Kortnieuws: Mercedes AMG Petronas - Peter Gethin overleden (+ Video)

Mercedes GP zal volgend jaar de merknamen AMG en Petronas aan zijn teamnaam toevoegen en door het leven gaan als Mercedes AMG Petronas Formula One Team. Maandag bereikte ons in de loop van de namiddag het trieste nieuws dat oud-Formule 1 rijder Peter Gethin overleden is. De 71-jarige Gethin verloor de strijd tegen een slepende ziekte, maar zal voorgoed bekend blijven als de winnaar van de op één na snelste GP ooit, de GP van Italië 1971 in Monza.
Mercedes GP heeft aangekondigd dat het zijn nieuwe wagen, de  W03, zal onthullen op 21 februari tijdens de tweede wintertesten die plaats zullen vinden op het circuit van Catalunya. Het team maakte ook bekend dat het zijn naam zal wijzigen van Mercedes GP naar Mercedes AMG Petronas Formula One Team. “De naam AMG heeft altijd al voor prestatievermogen gestaan en past dus ideaal bij de filosofie van een intense competitie als de Formule 1”, verklaarde Ola Kallenius, hoofd van de sportieve activiteiten van de Duitse constructeur.

Peter Gethin kende een eerder korte carrière in de Formule 1 en reed slechts één vol seizoen; in 1971 bij BRM. De Brit debuteerde in de Formule 1 bij McLaren één jaar eerder als vervanger van de verongelukte Bruce McLaren. Na een eerder matig seizoen verhuisde hij in de loop van volgend seizoen naar BRM als vervanger van de verongelukte Pedro Rodriguez. Met het Britse merk behaalde hij zijn grootste successen, hij won met de P160 de Grote Prijs van Italië en een race buiten kampioenschap op het circuit van Brands Hatch. De Grote Prijs van Italië 1971 staat te boek als de op één na snelste GP ooit verreden. Op het toen nog chicane-vrij circuit, won Gethin met een gemiddelde snelheid van 242,615 km/u. Gethin ging in de laatste bocht Ronnie Peterson voorbij en won met 0,01 seconde voorsprong; het tijdsverschil tussen de vijf eersten bedroeg slechts 0,61 seconden. Na een tegenvallend seizoen 1972 keerde de Gethin terug naar de Formule 5000, een in Amerika en Engeland zeer populaire Formule klasse. Gethin was trouwens de meest  succesvolle rijder in deze categorie met twee Britse titels in 1969 en 1970. Na zijn Formule 1 carrière reed de Brit overigens in deze klasse voor het Belgische Team VDS, met de Belg Teddy Pilette als teamgenoot, en behaalde er nog verscheidene overwinningen. Na zijn actieve loopbaan, was Gethin nog te zien als teammanager bij het Toleman F1 team alvorens zijn eigen F3000 team op te richten.




   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op dinsdag 06 december 2011 om 00:44


Andere publicaties op Racingworld.be...