Magny-Cours: Marc VDS Racing BMW wint - Franchi net geen kampioen

Team MarcVDS -  BMW Z4   - M.Paltalla, M.Martin, B.Lenders, M.VanDerStratenTeam MarcVDS - BMW Z4 - M.Paltalla, M.Martin, B.Lenders, M.VanDerStraten
We schreven het eerder deze week, met zulke mooie vertegenwoordiging moesten de Belgen wel een rol spelen in de BES race op Magny-Cours. Onze verwachtingen werden nog overtroffen, Bas Leinders, Maxime Martin en Markus Palttala wonnen in hun tweede race met de Z4 en Greg Franchi eindigt derde, net niet voldoende om de titel nu al binnen te halen.
Met de WRT Audi van Bert Longin op de eerste lijn naast de wagen in poleposition, de #29 Vita4One Ferrari, en de Marc VDS BMW Z4 van Leinders/Martin/Palttala op de vierde startplaats, presteerden de Belgen goed tijdens de kwalificatie. Greg Franchi, die de titel al zou kunnen binnenhalen, stond achtste op de startlijn. Verrassend liet Bartels de jonge Salaquarda de start nemen op de wagen die op de pole startte. De jonge Tsjech beschaamde het vertouwen dat de Duitser in hem stelde niet en nam direct bij de start de leiding en slaagde erin een opzittende Ortelli in de WRT Audi achter zich te houden. Bas Leinders had inmiddels de derde plaats gepakt en mengde zich in de strijd voor de leiding. Rondenlang vocht het trio in die volgorde, tot Ortelli zijn geduld verloor en een onmogelijk inhaalmanoeuvre probeerde. De Audi raakte de Ferrari, waarbij de motorkap van de Duitse wagen open vliegt tegen de voorruit. De Fransman moest de pits opzoeken waar ook nog schade werd vastgesteld aan de voorspoiler. Met tape werd de wagen opgelapt, maar weg waren de titelambities voor Bert Longin.

Bas Leinders had ondertussen de leiding overgenomen van de Ferrari en sloeg langzaam een kloof. Bij de pitstops gaf Leinders het stuur over aan Palttala, die ondanks zijn geringe ervaring met de wagen de leiding kon bewaren. Achter Pattala kwam nu Nico Verdonck opzetten, die bezig was aan een fantastische stint. De volgende stop van de Vita4One Ferrari verliep echter chaotisch en nadat de versnellingsbak dan nog stuk ging was het over en out. Wanneer Palttala het stuur overgeeft aan Maxime Martin begint de duisternis te vallen. Martin reed een weer eens een prachtige stint, behield de leiding en schonk zo het Marc VDS team zijn eerste overwinning in de Blancpain Endurance Series. Dat in slechts de tweede race met de BMW Z4.

Achter de leiders werd er druk gevochten voor de ereplaatsen en de race bleef tot het einde de moeite waard om te bekijken. Met minder dan een half uur te gaan vloog de Hexis Aston Martin #3 met Rodrigues aan het stuur in de muur met een safety car procedure als gevolg. Bij de herstart nestelde de AutOrlando Porsche in het zog van de WRT Audi van Fässler, tweede op dat moment. Na een hevige strijd ging de Porsche op 8 minuten voor het einde langs buiten om aan de Audi voorbij, beide wagens raakten elkaar nog maar de Porsche won het pleit in de volgende bocht.  Porsche met Roda/Ruberti/Gianmaria werd dus tweede en de WRT Audi van Franchi/Fässler/Piccini derde. Deze derde plaats levert Franchi net niet voldoende punten om het kampioenschap nu al binnen te halen, de beslissing valt dus in de laatste race.

De vierde plaats was voor de Vita4One Ferrari van Bartels/Matzke/Salaquarda. Op de vijfde plaats eindigde de Hexis Aston van Moser/Vannelet/Makowiecki, nadat Mako na de pace car procedure en super herstart maakte en verschillende wagens voorbij snelde. Machiels/Hommerson/van Splunteren eindigden zesde en eerste in de categorie Pro-Am, deze overwinning mag een troost zijn voor het team dat in Spa werd uitgesloten na een dom incident in de pits. Na de SOFREV Ferrari van Morel/Beaubelique/Badey eindigde de debuterende Nissan GT-R na een zorgeloze race op de achtste plaats. McLaren stelde alweer teleur en beide wagens gaven reeds vroeg op. Christian Kelders eindigde de race op een dertiende plaats net voor de Audi van Longin.

Foto: SRO/VIMAGES


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in BES op zondag 28 augustus 2011 om 00:30


Andere publicaties op Racingworld.be...