FIA World Motor Sport Council bevestigt kalender met 20 races voor 2012

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Vandaag is in India de FIA World Motor Sport Council samengekomen om de laatste om een definitieve beslissing te nemen inzake de reglementen en de kalenders van de officiële wereldkampioenschappen, namelijk F1, WEC, WK GT, WTCC en WRC. Veel spectaculair nieuws viel er niet te rapen. Wat betreft de Formule 1 werd de kalender van 20 races, al voorgesteld in augustus, bevestigd. Wel werden enkele nieuwe regels aan het sportieve reglement toegevoegd.
Het Formule 1 seizoen 2012 kent dus 20 wedstrijden, wat betekent dat de FIA de GP van de Verenigde Staten in Austin/Texas alsnog een plaats geeft op de kalender en dat de GP van Bahrein terugkomt na een jaar afwezigheid. Over het plaatsvinden van de race in Austin bestond de laatste weken heel wat onzekerheid, nadat een ruzie tussen de verschillende promotoren tot een liquiditeitprobleem had geleid.  Eclestone heeft nu de betalingsdeadline uitgesteld en verwacht wordt dat de nodige fondsen gevonden worden om de race te verzekeren.

De GP van Bahrein staat dus ook weer terug op de kalender, nadat de race dit jaar tot tweemaal toe moest afgelast worden wegens de onzekere politieke situatie in het land. Blijkbaar is de FIA en Eclestone ervan overtuigd dat alle problemen achter de rug zijn en dat er 22 april veilig kan geraced worden. Het langste Formule 1 seizoen ooit start op 18 maart in Australië en eindigt op 25 november in Brazilië.

De World Motor Sport Council heeft ook enkele wijzigingen aangebracht aan het sportieve reglement.
  • Zo moeten alle wagens voldoen aan de verplichte crash test alvorens te kunnen deelnemen aan de winter tests.
  • Gedurende het seizoen zal er een driedaagse testsessie plaats vinden, waar het toegelaten is om deel te nemen met de reguliere rijders.
  • Tijdens een safety-car procedure kunnen alle gedubbelde wagens zich ontdubbelen en aansluiten achteraan het veld om alzo achter de safety-car het klassement te respecteren. Alzo zullen de tragere wagens niet langer tussen de snelle staan bij de herstart.
  • Wagens die in de pits staan wanneer een race onderbroken wordt mogen plaats nemen op de grid bij de herstart op de positie waarop ze zich bij de onderbreking bevonden.
  •  Iedere GP kan, wanneer hij om enige reden wordt uitgesteld of dient te worden onderbroken, in zijn totaliteit niet langer meer duren dan 4 uren.
  • Rijders die op het punt staan om ingehaald te worden en van hun lijn afwijken om hun plaats te verdedigen, mogen niet terugkomen op de oorspronkelijke rijlijn.
  • Alle banden mogen gebruikt worden vanaf het begin van de testen en niet langer enkel drie sets.
  • Rijders mogen de baan niet afsnijden of verlaten zonder grondige reden, zelfs niet tijdens in- of outlaps.
  • Voormalig F1-rijder Gerhard Berger wordt aangesteld als voorzitter van de eenzitterij commissie.
     
2012 Formula 1 Kalender
18 maart           Australian GP
25 maart           Malaysian GP
15 april              Chinese GP
22 april              Bahrain GP
13 mei               Spanish GP
27 mei               Monaco GP
10 juni               Canada GP
24 juni               European GP
8 juli                   British GP
22 juli                 German GP
29 juli                 Hungarian GP
2 september      Belgian GP
9 september      Italian GP
23 september    Singapore GP
7 oktober           Japanese GP
14 oktober         Korean GP
28 oktober         Indian GP
4 november       Abu Dhabi GP
18 november     US GP
25 november     Brazilian GP

Foto: Georges De Coster


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op woensdag 07 december 2011 om 18:55


Andere publicaties op Racingworld.be...