Sao Paulo: Winst voor Webber - D'Ambrosio 19e

Mark Webber - Red Bull RacingMark Webber - Red Bull Racing
Mark Webber heeft de laatste race van het seizoen 2011 op zijn naam geschreven, de Australiër haalt daarmee in extemis nog een overwinning binnen in een anders teleurstellend seizoen. Ondanks de maximumscore deze wedstrijd moet Webber genoegen nemen met de derde plaats in het kampioenschap. Sebastian Vettel was in de aanvangsfase weer dominant, maar moest al snel het tempo laten zakken toen de teamleiding hem problemen aan zijn versnellingsbak meldde.
Mark Webber - Red Bull RacingMark Webber - Red Bull Racing
Bij de start raakte iedereen zonder kleerscheuren weg en bleven de meeste posities ongewijzigd; enkel Rubens Barichello viel op toen de thuisrijder bij een desastreuze start een tiental plaatsen moest inleveren. Vooraan het pak slaagde Fernando Alonso er meteen in om Lewis Hamilton te passeren voor de vierde plaats. Ook Jérôme D’Ambrosio mag tevreden zijn van zijn start, hij ging voorbij aan beide HRT’s en kon teammaat Glock achter zich houden. Aan het einde van de eerste ronde voerde Vettel het veld aan voor Webber, Button, Alonso en Hamilton. In de tweede helft van de top tien kwam het enkele ronden later tot een treffen tussen Bruno Senna en Micheal Schumacher. In wat het best omschreven kan worden als een koersfeit verloor Schumacher veel tijd met een lekke band, even later moest ook Bruno Senna de prijs betalen met een twijfelachtige drive through.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
In wat volgde, kregen we een race voorgeschoteld die veel weg had van een processie. Buiten het duel tussen Alonso en Button, waarbij deze laatste een positie moest prijsgeven, viel er niet bijster veel actie te beleven op de baan. Wanneer Vettel dan via de boordradio het bericht binnenkreeg dat hij voorzichtig moest omspringen met zijn versnellingsbak, leek de zoveelste overwinning voor de jonge Duitser in het gedrang te komen. Ondanks het feit dat het tijdsverlies marginaal was, zette hij net voor halfweg de deur wagenwijd open voor Webber die zo de leiding kon overnemen. De twee Red Bull's behielden de twee eerste posities voor de rest van de wedstrijd en sluiten hun dominant seizoen op een passende manier af.

Jenson Button - McLarenJenson Button - McLaren
De twee voornaamste achtervolgers van de Rode Stieren waren Fernando Alonso en Jenson Button. Nadat deze laatste in de aanvangsfase de Ferrari van Alonso nog had moeten laten voorgaan, nam hij op tien ronden van het einde de laatste podiumplaats met veel plezier terug over. Lewis Hamilton verkeerde het merendeel van de race in de vijfde positie, maar moest uiteindelijk opgeven met een defecte versnellingsbak. Felipe Massa kon daardoor beslag leggen op de vijfde plaats voor zijn thuispubliek, dat duidelijk meer had verwacht.

Bruno Senna - Lotus RenaultBruno Senna - Lotus Renault
Eén van de meest opmerkelijke resultaten kwam er van Adrian Sutil. De Duitser wiens positie binnen het Force India team onder druk staat, presteerde knap en kon uiteindelijk de punten van de zesde plaats binnenhalen. Teamgenoot Di Resta maakte het feestje voor equipe uit India compleet met zijn achtste plaats. Nico Rosberg (zevende), Kamui Kobayashi(negende) en Vitaly Petrov (tiende) vervolledigden de top tien. Dankzij zijn negende plaats, verzekert Kobayashi Sauber overigens van de zevende plaats in het constructeurskampioenschap en het bijhorende prijzengeld.

In wat meer dan waarschijnlijk zijn laatste race is voor Marussia Virgin Racing, zette Jérôme D’Ambrosio een goede prestatie neer. Na zijn puike start kon hij gedurende de hele race beide HRT’s achter zich houden, ook Timo Glock moest toekijken hoe onze landgenoot voor hem uitreed vooraleer hij moest opgeven. Met een negentiende plaats sluit D’Ambrosio zijn seizoen op een mooie manier af.

Update 22:45
Marussia Virgin Racing wachtte tot na de Grote Prijs om aan te kondigen dat de wegen tussen het team en Jérôme D'Ambrosio in 2012 zullen scheiden.

Uitslag Grote Prijs van Brazilië
De klas van 2011De klas van 2011

01. Webber (Red Bull) 1u32:17.434
02. Vettel (Red Bull) + 16.983
03. Button (McLaren) + 27.638
04. Alonso (Ferrari) + 35.048
05. Massa (Ferrari) + 1:06.733
06. Sutil (Force India) + 1 ronde
07. Rosberg (Mercedes) + 1 ronde
08. Di Resta (Force India) + 1 ronde
09. Kobayashi (Sauber) + 1 ronde
10. Petrov (Renault) + 1 ronde
11. Alguersuari (Toro Rosso) + 1 ronde
Sebastian Vettel en Mark Webber - Red Bull RacingSebastian Vettel en Mark Webber - Red Bull Racing

12. Buemi (Toro Rosso) + 1 ronde
13. Perez (Sauber) + 1 ronde
14. Barrichello (Williams) + 1 ronde
15. Schumacher (Mercedes) + 1 ronde
16. Kovalainen (Lotus) + 2 ronden
17. Senna (Renault) + 2 ronden
18. Trulli (Lotus) + 2 ronden
19. D’Ambrosio (Virgin) + 3 ronden
20. Ricciardo (HRT) + 3 ronden

Foto's: Georges De Coster/photo 4


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Formule 1 op zondag 27 november 2011 om 19:19


Andere publicaties op Racingworld.be...