Belgian Masters: Voorbeschouwing van de organisatoren

Vier weken na de 24 Hours of Zolder, zijn de protagonisten van het Belcar Endurance Championship weer op Circuit Zolder voor de voorlaatste manche van het seizoen. Het doel van de teams van Audi, Mercedes en Aston Martin is duidelijk: de Prospeed Competition Porsche van Goossens-Soulet van de titel houden en de beslissing naar de finale in Spa verschuiven.
Op papier, met nog twee races te rijden en 40 eenheden te verdelen, zijn er nog vijf duo’s, plus Raf Vanthoor, mathematisch in staat om de rijderstitel 2011 weg te kapen. In goede orde zijn dat: Marc Goossens-Maxime Soulet (Porsche Prospeed – 86 punten), Xavier Maassen-Bert Longin (Audi WRT – 69), Enzo Ide-François Verbist (Audi WRT – 62), Anthony Kumpen-Koen Wauters (Mercedes KRK – 60), Jeffrey Van Hooydonk-Tim Verbergt (Aston Martin Barwell – 60) en Raf Vanthoor (Mercedes KRK – 60).
 
Realistisch gezien zijn de heren in de Porsche 911, Marc Goossens en Maxime Soulet, de grote favorieten voor de titel 2011. Sowieso betekent winst voor het duo tijdens de Belgian Masters op Circuit Zolder (met start om 12u55) dat de beslissing gevallen is. Hierbij is het belangrijk te noteren dat de Limburgse omloop de Porsche 911 GT3-R bijzonder goed ligt, misschien beter zelfs dan de omloop van Spa, waar de finale tijdens de Francorchampagne meeting verreden wordt.
 
We willen uiteraard het kampioenschap zondag beslissen, op een omloop die ons beter ligt dan Spa-Francorchamps”, blikt Marc Goossens vooruit. “We hebben voor de Masters 17 punten meer dan de concurrentie en een zege zou dus betekenen dat we zondagavond al kampioen zijn. Het doel is duidelijk, maar uiteraard niet te allen prijzen. Afgelopen zondag hebben we in Estoril, tijdens de laatste wedstrijd van de Le Mans Series, nog meegemaakt wat de gevolgen van een kleine aanrijding kunnen zijn. We hebben al voldoende pech gehad dit seizoen, dat we zeker geen overdreven risico’s gaan nemen. We kunnen de titel ook in Spa behalen, want het doel is en blijft de titel, niet het tijdstip.” 
 
In het kamp van Audi mikt men juist op een defensieve politiek bij Porsche: “We hebben al een voorbereidende briefing met het team gehad, vorige vrijdag om precies te zijn, en we gaan er tijdens de twee laatste races keihard tegenaan, we willen zeker nog wat proberen”, vertelt Bert Longin, die in goede vorm verkeert. “Je bij voorbaat gewonnen geven, heeft geen zin, zelfs niet als je weet dat de Porsche in Zolder in zijn element is. We houden niet zo van Zolder vanwege de remmen, maar toch, we gaan er keihard tegenaan.
 
Bouvy-Coens in een Ford GT
 
Nadat KRK de zege tijdens de 24 Hours of Zolder net misliep, zullen Anthony Kumpen en Koen Wauters in hun Mercedes SLS GT3 vooral aan een tweede zege van het seizoen denken en misschien minder aan de titel. Verder zijn er nog andere outsiders, zoals de Aston Martin DBRS9 van Jeffrey Van Hooydonk en Tim Verbergt of de Ford GT Marc VDS van... Red Bull en… Fred Bouvy en Damien Coens (de Corvette is verkocht). Zij willen na een moeilijk seizoen zeker voor het podium vechten.
 
De strijd in de categorie GT Open is ook nog steeds open en hier is het gevecht zelfs nog meer uitgesproken: de 997 Supercup van Belgian Racing, van de jonge Dylan Derdaele (36 eenheden), de Speedlover Porsche van Maarten Makelberge en de Duitser Lars Kern (34) en de Level Racing van Chris Mattheus en Bert Redant (31) komen allemaal nog in aanmerking voor de titel, een titel die Porsche alvast niet meer kan mislopen.

Speedworld press


   



Dit artikel werd gepubliceerd in Belcar op woensdag 28 september 2011 om 10:33


Andere publicaties op Racingworld.be...