Porsche gaat voor een 17de algemene overwinning in Le Mans in 2014 (+video)

Porsche 911 GT1Porsche 911 GT1
Porsche heeft vandaag niet geheel onverwacht aangekondigd dat het een compleet nieuwe LMP1 bolide gaat ontwikkelen in een poging om de 24h du Mans voor een zeventiende keer te winnen. De wagen zal pas voor het eerst worden ingezet in 2014 en Porsche hoopt alvast haar reeds ontwikkelde hybride technologie te kunnen aanwenden in dit project. De diesels van Audi en Peugeot zullen nu hopelijk wat weerwerk krijgen van een schreeuwende Porsche. Ook Toyota zou naarstig aan het werk zijn aan een benzine-hybride om in te zetten in de LMP1 klasse.
Nadat enkele weken terug het nieuwe World Endurance Championship (WEC) werd aangekondigd, begon het in de paddock meteen te gonzen van de geruchten over de komst van nieuwe constructeurs. Nog geen maand later en de eerste maakt zijn plannen al bekend. Het WEC lijkt dus een schot in de roos te worden. Naast de huidige heersers in LMP1, Audi en Peugeot, komt nu dus ook Porsche zich mengen. Rond Toyota zijn tevens de geruchten sterk. Ook voor wat Nissan betreft bestaat er een vermoeden, de Japanse constructeur met een Franse connectie (Renault), was marketing-gewijs sterk aanwezig op en rond het circuit de la Sarthe en zou misschien ook wel eens een LMP1 kunnen overwegen. Tot slot onderzoekt Mazda op dit moment of ze in het kader van haar SKYACTIV technology (diesel of gas aangedreven) een motorblok voor prototypes kan ontwikkelen, het is echter meer waarschijnlijk dat Mazda voor LMP2 kiest.

Porsche RS Spyder LMP2Porsche RS Spyder LMP2
Porsche's laatste prototype, de RS Spyder, een wagen die veel succes boekte in de LMP2 klasse, met twee overwinningen in 2008 en 2009. Na het afsluiten van dit programma is Porsche echter niet stil blijven zitten. Hartmut Kristen, hoofd van Porsche Motorsport, licht toe: "Na de RS Spyder zijn we ons bezig blijven houden met de laatste technologische ontwikkelingen. Eerst en vooral zullen we de verschillende concepten voor de nieuwe wagen overlopen en evalueren. Veel zal natuurlijk afhangen van hoe het reglement er in 2014 zal uitzien. We hopen alvast onze hydride technologie te kunnen integreren."

Porsche's laatste algemene overwinning dateert van 1998. Laurent Aiello, Stephane Ortelli en Allan McNish wonnen toen met de 911 GT1. In 2000 heeft Porsche in het geheim nog een LMP1 ontwikkeld die, buiten enkele testen, echter nooit het daglicht heeft gezien. (foto)
Foto's: Porsche press


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24H du Mans op donderdag 30 juni 2011 om 16:29


Andere publicaties op Racingworld.be...