België: Pole voor Vettel - D'Ambrosio heropgevist na niet behalen van 107% limiet

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Het wisselvallige weer speelde heel wat teams parten met als gevolg dat zelfs drie wagens de 107% limiet overschreden en niet gekwalificeerd raakten. Die drie wagens waren beide HRT’s en de Virgin van D’Ambrosio, een drama voor onze landgenoot. De wedstrijdcommissie besliste echter later dat aan de hand van de tijden gereden gedurende de vrije trainingen alle wagens aan de start toegelaten worden. Vettel behaalde opnieuw de pole.
Jérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingJérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin Racing
De eerste kwalificatie reeks start al met een incident, wanneer Schumacher een wiel verliest tijdens zijn eerste ronde en van de baan gaat. Geen tijd dus voor de Duitser, maar ook hij zal later toestemming krijgen om aan de start te verschijnen. Op het einde van deze eerste sessie zijn het Ricciardo, Liuzzi, D’Ambrosio, Glock, Trulli en Di Resta die niet snel genoeg zijn om door te stoten naar de tweede sessie. Erger de beide HRT’s en D’Ambrosio halen zelfs geen tijd binnen de 107% van de snelste en zijn niet gekwalificeerd. Later zal echter bekend raken dat gezien de slechte weersomstandigheden de limiettijd niet toegepast wordt en dat alle wagens mogen starten.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
In de tweede sessie ging Sutil van de baan en zorgde zo voor een neutralisatie van de sessie. Na het herstarten blijkt Alonso de snelste te zijn voor Hamilton en de twee Red Bull’s. Op het einde is er nog een bizar incident, Hamilton wringt zich juist voor de vlag in de busstop chicane op agressieve wijze voorbij Maldonado, deze laatste kan dit blijkbaar niet appreciëren en ramt de McLaren (opzettelijk?) in de rechte lijn voor de oude pits. Maldonado wordt voor dit manoeuvre gestraft en vliegt vijf plaatsen achteruit op de grid. Mooie prestaties zijn er voor debutant Bruno Senna en Alguersuari, die beide doorstoten naar sessie 3. Button daartegen komt te vroeg binnen, mist zo de laatste droge rondes en strand op een 13de plaats. Gaan ook niet door: Kovalainen, Maldnado, Sutil, Barrichello, Kobayashi en Buemi.

Vitaly Petrov - RenaultVitaly Petrov - Renault
Voor de laatste sessie is de baan zo goed als droog en de rondetijden gaan dan ook gestaag omlaag. Webber is eerst het snelst maar ziet Hamilton en Vettel hem nog voorbijgaan. Massa is mooi vierde voor zijn teammaat Alonso, die slechts als achtste zal starten. Na Rosberg (vijfde) bevestigen Alguersuari en Senna met een zesde en zevende tijd. Op negen vinden we Perez en op tien Petrov.

Foto's: Georges De Coster


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 28 augustus 2011 om 01:15


Andere publicaties op Racingworld.be...