LMS wordt ELMS in 2012

Lola-Aston Martin B09/60Lola-Aston Martin B09/60
De Le Mans Series (LMS) zullen vanaf volgend seizoen door het leven gaan als de European Le Mans Series (ELMS). Het kampioenschap dat in 2012 Circuit Zolder zal aandoen, is daarmee toe aan zijn derde naam. Eerder ging het door het leven als Le Mans Endurance Series (LMES) en LMS. Door voor de naam ELMS te kiezen profileert het kampioenschap zich naast haar trans-Atlantische tegenhanger ALMS (American Le Mans Series), beide series zullen zich in 2012 echter in de schaduw van het nieuwe World Endurance Championship (WEC) bevinden.
De benaming ELMS is echter niet geheel nieuw, reeds in 2000/2001 ondernam de Amerikaan Don Panoz een poging om een Europese variant van zijn welvarende American Le Mans Series op poten te zetten. Het werd echter geen succes en doorheen het seizoen daalde het aantal deelnemers van een 24-tal naar een schamele 14, een vervolg kwam er dan ook niet. In 2004 nam het kampioenschap een herstart onder de LMES benaming, om vervolgens in de jaren 2008-09 haar hoogtepunt te kennen als de Le Mans Series. De terugkeer naar het ELMS etiket kan alleen maar als positief onthaald worden en maakt het allemaal wat overzichtelijk.
 
Naast de ELMS, ALMS en het WEC is er bovendien ook nog een vierde kampioenschap dat in de toekomst weer eens de kop kan opsteken. In 2009 probeerde de Automobile Club de l’Ouest (ACO) een Asiatische variant uit de grond te stampen (AsLMS). Uiteindelijk bleef het bij de 1000km van Okayama (2x3 uur) waar er slechts 23 wagens aan de start verschenen. De aanvankelijk geplande race in Shangaï werd afgelast. De ACO blijft echter veel belang hechten aan de Aziatische markt en de mogelijkheid bestaat dat de ACO de twee WEC races in Fuji (Japan) en China in 2012 als een apart Aziatisch kampioenschap kan bestempelen.

Foto: Jacques Letihon


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in LMS op zaterdag 10 december 2011 om 00:12


Andere publicaties op Racingworld.be...