vijf ronden de rol nog lossen, nadat Red Bull de Australiër instructies gaf om vroeger op te schakelen dan normaal.

In een wedstrijd zonder ook maar één enkele opgave kon onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio in geen enkele fase echt een vuist maken tegen teamgenoot Glock. D'Ambrosio eindigt 22e, maar gaat nog wel beide HRT's vooraf.

Voor de volgende afspraak steken we Het Kanaal over voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië op 10 juli.

Uitslag
01. Sebastian Vettel (Red Bull) 57 ronden
02. Fernando Alonso (Ferrari) + 10.8
03. Mark Webber (Red Bull) + 27.2
04. Lewis Hamilton (McLaren) + 46.1
05. Felipe Massa (Ferrari) + 51.7
06. Jenson Button (McLaren) + 60.0
07. Nico Rosberg (Mercedes) + 98.0
08. Jaime Alguersuari (Toro Rosso) + 1 ronde
09. Adrian Sutil (Force India) + 1 ronde
10. Nick Heidfeld (Renault) + 1 ronde

Foto: Pirelli


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 26 juni 2011 om 15:45


Andere publicaties op Racingworld.be...