Kortnieuws na de GP van Hongarije

De weersomstandigheden bezorgden de teams weer heel wat kopzorgen bij de Grote Prijs van Duitsland en evenals in Canada, waar de race ook onder barre weersomstandigheden werd verreden, kwam Jenson Button als winnaar te voorschijn. Het beeld van de Grote Prijs blijft echter de brandende Lotus Renault van Heidfeld, die even later zelfs letterlijk explodeerde. Ook Sebastian Buemi liet zich opmerken, maar dan in de positieve zin, de Zwitser reed er zijn mooiste race van het jaar. Ondanks dat de Formule 1 nu zijn zomerstop ingaat, vielen er toch weer heel wat nieuwtjes te rapen, Racingworld.be zet ze voor u nog eens op een rijtje.
  • Er is nu meer duidelijkheid over de oorzaak van de brand op de Lotus Renault van Nick Heidfeld. Bij zijn tweede stop werd de wagen langer dan voorzien opgehouden in de pits door een probleem met het wisselen van een van de wielen, waardoor de motor lange tijd in een zeer hoog toerental bleef draaien en de uitlaat oververhitte. De oververhitte uitlaat zette de wagen in brand bij het uitrijden van de pits, waarna onder de invloed van de hitte een luchtfles in de flank van de wagen ontplofte.
  • Als gevolg van zijn aanrijding met Heidfeld in Duitsland werd Sebastian Buemi vijf plaatsen terug gezet op de startgrid en vertrok de Zwitser vanop de allerlaatste plaats. Reeds in de eerste ronde verschalkte hij tien tegenstanders om nadien alle obstakels te vermijden en als achtste te eindigen. Voorwaar een uitzonderlijke prestatie enzeker de beste race van het jaar voor de Zwitser. Tevens scoorde zijn teamgenoot Alguersuari met zijn tiende plaats een extra punt voor Toro Rosso.
  • Ondanks de aanwezigheid van zes Duitse rijders op de grid heeft de organisatie van de GP van Duitsland op de Nurburgring af te rekenen met een verlies van 13.5 miljoen Euro!
  • De zomerstop is nog maar net ingezet of men is al bezig met de planning voor het najaar. Zo vinden er weer rookie tests plaats van 15 tot 18 november, ditmaal op het Yas Marina circuit in Abu Dhabi. Op deze rookie testen worden alleen rijders toegelaten die de afgelopen twee jaren niet meer dan twee F1 races gereden hebben en/of niet meer dan vier dagen getest hebben in een Formule 1. Opvallend dit jaar is dat de testen plaats hebben voor de laatste GP van het seizoen.
  • De volgende Grote Prijs is deze van Belgie op het circuit van Spa-Francorchamps. Voor deze race is net als vorig jaar de ex-wereldkampioen Nigel Mansell aangewezen als GP steward. Mansell zal eventuele race incidenten moeten beoordelen.
  • De Williams wagens kampten met talrijkeproblemen gedurende de laatste race, gelukkig is er voor de Grote Prijs van Belgie een serieuze upgrade van de wagens voorzien. Zowel de voor als de achtervleugel zullen nieuw zijn en de wielophanging zal grondig gewijzigd worden.
  • Leek het één maand geleden nog zeker te zijn dat beide rijders bij Williams, Barrichello en Maldonado hun contract bij Williams zouden verlengen, dan kan Barrichello zich de laatste tijd niet meer vinden in de gang van zaken bij het team. Er wordt nu gespeculeerd dat eventueel een jonge Duitse piloot, Adrian Sutil of Nico Hulkenberg, de Braziliaan zal vervangen. Maldonado is danzij zijn gulle sponsors zeker van zijn zitje.
  • Mark Webber zou dan toch zijn contract bij Red Bull verlengd hebben, maar slechts voor één jaar. Dr Helmut Marko himself gaf aan dat een verlenging van het contract zo goed als rond is, maar dat Webber overweegt om na volgend seizoen met de Formule 1 te stoppen.
  • Ook bij Sauber zijn er contracten verlengd, het team behoudt zijn huidige rijdersbezetting en zal dus ook volgend seizoen met Kamui Kobayashi en Sergio Perez aan de start staan.
  • Er heerst intussen wat onrust bij heel wat F1 teams; de oorzaak is de nieuwe motorleverancier PURE die zijn intrede zal doen in 2014. PURE heeft Gilles Simon, voormalig hoofd van de FIA 'aandrijvingsafdeling', als technisch directeur aangetrokken. De teams vrezen nu dat Simon heel wat vertrouwelijke informatie zal meenemen naar PURE. De FOTA wil in de toekomst verhinderen dat FIA personeel de overstap kan maken naar een F1-team of motorleverancier.
  • Mercedes heeft ingezien dat het zijn technische staf zal moeten versterken wil het volgend jaar Red Bull, McLaren en Ferrari willen bedrijgen voor de titel. Het team is dan ook op zoek naar de geschikte personen. Mogelijk wordt de Italiaan Aldo Costa, eerder dit jaar na tegenvallende prestaties nog aan de deur gezet bij Ferrari, aangeworven.
  • Op 1 september zal de FIA het Buddh International Circuit, waar op 30 oktober de Grote Prijs van India verreden wordt, inspecteren. Dat is 1 maand later dan gepland, maar volgens de verantwoordelijken van het circuit verloopt de opbouw volgens planning en is het geen probleem om op tijd klaar te zijn.
  • De naam van de stad New York is terug boven gekomen als mogelijke plaats voor een toekomstige GP. Ondanks dat er volgend jaar een Grote Prijs van de Verenigde staten wordt gereden in Austin Texas, droomt Ecclestone nog altijd van een GP in New York. Daarom zijn er terug gesprekken aangeknoopt met de verantwoordelijken van de stad om de mogelijkheid te bestuderen om in de toekomst een F1 race te organiseren in West New York of in Weehawken, New Jersey.


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op donderdag 04 augustus 2011 om 19:30


Andere publicaties op Racingworld.be...